Dlaczego zmarznięte ziemniaki są słodkie?

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
kinga88
Posty: 18
Rejestracja: 11 lut 2006, o 15:44

Dlaczego zmarznięte ziemniaki są słodkie?

Post autor: kinga88 » 5 mar 2006, o 18:27

dlaczego zmarznięte ziemniaki są słodkie? Mam to zadane na lekcję, ale nie mogę dojść czemu tak się dzieje:( pomóżcie

Awatar użytkownika
Mawr
Posty: 542
Rejestracja: 26 sie 2005, o 01:00

Re: Dlaczego zmarznięte ziemniaki są słodkie?

Post autor: Mawr » 5 mar 2006, o 18:58

Moja teoria na wyjasnienie tego zjawiska jest taka:

Podczs zamarzania powstajądrobne kryształki lodu które rozrywają komórki.
To moze powodowac np. ze z organelli komórkowych wydostają sie enzymy które hydrolizuja skrobie do cukrow prostszych dwu i monosacharydów. A w efekcie ziemniak wydają sie słodkie.

[ Dodano: Nie Mar 05, 2006 20:00 ]
Podobne procesy następują rowniez podczaskruszenia mięsa - powoduje to ze substancje odzywcze są łatwiej dostępne.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post