Inhibitory

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
Milenosss
Posty: 8
Rejestracja: 7 paź 2006, o 10:39

Inhibitory

Post autor: Milenosss »

Jakie zastosowanie w produkcji żywności mają inhibitory
I czym one tak w ogóle są
Gosiaczek
Posty: 351
Rejestracja: 29 sty 2006, o 15:57

Re: Inhibitory

Post autor: Gosiaczek »

INHIBITOR- każda cząsteczka działająca bezpośrednio na enzym w kierunku zmniejszenia jego aktywności katalitycznej.

Pewne inhibitory enzymów są normalnymi metabolitami komórkowymi, które hamują dany enzym w ramach naturalnej metabolicznej kontroli odpowiedniego szlaku. Inne inhibitory mogą być substancjami obcymi dla organizmu, takimi jak toksyny i leki, i w tym przypadku hamowanie enzymu może mieć działanie terapeutyczne , ale również letalne.
Rozróżnia się dwa główne typu inhibicji :
- nieodwracalną,
- odwracalną.
Awatar użytkownika
DMchemik
Posty: 4052
Rejestracja: 26 wrz 2006, o 23:43

Re: Inhibitory

Post autor: DMchemik »

mówiąc bardziej do rzeczy to chodzi o to, że psucie się żywności jest procesem enzymatycznym, inhibitory ograniczają aktywność enzymów za to odpowiedzialnych, przez co żywność jest bardziej trwała
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości