[Film] Mikroskop do 15k - o taki...

Dział dla zaawansowanych - testy aparatów i obiektywów oraz innego sprzętu mikroskopowego, porównania i przeróbki; szczegółowe opinie na temat różnych mikroskopów, aparatów, adapterów; techniki fotografowania; archiwalne instrukcje i materiały producentów; dobry sprzęt na rynku wtórnym - doświadczenia;
Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5374
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: planapo » 12 wrz 2014, o 14:31

zebym nie utknal z czyms na lata jak mi jednego elementu zabraknie.
Musisz sie z tym liczyc, to jest jednak pewna loteria, licz sie z tym ze np. bedziesz mial np 50% skompletowanego Eclipsa, a pojawi sie BX z calym setem w dobrej cenie. Gosc z zagranicy poddal sie po 9 miesiacach szukania kondensora uniwersalnego do Nikona Eclipse. Ja tez zdobylem te czesc jako jedna z ostatnich i dosc drogo.

Dobrym rozwiazaniem jest posiadanie mikroskopu przejsciowego (Biolar albo jakis lepszy chinczyk), tak zeby bylo na czym pracowac i zdobywac doswiadczenie - wtedy duza ilosc czasu potrzebna na polowanie tak bardzo nie przeszkadza.
E600/E800 to bylby dobry wobor?
Sam sie dlugo zastanawialem nad E800, ale po swoich analizach raczej E600. Ma identyczne mozliwosci, a nawet - przy bardzo duzej rozbudowie - wieksze. E800 ma kilka dodatkowych gadzetow, ale raczej nie sa niezbedne. Do E800 potrzebny jest zewnetrzny zasilacz, no i jest to potezna maszyna, ktorej koszt sprowadzenia maly nie bedzie.

Hyper
Posty: 302
Rejestracja: 12 wrz 2014, o 11:27

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: Hyper » 12 wrz 2014, o 14:48

planapo pisze:
Ja tez zdobylem te czesc jako jedna z ostatnich i dosc drogo.
rozumiem, ze masz zatem caly komplet DIC do E600. czy tak?

czy bylbys tak mily i napisal mi symbole i angielskie nazwy tych czesci zebym mogl poszperac w internecie i zobaczyc jak to wyglada i czy jest gdzies na sprzedaz?

rzeczywiscie wielki i ciezki mikroskop to moglby byc problem logistyczny. jedyny plus jest taki, ze mieszkam w Irlandii i tu przesylki z USA sa przewaznie tansze niz do Polski.

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5374
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: planapo » 12 wrz 2014, o 14:56

Po symbolach katalogowych raczej nie znajdziesz, rzadko kiedy sa wstawiane do aukcji. Potem moge to zrobic zebys wiedzial jak wyglada set, ale to tez jest dosc dokladnie pokazane w poradnikach na stronach Nikona czy Oly. Dystrybutor tez juz nie ma nowego kondensora (pytalem swego czasu), takze kupienie w ostatecznosci nowego odpada.

Jeszcze pooanalizuj dokladnie zanim wybierzesz (: Ale jak sie zdecydujesz na Nikona to oddam chetnie 2-3 pryzmaty do plan fluorow.

JohnyM

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: JohnyM » 12 wrz 2014, o 16:24

Szukaj na ebay (niedawno był nikon z kondensorem i miską w znośnej cenie) dla nikona:
Nikon -"universal condenser"
-"DIC nosepiece"
-"DIC slider - dla każdego obiektywu jedna sztuka dedykowana dla jednego obiektywu
-"DIC condenser prism - Potrzebujesz H, M, L w wersji dla


Pryzmaty w misce i kondensorze muszą się zgadzać (np: SS i SS) i powinny być do systemu eclipse oraz do szkiełka kondensora (0,9 dry albo 1,4 oil) wg. mnie oil jest lepszy, bo i tak na sucho ma 0,9.

Do tego polaryzator i analizator dowolnego typu - ale do tego musi być ćwierćfalówka (desenarmont).
Można też zamiast kondensora universalnego wziąć LWD od odwróconego (gorzej, ale łatwiej).

Do olympusa potrzeba:
Olympus - Universal condenser U-UCD8"
- Condender dic prism dla każdego szkiełka
774_asset2767845_1.jpg
- nodsepiece with slot"
- DIC slider U-DIC T/TS/HR/HC (ts-ma drop-in analizator, do T trzeba osobny, HR, HC to specjalne)
Do kondensora są dwa typy wkładek: małe i duże. Dodatkowo są dla UIS i UIS2 osobne typy, ale dobrze działają pomieszane.
Podobnie jak u nikona trzeba też zdobyć analizator. Polaryzator jest w standardzie w U-UCD8.


Zeiss ma podobny system jak Nikon, a Leica ma swój zupełnie inny - zresztą w różnych mikroskopach różnie wygląda, więc nie będę mieszał.

Hyper
Posty: 302
Rejestracja: 12 wrz 2014, o 11:27

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: Hyper » 12 wrz 2014, o 17:32

JohnyM wielkie dzieki za swietny post.
Duzo mi to rozjasnilo w kwestii ile i czego potrzeba.

Nie rozumiem jedynie -"DIC condenser prism - Potrzebujesz H, M, L w wersji dla."

Domyslam sie, ze ten Dic condenser prism to jest ten pierscien z napisem DIC SS ale nie mam pojecia co oznaczaja litery H, M i L.

JohnyM

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: JohnyM » 12 wrz 2014, o 18:16

Low (10x), Medium (20x, 40x), High (60x, 100x) - lub coś w ten deseń, zależy od Na szkiełek.
SS to smal shear z dużą rozdzielczością. Coś jak HR u olympusa.
Szczerze mówiąc, w tym momencie (patrząc na ebay), to osobiście szedł bym w olympusa.

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5374
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

[Link] Porównanie sliderów dic

Post autor: planapo » 12 wrz 2014, o 18:40

Fajny post (:

jeszcze pasuje wstawic polaryzator, analizator jest taki:

ebay.com/itm/Nikon-Analyzer-DIC-HTM-Y-DA-/251638818680

wsuwa sie go w rewolwer, pasuje tez ten do modulu do flurescencji.

Kondensor CCU Uniwersal condenser"

Literki L, M i H oznaczaja NA obiektywow L dla ponizej 0,5, M dla 0,5-0,95 i H dlagt1. to jest nadrukowane na obiektywach. W nowym systemie dla serii i sa tylko dwa pryzmaty kondensorowe (ale te mikroskopy sa w zasadzie nieosiagalne na ebayu)

SS - short shear.
dla każdego obiektywu jedna sztuka dedykowana dla jednego obiektywu
oficjalnie tak, nieoficjalnie w zasadzie kazda kombinacja daje lepszy lub gorszy DIC: porownanie-sliderow-dic-dedykowane-vs-n . t49152.htm

JohnyM

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: JohnyM » 12 wrz 2014, o 20:48

To ostatnie potwierdzam i na swoim Microphocie. Generalnie, mimo dedykowanych pryzmatów do konkretnych obiektywów, działają świetnie na podobnych szkiełkach (Mam pryzmat do PF40x, chodzi super z Planem i z PF 40x. Pryzmat Plan 20x chodzi perfekcyjnie i z planem 20x i z plan fluorem 20x - nie testowałem jeszcze tylko z Plan Apo, które mają jednak sporo wyższą Na).
Efekt DIC jest nawet z pominięciem jednego z pryzmatów - w końcu jest prążek interferencyjny, wąski, ale jest.

Hyper
Posty: 302
Rejestracja: 12 wrz 2014, o 11:27

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: Hyper » 13 wrz 2014, o 14:08

jeszcze jedno pytanie. jakiej najlepszej jakosci fotografie mozna wykonac? zakladam uzycie lustrzanki Nikon D810 oraz najlepszych obiektywow plan apo.

Czy uda sie uzyskac fotograficznej jakosci odbitki A4, A3?

Pytam bo do tej pory wszystkie przyklady jakie widzialem w sieci to malusienkie zdjecia rzedu 1000 pikseli na dluzszym boku.

Rozumiem, ze da sie duzo lepiej, ale nikt nie wrzuca do sieci zdjec w pelnym rozmiarze. Czy mam racje?

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5374
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: planapo » 13 wrz 2014, o 14:32

Mniej wiecej format A3 w maksymalnej jakosci do druku (44x29 przy 300dpi) przy zdjeciu o formacie 5184x3455px. Moze troche wiecej dla nieco nizszej dpi, tak ~250. Przy 36 MP pewnie wyciagnie A2 (:

Jak tam dokladniej jest z live view w tym modelu?

Nie wrzuca sie z kilku powodow - na potrzeby sieci jest to bez sensu bo nie ma na ekranie roznicy ktory ma 72 dpi (wychodzi to dopiero w druku gdzie moze byc wiecej), pliki sa ciezkie i zajmuja duzo miejsca, mulą serwery i slusznie narzucone sa tu ograniczenia. W duzej wielkosci nie wrzuca sie z innego prostego powodu - zrobisz dobra fotke to chyba nie chcesz zeby ja sobie ktos wykorzystal, takze jesli juz to wodne znaki (dobre) to podstawa.

Hyper
Posty: 302
Rejestracja: 12 wrz 2014, o 11:27

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: Hyper » 13 wrz 2014, o 14:38

doskonale rozumiem powody, dla ktorych sie tego nie robi, ale tez z tego powodu ciezko mi bylo dokopac sie do informacji jakiej jakosci moge oczekiwac. jesli jest to A3 w jakosci foto to jest to w 100% to czego szukam.

jeszcze odnosnie kondensora do E600 (do tego modelu bym sie sklanial) to czy ten pasuje:

i jesli tak to za ile realnie mozna go upolowac - znaczy jaka cena jest uczciwa a jaka zbyt wysoka.

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5374
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: planapo » 13 wrz 2014, o 14:50

Nie, to jest model do starych mikroskopow na 160mm, do Nikona Eclipse jest model o nazwie: CCU Universal condenser", symbol katalogowy: MBL78100, do niego (sprzedawali dranie osobno.) jest tarcza na pryzmaty: CCU UNIVERSAL CONDENSER UNIT", MBL78110. Tarcza ta jest oczywiscie niezbedna do tego zeby uzyc kondensora do czegos innego niz jasne pole. Aktualnie CCU nie jest dostepny w zadnym tego typu sklepie ze sprzetem uzywanym.

Cena? Trudno powiedziec. Kiedys spachoptics oferowal go za 900$, ale poszedl. Na ebayu byl osobno chyba tylko raz (przynajmniej ja za 3-4 lata obserwacji widzialem go raz) za 1200$, ale z pryzmatami (da sie je odsprzedac po dobrej cenie). Osobiscie obie ceny uznaje za uczciwe, w przypadku tej czesci na typowa 1/4-1/5 ceny nowego nie mozna liczyc. Nowy kosztowal okolo 2000$ (wraz z tarcza, bez pryzmatow). Teoretycznie wiec na pewno bardziej oplaca sie upolowac go wraz z mikroskopem.

Przelicznik formatow:

Kod: Zaznacz cały

digitalphotographylive.com/megapixels-vs-print-size/

Hyper
Posty: 302
Rejestracja: 12 wrz 2014, o 11:27

Re: Mikroskop do 15k - o taki...

Post autor: Hyper » 13 wrz 2014, o 14:57

kurcze! to skoro to sie pojawia raz na 3 lata to moze nie warto sie pakowac w sprzet Nikona? Co Ty bys doradzil?

myslalem, ze to sie pojawia na ebayu raz na kilka miesiecy, ale jak piszesz, ze widziales raz w ciagu 4 lat

musze przyznac, ze mam juz metlik w glowie bo jak sie wpakuje w cos czego za Chiny sie nie uda skompletowac (nawet przeplacajac za niektore czesci) to bedzie lipa.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post