Doświadczenie prosze!!

Dyskusje dotyczące szerokiego spektrum zagadnień z dziedziny chemii, a w szczególności jej podstaw, zmierzających do zrozumienia prostych relacji chemicznych
TUMAN
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2008, o 19:24

Doświadczenie prosze!!

Post autor: TUMAN »

Zaprojektuj doświadczenie w wyniku ktorego otrzymasz 200g roztworu H2SO4 o stezeniu 15%
-sprzet
-odczynniki
-obliczenia
-czynnosci

Prosze o szybka pomoc
Dawifd
Posty: 469
Rejestracja: 13 sty 2008, o 16:03

Re: Doświadczenie prosze!!

Post autor: Dawifd »

Kwas siarkowy (VI), powstaje w kilku etapach.
1. Powstanie SO2
2. Utlenianie SO3
3. absorpcja SO3 w oleum , stężonym kwasie siarkowym(VI) i wodzie.

No to masz.

Spalanie siarki - w pierwszej kolbie kulistej. Poźniej, jak zrobisz tlen. Łatwa sprawa podgrzewanie tlenku rtęci. Powstaje czysty tlen. To jest w 2 kolbie kulistej. 3 znajdzie oleium, kwas siarkowy, wodę. I masz, ale obliczeń, to ja ci dać nie mogę.

Osprzęt:
- 3 kolby kuliste,
- palnik
- tlenek rtęci
- siarka
- kilka rurek, kolanek.
- oleium
Awatar użytkownika
DMchemik
Posty: 4052
Rejestracja: 26 wrz 2006, o 23:43

Re: Doświadczenie prosze!!

Post autor: DMchemik »

kwas siarkowy otrzymujemy w reakcji:

SO3+H2O===H2SO4

obliczmy masy molowe wszystkich reagentów:

M=32+3*16=80 g/mol dla SO3

M=2*1+16=18 g/mol dla H2O

M=2*1+32+4*16=98 g/mol dla H2SO4

ze stechiometrii wynika, że 80 g SO3 reaguje z 18 g wody i daje 98 g H2SO4. 200 g 15% r-ru będzie zawierać 30 g H2SO4. Aby otrzymać 30 g H2SO4, potrzeba x g SO3, obliczamy więc x:

80===98
x====30

x=24,49 g SO3

a potrzebną wodę możemy obliczyć z różnicy:

30-24,49=5,51 g

oprócz wody, która przereaguje z SO3 r-r musi zawierać jeszcze 170 g wody jako rozpuszczalnika, czyli 5,51 g wody która przereaguje z SO3 doliczamy 170, czyli otrzymujemy 175,51 g wody. Jeśli dysponujemy stałym trójtlenkiem siarki (SO3, substancja ta tworzy odmianę krystaliczną), to do 175,51 g wody w kolbie stożkowej dorzucamy porcjami 24,49 g SO3. Woda gwałtownie reaguje z SO3, dlatego należy wrzucać go porcjami, zamykać kolbę i następną porcję wrzucać dopiero po przereagowaniu poprzedniej porcji, podczas reakcji temperatura w kolbie sie podnosi.

Chyba może być
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości