BIZNES W ROLNICTWIE: chów suma i jesiotrów w pomieszczeniach

Problemy zoologii w tym anatomii, fizjologii, morfologii, embriologii, cytologii, również zwierząt domowych
AQUA-AGRO PROJECT

BIZNES W ROLNICTWIE: chów suma i jesiotrów w pomieszczeniach

Post autor: AQUA-AGRO PROJECT »

Szanowni Państwo.
Uprzejmie zapraszamy do uczestnictwa w KURSACH PRZYGOTOWAWCZYCH z zakresu
CHOWU SUMA AFRYKAÑSKIEGO (Clarias gariepinus Burchell 1822)

Względy koniunkturalne w ostatnich latach ograniczają sprzedaŻ karpia towarowego rynek poszukuje nowych gatunków ryb do konsumpcji bezpośredniej jak i przetwórstwa.
Szansą rozszerzenia asortymentu produkcji rybackiej jest poszukiwanie nowych gatunków ryb takim gatunkiem jest niewątpliwie sum afrykański.
Jest wszystkoŻercą, moŻe odŻywiać się zarówno pokarmem roślinnym, jak i zwierzęcym. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 6 do 10 miesięcy.
Sum afrykański ma mięso o małej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka. Jest doskonały pod względem smakowym, dietetycznym i kulinarnym. Jego walorem jest wysoka wydajność technologiczna mięsa w postaci tuszki, jak i filetu.
W placówkach naukowych, zakładach badawczych prowadzono i prowadzi się wiele
eksperymentów i badań związanych z chowem i tuczem suma afrykańskiego.
Prowadzone badania, doświadczenie (jeszcze nielicznych) krajowych producentów zachęca do podjęcia tej gałęzi rybactwa. Trzeba wyraźnie zaznaczyć, Że osiągnięcia są niezwykle efektywne: w ciągu 5 miesięcy tuczu z basenu o pojemności 300m2 uzyskano 45 ton ryby towarowej (wydajność 144 kg/m2). Obecnie te wydajności sięgają do 400kg/m3 basenu hodowlanego.
Biorąc pod uwagę atrakcyjność chowu suma afrykańskiego, odporność na niekorzystne warunki środowiskowe, moŻliwość chowu w obiektach zamkniętych, wysoką wydajność podjęcie produkcji na róŻną skalę (od małych obiektów poprzez duŻe obiekty ielkotowarowe) stanowić będzie niebagatelne źródło dochodów dla przyszłych producentów.
Informujemy, Że w tych samych warunkach (obiekt) moŻna równieŻ prowadzić chów suma europejskiego, jesiotrów, ,jak równieŻ innych gatunków ryb np. węgorza ten ostatni wymaga jednak nabycia wieloletniego doświadczenia hodowli w obiegach recyrkulowanych.

ATRAKCYJNO¦Æ CHOWU SUMA AFRYKAÑSKIEGO

Chów suma moŻna prowadzić w duŻych zagęszczeniach, zdecydowanie większych
niŻ innych gatunków ryb słodkowodnych i osiągać wysokie wyniki produkcyjne , dochodzące do 250 do 400 kg . z 1 m3 basenu.

Rybę towarową o masie jednostkowej 800 do 1000 g moŻna uzyskać w ciągu 6 do 8
miesięcy.

Sum afrykański jest bardzo odporny na niekorzystne warunki środowiskowe spowodowane niskim poziomem tlenu, wysoką zawartością amoniaku oraz duŻą ilością materii organicznej w wodzie.

Gatunek ten moŻna produkować w zamkniętych obiegach recyrkulacyjnych, zasilanych wodą studzienną podgrzaną do temperatury 25 do 30,0 C.

Produkcję ryb moŻna uruchomić w specjalnie do tego celu wybudowanych pomieszczeniach lub zaadaptowanych obiektach gospodarskich i przemysłowych (pieczarkarnie, chlewnie, kurniki, szklarnie itp.).
W podobnych warunkach (obiektach) moŻna równieŻ hodować inne gatunki ryb np. jesiotry, suma europejskiego itp. szczegóły na kursie.

ATRAKCYJNO¦Æ CHOWU INNYCH WYBRANYCH GATUNKÓW RYB:

JESIOTRY:
optymalne temperatury 20 do 24 0C
chów do wielkości towarowej (około 1,5 kg.) około 12 miesięcy
zagęszczenie do 50 kg./ m2 inaczej niŻ w przypadku suma afrykańskiego, (czyli nie na objętość a powierzchnię).
wysoka przeŻywalność (od narybku do ryby handlowej 80 do 90%)
współczynnik pokarmowy około 1.
brak kanibalizmu
SUM EUROPEJSKI:
zaletą suma europejskiego jest fakt bytowania w niskich
temperaturach (moŻna go zimować)
chów do wielkości towarowej (około 1 do 1,2 kg) około 10 miesięcy
zagęszczenie ryby handlowej do 100 do 150 kg./m3 basenów.
trudniejszy jest rozród wymaga zimnego okresu w fazie dojrzewania.

RównieŻ waŻną informacją jest fakt moŻliwości uzyskania funduszy (kredyty,
dotacje) w ramach branŻowego Programu Rozwoju Rybactwa ¦ródlądowego na lata
2000 do 2006 (obecnie), jak równieŻ skorzystania z dotacji w ramach funduszy
strukturalnych pod nazwą FIFG Finansowy Instrument Sterowania
Rybołówstwem . Zainteresowanych tym tematem prosimy o kontakt PROPONUJEMY
RÓWNIE¯ INN¡ TEMATYKÊ.

KONTAKT:
www. aquaagroproject.pl
tel: 0501 467 081
e-mail: [at].tpi.pl
Ostatnio zmieniony 4 sie 2006, o 21:15 przez AQUA-AGRO PROJECT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przyrodnik
Posty: 551
Rejestracja: 14 lip 1997, o 01:00

Re: BIZNES W ROLNICTWIE: chów suma i jesiotrów w pomieszczeniach

Post autor: przyrodnik »

Zamykam temat.
Zablokowany
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości