To jest to kompletna bzdura. PubMed roi się od badań naukowych badających związek chyba wszystkiego co człowiek spożywa z niemal wszystkimi schorzeniami jakie człowiekowi są znane. Zachęcam do lektury, może będzie źródłem merytorycznych linków.
przyznaję - jestem cżęsto nieprecyzyjny
chodziło mi o lawinowy przewidywany wzrost chorób nowotworowych-
vide - spotkanie z dziennikarzami dr Joanna Didkowskiej z Krajowego Rejestru Nowotworów.
Kod: Zaznacz cały
wiadomosci.onet.pl/nauka/eksperci-grozi-nam-epidemia-chorob-nowotworowych/cx14v
zauważam że w trakcie wymiany zdań zachodzi u Państwa zmiana frontunawet mnie to cieszy bo na początku było tak np.
Jesli TY masz byc przykladem zdrowia do jakiego prowadzi taka dieta, to ja podziekuje - wole potencjalne problemy, ktore mi groza, a nie zaburzenia psychiczne, ktore ty prezentujesz.
tak jestem po bardzo poważnych perturbacjach związanych z wieloletnią dietą śmieciową zdrowy bezdyskusyjnie !
Może mleko podgrzane do wysokiej temperatury (czyli UHT) jest sztuczne? (.) Znowu używasz pojęć, które w wypadku Twoje rozumowania są nielogicznie.
Sztuczne może być tworzywo, natomiast trudno jest mi sobie wyobrazić sztuczne jedzenie. Nawet MOM nie można nazwać sztucznym. Jakieś co bardziej kreatywne konserwanty/barwniki spożywcze (czyli konkretne składniki całości) - ok, no ale jedzenie samo w sobie?
W jaki sposób NaCl niespożywane w nadmiarze powoduje choroby?
W jaki sposób pieczone zmielone ziarno z wodą i drożdżami (znowu, niespożywane w nadmiarowych ilościach) powoduje poważne choroby?
Który konkretnie etap produkcji białego cukru sprawia, że staje się on szkodliwy dla naszego zdrowia (jeszcze raz, spożywając go w sensownych ilościach)?
Jakie choroby powoduje biały ryż?
Czy to ogólnie chodzi o biały kolor?
tak - generalnie chodzi o żywność przetworzoną chemicznie
- np. składnikami do produkcji napojów gazowanych i aromaty spożywcze transportowane są w pojemnikach z wyraźnym ostrzeżeniem o zawartośći niebezpiecznej trucizny
bo to są trucizny + słodziki dietetyczne -np.aspartam (nutra sweet) acesulfam K, tani syrop glukozowo-fruktozowy z kukurydzy
uważam - będę powtarzał z uporem,że żywność przetworzona z dodatkiem cukru białego (bez melasy) i sztucznych słodzików w połączeniu z produktami GMO (pszenica, soja, kukurydza i inne) tworzy ten niebezpieczny precedens.
to też jest w książkach autorów wymienionych wcześniej
cały czas upominasz się o linki - gdzie są w takim razie linki właścicieli i przyjaciół tego forum ?
nikt nie łączy wystepowania chorób z dietą juz w podstawówce pojawia się piramida żywieniowa i uprawianie sportu.
żywnośc to podstawa, bo jestesmy tym co jemy.
obecnie zalecana piramida WHO te temat na zupełnie inna dyskusję
pozdrawiam
PS. Dieta bez pszenicy jest także od dłuższego czasu podstawą poważnych badań naukowych i - nie uwierzysz - bywa ona zalecana pacjentom przez lekarzy.
Także żadną rewelacją ani wiedzą tajemną to nie jest.
a to ciekawe - bo lekarze ze szpitali powiatowych nie mają o tym pojęcia - miałem ostatnio ciekawą i dość burzliwą rozmowę z jednym z diabetologów
ponieście kaganek oświaty starszym kolegom !
życzę sukcesów.
dalej:
ale przecież podstawą piramidy WHO jest PSZENICA jako zboże o najwyższym po ryżu chyba wskaźniku zasiewów
prawda ? czyli książka Davisa narobiła fermentu w zastygłych podstawach żywienia.
jeszcze moment a będziemy zgodni w podstawach.