Jak centrować kondensor?

Dział dla początkujących - porady na temat mikroskopów; rodzaje i ceny mikroskopów nowych/używanych i opinie o nich; problemy z obsługą i podstawowe wskazówki;
Awatar użytkownika
hubini
Posty: 148
Rejestracja: 12 gru 2012, o 19:12

Jak centrować kondensor?

Post autor: hubini » 5 sty 2013, o 12:07

J/w, patrzyłem na podstawowe techniki tzn. według Koehlera i nic (może to też być wina lusterka, bo zasilacz w drodze)

JohnyM

Re: Jak scentrować kondensor?

Post autor: JohnyM » 5 sty 2013, o 13:01

Regulacja kondensora służy do centrowania przysłony polowej i w biolarze wykonuje się to przy pomocy dwóch pokrętek umiejscowionych na montażu kondensora.

Awatar użytkownika
hubini
Posty: 148
Rejestracja: 12 gru 2012, o 19:12

Re: Jak scentrować kondensor?

Post autor: hubini » 5 sty 2013, o 13:35

No próbowałem, kręciłem tymi osiami X/Y kondensora, ale może jak włączę oświetlenie żarowe, to wtedy wszystko będzie OK zobaczymy w poniedziałek.

AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: Jak scentrować kondensor?

Post autor: AnnaWP » 5 sty 2013, o 22:58

A widzisz ostro przesłonę pola? Czy w ogóle masz przesłonę pola?

Spróbuj poruszyć kondensorem, czasem, szczególnie w starych mikroskopach może wypaść przy przenoszeniu mikroskopu. Jeśli wypadł, to zamocuj go porządnie.
Mógł też się przekręcić", jeśli ktoś brutalnie kręcił tymi śrubami. Wymaga to znowu wymontowania go i delikatnego odkręcenia śruby.

A rusza się chociaż jedna śruba? Ruch masz w tych kierunkach / .

Awatar użytkownika
hubini
Posty: 148
Rejestracja: 12 gru 2012, o 19:12

Re: Jak scentrować kondensor?

Post autor: hubini » 6 sty 2013, o 10:29

No wiem w jakich kierunkach mam ruch Obie się ruszają, i ta / i ta , kondensor jeszcze raz zakładałem, na pewno poprawnie (tzn. do oporu), co masz na myśli mówiąc poruszyć (pokręcić w/w śrubami?) wypaść (przestawić się?) , a na marginesie co to jest, taki pusty okrąg pod przysłoną irysową?
P.S W biolarze jest przysłona, ale gdy patrzę przez okular nie wiem czy to ona, jak tak, to jest przesunięta

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5337
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

Re: Jak scentrować kondensor?

Post autor: planapo » 6 sty 2013, o 10:31

ustawianie kondensora i oswietlenia wg kohlera:

Kod: Zaznacz cały

grzyby.pl/oznaczanie-mikroskop-Koehlera.htm

Awatar użytkownika
Pickul
Posty: 3083
Rejestracja: 23 kwie 2008, o 20:41

Re: Jak scentrować kondensor?

Post autor: Pickul » 6 sty 2013, o 10:38

Pusty okrąg pod przesłoną - to miejsce na filtry

AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: Jak centrować kondensor?

Post autor: AnnaWP » 6 sty 2013, o 13:33

Tak, tam się wkłada filtry.

Jeśli śruby działają, to na czym polega niemożność?

Poruszyć, przy pomocy śrub, skoro działają, to powinieneś widzieć zmianę w obrazie - przesuwanie obrazu przesłony.
Ja robię Koehlera trochę inaczej.
Zaczynam od ostrego obrazu preparatu, później przymykam przesłonę pola, sprawdzając, czy mi nie ucieknie z pola widzenia (zdarza się jeśli rozregulowano mikroskop). Jeśli ucieka, to w miarę zamykania centruję. Jeśli kondensor jest dużo za nisko, podnoszę go, również sprawdzając co widać. Czasem w trakcie podnoszenia też może uciec.
Jeśli jest dużo za nisko, nie widać obrazu przesłony, ani nawet nie widać plamy światła, dopiero w trakcie podnoszenia robi się coraz większy kontrast między jasnym, a ciemnym - wtedy sprawdzam, czy mi jasne nie wystaje w jakąś stronę i na bieżąco poprawiam.
W końcu uzyskuję obraz przesłony.

Przesłony aperturowej nie widać w polu widzenia, zamykając ją robisz obraz bardziej kontrastowy. Jeśli widać skrzydełka przesłony, to na 99% widzisz to co trzeba. Powinno się poruszać jak ruszasz śrubami. Jeśli nie, zrób powyższe krok po kroku.

Awatar użytkownika
hubini
Posty: 148
Rejestracja: 12 gru 2012, o 19:12

Re: Jak centrować kondensor?

Post autor: hubini » 8 sty 2013, o 13:38

Przyszedł zasilacz - działa, ale czy patrze lusterkiem czy z żarówką, afekt taki sam tzn. na krawędzi widzę światło z kondensora, a co dzisiaj odkryłem, kondensor nie jest na prostej linii z obiektywem, czy to w tym problem?

Nie jest na linii prostej nawet jak przesunę śrubami maksymalnie w stronę obiektywu!

przestan pisac jeden pod drugim.

marcin93
Posty: 449
Rejestracja: 15 cze 2012, o 14:17

Re: Jak centrować kondensor?

Post autor: marcin93 » 8 sty 2013, o 16:37

Poczytaj dokładnie artykuł o oświetleniu wg. Kohlera. Tam wszystko jest poczytaj najlepiej 2 razy.

Awatar użytkownika
hubini
Posty: 148
Rejestracja: 12 gru 2012, o 19:12

Re: Jak centrować kondensor?

Post autor: hubini » 8 sty 2013, o 17:03

5 razy czytałem uwagi,problemy", ale nic nie znalazłem tam o kondensorze, czy doznam objawienia dzięki Tobie - misiek_w94 ?

marcin93
Posty: 449
Rejestracja: 15 cze 2012, o 14:17

Re: Jak centrować kondensor?

Post autor: marcin93 » 8 sty 2013, o 19:08

Uwagi i problemy to tylko część. Opisz dokładnie w czym masz problem, bo nie rozumiem
hubini pisze:. na krawędzi widzę światło z kondensora, a co dzisiaj odkryłem, kondensor nie jest na prostej linii z obiektywem, czy to w tym problem?

Nie jest na linii prostej nawet jak przesunę śrubami maksymalnie w stronę obiektywu!

przestan pisac jeden pod drugim.
. Ci co wcześniej się wypowiadali, mówiąc śruby w kontekście centrowania kondensora mieli zapewne na myśli pokrętła / , a nie pokrętło przesuwu kondensora góra-dół"

Awatar użytkownika
hubini
Posty: 148
Rejestracja: 12 gru 2012, o 19:12

Re: Jak centrować kondensor?

Post autor: hubini » 8 sty 2013, o 19:48

Z użyciem painta i mojego talentu plastycznego, kondensor przesunięty maskymalnie do prostej światła obiektywu:
WIDOK NA MIKROSKOP
PRZEZ SKx10 i obiektyw 5x

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post