Fermentacja alkoholowa.
Fermentacja alkoholowa.
Długo szukałem, w różnych książkach i w internecie ale niestety niewiele znalazłem. Otóż potrzebuje pełnej reakcji fermentacji alkoholowej w formie cząsteczkowej z uwzglednieniem produktów pośrednich(estry, kw. pirogronowy, aldehyd fosfoglicerynowy). Gdyby ktoś podał jakąś stronke lub lub mógł wkleic skan jakiejś ksiażki to byłbym wdzięczny.
Re: Fermentacja alkoholowa.
może coś takiego
Re: Fermentacja alkoholowa.
Właśnie o coś takiego mi chodziło.
Dzięki wielkie
Tylko zastanawia mnie dlaczego produktem końcowym nie jest alkohol
Dzięki wielkie
Tylko zastanawia mnie dlaczego produktem końcowym nie jest alkohol
Re: Fermentacja alkoholowa.
hmm fermentacja lakoholowa zachozi jak glikoliza tylko ze produkt koncowy- pirogronian ulega dekarboksylacji, odrywa sie dwutlenek wegla, powstaje z tego etanol
Re: Fermentacja alkoholowa.
nie wiecie moze dlaczego dla monosacharydow (np. glukozy) taka reakcja zachodzi a dla polisacharydow juz nie?
Moderator/Nie zakładaj takich samych postów w róŻnych miejscach. Jeden wystarczy, napewno na niego ktos odpisze.
Moderator/Nie zakładaj takich samych postów w róŻnych miejscach. Jeden wystarczy, napewno na niego ktos odpisze.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2007, o 21:14 przez kkkkkkk, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Fermentacja alkoholowa.
Nie zachodzi dlatego, ze w przypadku polisacharydow w miejscu podstawnikow bioracych udzial w reakcji fermentacji jest nastepna reszta cukrowa. Nie ma co reagowac.
Poza tym pierscien cukrowy ulega rozszczepieniu w trakcie fermentacji, a pierscien w polisacharydzie nie moze sie tak poprostu rozpasc, najpierw musialby zostac odszczepiony od reszty lancucha, a to dosc mocne wiazania.
Poza tym pierscien cukrowy ulega rozszczepieniu w trakcie fermentacji, a pierscien w polisacharydzie nie moze sie tak poprostu rozpasc, najpierw musialby zostac odszczepiony od reszty lancucha, a to dosc mocne wiazania.
Re: Fermentacja alkoholowa.
Dokładnie chodzi właśnie o zdolnośc rozpadu na monosacharydy. Monosacharydy ulgaja fermentacji, oligoisacharydy(tu mam namysli gł. uzywane go fermentacji disacharydy-sacharozę) dosyc łatwo hydrolizuja i ulegaja fermentacji. A jak napisał Savok polisacharydy maja trwalsze wiązania i rozpadaja sie dopiero pod wpływem enzymów.
Re: Fermentacja alkoholowa.
Wezmy chocby taka celuloze. Wyobrazasz sobie rozpuscic kawalek drzewa w wodzie? Ja jakos nie
Re: Fermentacja alkoholowa.
Przypominam, że drzewo nie składa się wyłacznie z celulozy.
A nalewki z drzew takze sie wykonuje, chocby jarzębiaczek. No, ale to nie z gałęzi.
A nalewki z drzew takze sie wykonuje, chocby jarzębiaczek. No, ale to nie z gałęzi.
Re: Fermentacja alkoholowa.
dobra dobra, nie czepiaj sie
Wszyscy wiedza o co chodzi
Wszyscy wiedza o co chodzi
Re: Fermentacja alkoholowa.
Czesc,przeprowadzalismy na zajeciach nastepujace doswiadczenie:
w 2 probowkach z podlozem Ridera zaszczepilismy po 5ml drozdzy,probowki zostaly zamkniete rurka fermetacyjna , ktora napelnilismy woda destylowana,poziom wody zaznaczylismy na rurce aby tydzien pozniej dolac to co ubylo.Obie probki wazylismy na poczatku i na koncu.Waga jednej z nich sie zwiekszyla,druga pozostala bez zmian.
Rozumiem ze zaszla w niej fermetacja,ale co mam napisac we wnioskach?DLaczego zmaian wagi swiadczy o fermentacji?
Bede bardzo wdzieczna za pomoc
w 2 probowkach z podlozem Ridera zaszczepilismy po 5ml drozdzy,probowki zostaly zamkniete rurka fermetacyjna , ktora napelnilismy woda destylowana,poziom wody zaznaczylismy na rurce aby tydzien pozniej dolac to co ubylo.Obie probki wazylismy na poczatku i na koncu.Waga jednej z nich sie zwiekszyla,druga pozostala bez zmian.
Rozumiem ze zaszla w niej fermetacja,ale co mam napisac we wnioskach?DLaczego zmaian wagi swiadczy o fermentacji?
Bede bardzo wdzieczna za pomoc
Re: Fermentacja alkoholowa.
Dwie rzeczy. Musiałaś uzupełnić probówkę bo powstał alkohol, który tworzy z woda mieszaninę azeotropową o objetości mniejszej niz suma składników. Po drugie uwolnił sie dwutlenek węgla(którego jednak waga jest mniejsza niż dolanej wody-jesli dobrze zrozumiałem zadanie).
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 12196 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adax82
21 cze 2015, o 22:51
-
- 8 Odpowiedzi
- 14981 Odsłony
-
Ostatni post autor: migelo
2 lut 2016, o 14:35
-
-
Fermentacja alkoholowa lub mlekowa
autor: anusiaks » 18 lut 2018, o 17:29 » w Zadania domowe z biologii - 0 Odpowiedzi
- 4749 Odsłony
-
Ostatni post autor: anusiaks
18 lut 2018, o 17:29
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości