DIC PZO

Szczegółowe dyskusje o wszelkich technikach obserwacji - kontrast fazowy, ciemne pole, kontrast DIC, i inne; Rheinberg illumination i skośne światło; przeróbki i domowe sposoby modyfikujące możliwości obserwacyjne;
Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5379
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

DIC PZO

Post autor: planapo » 23 sty 2011, o 07:45

Wiem ze kilku z Was taki sprzet ma i do tego dobrze sie na tym zna.

zastanawialem sie czy nie daloby sie przypasowac zestawu DIC PZO do innego mikroskopu, w tym przypadku motic B3. Technicznie musialy by pasowac dwa elementy - kondensor i obrotowa glowica, jak z optyka to nie wiem bo wiedzy z tego zakresu na tym poziomie nie mam. Mechaniczna obrobka czesci metalowych - w przypadklu niewielkich roznic srednic - w celu przypasowania jest jak najbardziej mozliwa. Sa magicy potrafiacy na tokarce zrobic kazdy adapter czy przejsciowke z dowolnego gwintu na kazdy. a tu sprawa, przynajmniej od strony technicznej, jest raczej prostsza.

w zwiazku z tym kluczowe pytania do osob wymienionych w temacie:

1.) Moze ktorys z Was podac wymiary analogicznych elementow w przypadku PZO?
2.) Jaka jest szansa dzialania takiej fuzji z punktu widzenia optyki?

Jesli pasowalby np tylko kondensor to tez otwiera to pewne mozliwosci rozbudowy o sprzet dostepny chocby na allegro. i sadze ze tu predzej jest jakis standard, a przynajmniej tolerancja, bo niestety watpie zeby glowica pasowala

Awatar użytkownika
Pickul
Posty: 3085
Rejestracja: 23 kwie 2008, o 20:41

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: Pickul » 23 sty 2011, o 08:13

Wrzuć zdjęcie swojego mikroskopu. Ja ma taką hybrydę.
Wejście nasadki w tubus i średnica osadcza kondensora są u mnie identyczne. UPI od PZO dopasowałem i nie tylko korzystam też z KF od PZO.

Awatar użytkownika
Pickul
Posty: 3085
Rejestracja: 23 kwie 2008, o 20:41

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: Pickul » 23 sty 2011, o 08:21

Ja mam taki mikroskop:
mikroskop-delta-optical-evolution-100-trino-plan

o ile pamiętam gdzieś pisałeś że Twój Montiac to też chiński produkt.

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5379
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: planapo » 23 sty 2011, o 08:27

motic jak wroce to wrzuce fotki sprzetu. ale wymiar zmierzony suwmiarka jest bardziej wiarygodny pod katem precyzyjnych przerobek.

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5379
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: planapo » 23 sty 2011, o 11:06

widze ze mozliwosci edycji postow na tym forum nie ma.

zalaczam zdjecia sprzetu:

takim sprzetem rozporzadzam (: kupiony na poczatku poprzedniej dekady, za bardzo wysoka jak na dzisiejsze czasy cene. za to samo mialbym teraz bardzo rozbudowany zestaw. obiektywy PZO.

korpus mikroskopu i wejscie na glowice obrotowa nasadki.

nasadka okularowa

wymiary kluczowych elementow podane wczesniej.

mam nadzieje ze cos daloby sie pokombinowac bo zestawy DIC na allegro pojawiaja sie dosc regularnie i tak samo regularnie znikaja. chyba ze cena jest wysoka, ostatnio byl/jest chyba za 2000 i chetnych brak.

Awatar użytkownika
Pickul
Posty: 3085
Rejestracja: 23 kwie 2008, o 20:41

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: Pickul » 23 sty 2011, o 11:28

Sprawdziłem dla pewności swoje wymiary - są identyczne.
Myślę, że bez problemu dopasujesz DIC do swojego mikroskopu. Po zakupie UPI musisz zrobić dwie rzeczy:
obie zrobi ślusarz, koszty żadne, ja zapłaciłem 20 zł.
Średnia osadcza kondensora PZO to 39,5 mm, trzeba ją zmniejszyć do 37 mm, (kondensor się rozkręca, nie ma więc problemu, a jak dostaniesz z zestawem drugi kondensor szczelinowy, to już nie ma żadnego ryzyka). Głowica - odkręcasz dolny element (który wchodzi w tubus), jest tam tylko jedna soczewka. Istotne pytanie czy Twój mikroskop ma oświetlenie wg. Kohlera ?

Na moje zdjęcia możesz popatrzeć w wątku: Wasze zdjęcia i filmy mikroskopowe, widać wyraźnie pewną ewolucję właśnie przy fotkach w DIC

Awatar użytkownika
Pickul
Posty: 3085
Rejestracja: 23 kwie 2008, o 20:41

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: Pickul » 23 sty 2011, o 11:31

Oczywiście musisz mieć mikroskop na długość tubusu 160 mm. Nasadka trino ma pow. 1X, czy inne ?

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5379
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: planapo » 23 sty 2011, o 11:52

Pickul pisze:Sprawdziłem dla pewności swoje wymiary - są identyczne.
czyli jednak sa jakies zalety made in china (:
Pickul pisze: Twój mikroskop ma oświetlenie wg. Kohlera ?
pewnie ze ma. no i oczywiscie 160 mm dlugosci, wtedy to w powszechnie dostepnych mikroskopach nie bylo jeszcze korekcji na nieskonczonosc. nie liczac nikona cfi60.

nasadka nie ma zadnych posrednich powiekszen. choc w korpusie miedzy obiektywem, a nasadka jest jakas soczewka, sadze jednak ze jest to raczej szybka tak zeby przy demontazu glowicy nie wpadalay do obiektywu jakies farfocle.

zdjecia ogladalem nie raz, wygladaja bardzo dobrze i domyslam sie ze naoczny efekt jest znacznie lepszy. to samo widze u siebie przy eksperymetnach z reinberg illumination. niektore kombinacje filtrow daja genialne efekty, czasem mozna powiedziec, ze prawie jak DIC (:

bardzo cieszy mnie wiadomosc ze jest opcja podlaczenia DIC u mnie, jak bedzie nadmiar kasy to sie zaczne rozgladac

Awatar użytkownika
Pickul
Posty: 3085
Rejestracja: 23 kwie 2008, o 20:41

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: Pickul » 23 sty 2011, o 12:28

No to spełniasz, wszystkie warunki , o nasadkę pytałem bo Biolar ma pow. 1,25X, u mnie skutkuje to tym że mam zmniejszone pole widzenia o jakieś 25%, kupiłem nasadkę od Biolara i pole widzenia jest pełne ale i tak wolę moją nasadkę i z bilrarowskiej korzystam rzadko. Daj znać jak kupisz DIC.

Awatar użytkownika
Pickul
Posty: 3085
Rejestracja: 23 kwie 2008, o 20:41

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: Pickul » 23 sty 2011, o 12:43

Filtry do reinberg illumination sam robisz czy gdzieś można kupić ?

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5379
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: planapo » 23 sty 2011, o 15:56

filtry robie sam i wymaga to bardzo dlugich i zmudnych eksperymentow w przypadku ich kombinacji ktore stosuje, ale za to efekt czasem jest genialny. z racji tego, ze posluguje sie aparatem analogowym to nie zamieszczam fotek tu na stronie, kiedys jednak planuje to zrobic. jesli chodzi o fotografie cyfrowka przez okular to nie bardzo mi to idzie: mam bardzo niewielkie pole widzenia, automatyczny aparat, ktory wariuje probujac sobie samemu cos ustawiac i jeszcze kilka innych rzeczy, ktore przy analogu kontroluje w 100%, a tu nie.

Jak tylko nabede DIC to sie oczywiscie pochwale, ale mysle ze jakas najblizsza przyszlosc to jednak nie bedzie, na razie bardzo interesowala mnie informacja czy taka fuzja jest mozliwa. jeszcze raz dzieki za info! (:

kriscavok
Posty: 398
Rejestracja: 2 lut 2011, o 12:31

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: kriscavok » 28 kwie 2011, o 10:43

Szukałem przez google, a dokładną odpowiedź na pytanie znalazłem u Was-).
Czekam na Olympus SPlan 10 i 40, które kupiłem na ebayu za bardzo rozsądną cenę, no i zastanawiam się nad DIC i jak czytam i widzę efekty na zdjęciach, PZO jest rozsądnym i cenowo chyba jedynym do zaakceptowania dla mnie rozwiązaniem.
Czy interesowaliście się (w zasadzie do Planapo) możliwością kupienia tego od np. jakiś jednostek naukowych które wymieniają sprzęt na nowy, a może już za późno? Na allegro jest rzadko, a na ebayu człowiek z Białorusi chce 1600$! za przypalony zestaw. Choć może biorąc pod uwagę fakt, że taki zestaw prawdopodobnie działa z większością mikroskopów 160mm i cenę porównywalnych rozwiązań przodujących firm, to to 1600$ nabiera jakiegoś sensu (niestety nie dla mnie)
Pozdrawiam!
KK

Awatar użytkownika
Pickul
Posty: 3085
Rejestracja: 23 kwie 2008, o 20:41

Re: pytanie do posiadaczy DIC PZO

Post autor: Pickul » 28 kwie 2011, o 11:50

Na allegro bywają zestawy do DIC (w zasadzie tylko trzy elementy są potrzebne, kondensor KPI2 - aktualnie za grosze na allegro, głowica MPI 3 i polaryzator - polaryzator może być inny). 1600 dolców to zdecydowanie kosmos, kupisz za 1600 ale zł taki zestaw.

ODPOWIEDZ