Witam,
W związku z nową produukcją intensywniej przyglądam się ostatnio badaniom w kierunku oznaczania liczy bakterii kwasu mlekowego, standardowo do oznaczania stosuję MRS-agar firmy MERCK i inkubację w 37C przez 48h, jednakże niejestem pewna jakiego podłoża użyć jeśli zależy mi na określeniu tylko LActobacilli.w laboratorium kiedyś w tym celu wdrożono ROGOSA agar ale nie jestem pewna czy to dobre podłoże, nic na nim nie wyrasta.czy Waszym zdaniem jest w ogóle możliwe okreslenie Lactobacilli bez testów biochemicznych, barwienia itp.?czy znacie podłoże selektywne które mogłabym zastosować
Będę bardzo wdzięczna za Waszą szybką odpowiedz
pozdrawiam
POLA
BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO, LACTOBACILLUS
Re: BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO, LACTOBACILLUS
Moze RT-PCR? Wynik ilosciowy w niecale 24h.
[ Dodano: Wto Lip 29, 2008 11:06 ]
MRS agar i ROGOSA agar sa podlozami wybiorczymi dla Lactobacillus, wiec nie powinno byc problemu z czystoscia.
Producenci polecaja inkubacje w 35C do 3 dni w warunkach beztlenowych w obecnosci ~5% CO2.
ROGOSA agar nie wolno autoklawowac, moze stad sie biora wasze problemy? W obu przypadkach lytki musza byc swieże. W przeciwnym wypadku na powierzchni gromadzi sie zbyt duzo kwasu octowego, ktory wstrzymuje wzrost Lactobacillusow.
[ Dodano: Wto Lip 29, 2008 11:06 ]
MRS agar i ROGOSA agar sa podlozami wybiorczymi dla Lactobacillus, wiec nie powinno byc problemu z czystoscia.
Producenci polecaja inkubacje w 35C do 3 dni w warunkach beztlenowych w obecnosci ~5% CO2.
ROGOSA agar nie wolno autoklawowac, moze stad sie biora wasze problemy? W obu przypadkach lytki musza byc swieże. W przeciwnym wypadku na powierzchni gromadzi sie zbyt duzo kwasu octowego, ktory wstrzymuje wzrost Lactobacillusow.
Re: BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO, LACTOBACILLUS
dzięki za szybką reakcję, agar Rogosa uzywamy prawidłowo, nie autoklawujemy i zawsze uzywamy swieży.mimo wszystko wynik uzyskany na MRS-ie ni w ząb nie potwierdza się na rogosie.
Nie prowadzimy co prawda hodowli w komorze beztlenowej (spróbuję) ale płytki zlaewamy dwa razy zachowując warunki względnie beztlenowe, powinnam to zmienić?
Czy na MRS-ie w takim razie wyrastają nam tylko Lactobacillusy, czy też ogólnie bakterie kwasu mlekowego?
Wiem że jest to podłoże selektywne, jak więc odróznić lactobacillusy odreszty lactic acid Może pytanie trywialne i naiwne, ale bardzo dla mnie istotne, na MRS-ie uzyskuję kolonie dwojakiego kształtu, nauczonastarą szkołą zliczam tylko wrzeconkamoże na resztę też powinnam zwracać uwagę?
Będę bardzo wdzięczna za dalszą pomoc
pozdrawiam
Pola
Nie prowadzimy co prawda hodowli w komorze beztlenowej (spróbuję) ale płytki zlaewamy dwa razy zachowując warunki względnie beztlenowe, powinnam to zmienić?
Czy na MRS-ie w takim razie wyrastają nam tylko Lactobacillusy, czy też ogólnie bakterie kwasu mlekowego?
Wiem że jest to podłoże selektywne, jak więc odróznić lactobacillusy odreszty lactic acid Może pytanie trywialne i naiwne, ale bardzo dla mnie istotne, na MRS-ie uzyskuję kolonie dwojakiego kształtu, nauczonastarą szkołą zliczam tylko wrzeconkamoże na resztę też powinnam zwracać uwagę?
Będę bardzo wdzięczna za dalszą pomoc
pozdrawiam
Pola
Re: BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO, LACTOBACILLUS
Mysle, ze jednak jest roznica miedzy podwojnie zalana plytka, a warunkami beztlenowymi z 5% CO2. Przy obu p[ozywkach jest wyraznie zaznaczone, ze plytki maja byc inkubowane w atmosferze dwutlenku wegla. To moze byc podstawowym powodem braku zgodnosci wynikow.
Jesli chodzi o kolonie, to dobrzeby bylo sprawdzic biochemicznie, a jeszcze lepiej molekularnie, co to jest. Nawet rozne szczepy tego samego podgatunku potrafia miec rozne morfologie na plytce.
Z tego co wyczytalem (nie mam bezposredniego doswiadczenia) oba podloza sa selektywne dla Lactobacillus sp.
Jesli chodzi o kolonie, to dobrzeby bylo sprawdzic biochemicznie, a jeszcze lepiej molekularnie, co to jest. Nawet rozne szczepy tego samego podgatunku potrafia miec rozne morfologie na plytce.
Z tego co wyczytalem (nie mam bezposredniego doswiadczenia) oba podloza sa selektywne dla Lactobacillus sp.
Re: BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO, LACTOBACILLUS
Witam!
Czy ktoś wie gdzie można dostać szczep bakterii Lactobacillus plantarum lub stężony kwas mlekowy dopuszczony do użycia w produkcji żywności(kiszonek)?
Proszę o szybką odpowiedź i pozdrawiam,
Swiatek
Czy ktoś wie gdzie można dostać szczep bakterii Lactobacillus plantarum lub stężony kwas mlekowy dopuszczony do użycia w produkcji żywności(kiszonek)?
Proszę o szybką odpowiedź i pozdrawiam,
Swiatek
Re: BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO, LACTOBACILLUS
Hej Pola,
szukam chętnych producentów/firm produkujących kwas mlekowy/ wykorzystujących Lactobacillusy do współpracy w celu optymalizacji procesu fermentacji.
Jeśli jesteś zainteresowana to zapraszam.
Andrzej
szukam chętnych producentów/firm produkujących kwas mlekowy/ wykorzystujących Lactobacillusy do współpracy w celu optymalizacji procesu fermentacji.
Jeśli jesteś zainteresowana to zapraszam.
Andrzej
Re: BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO, LACTOBACILLUS
lactic, zanim zamieścisz spam/ofertę, to chociaż spójrz na datę posta, na który odpowiadasz, bo ciągu tych 7 lat od jego napisania, sporo się mogło pozmieniać.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Jogurt z probiotyku w kapsułce bakterie lactobacillus rhamnosus
autor: sharky91 » 26 cze 2018, o 16:23 » w Mikrobiologia - 1 Odpowiedzi
- 10085 Odsłony
-
Ostatni post autor: Elajza
31 paź 2018, o 05:40
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 8714 Odsłony
-
Ostatni post autor: kamilxd10
12 wrz 2016, o 10:38
-
- 0 Odpowiedzi
- 18085 Odsłony
-
Ostatni post autor: binczer
13 mar 2017, o 20:52
-
- 1 Odpowiedzi
- 1694 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
27 lis 2018, o 19:12
-
- 2 Odpowiedzi
- 8123 Odsłony
-
Ostatni post autor: za_SK_t
27 kwie 2018, o 12:14
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości