Fermentacja mlekowa.

Problemy zoologii w tym anatomii, fizjologii, morfologii, embriologii, cytologii, również zwierząt domowych
Awatar użytkownika
adgj
Posty: 261
Rejestracja: 6 maja 2011, o 15:46

Fermentacja mlekowa.

Post autor: adgj »

Witam.

Przy dużym wysiłku zachodzić może oddcyhanie beztlenowe, w wyniku czego powstaje zbędny prosukt tj. kwas mlekowy. Bardziej wytrenowani sportowcy mają lepszą tolerację w stosunku do tego prosuktu fermentacji.

Znanym mi sposobem na usunięcie zakwasów jest potraktowanie mięśnia na przemian zimną i ciepłą wodą.

Nie wiem niestety jaka jest tego natura. czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co się wtedy dzieje?
AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: Fermentacja mlekowa.

Post autor: AnnaWP »

Nie wiem, ale zgaduję.
Kwas mlekowy musi być transportowany do wątroby, gdzie jest metabolizowany, więc zmiany temperatur mogą powodować rozszerzenie i kurczenie naczyń, co może przyspieszyć transport.
Awatar użytkownika
adgj
Posty: 261
Rejestracja: 6 maja 2011, o 15:46

Re: Fermentacja mlekowa.

Post autor: adgj »

Fakt. glukoneogeneza. dzięki.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post