polimeraza
polimeraza
Ostatnia znajoma zadała mi chyba banalne pytanie na które nie wiedziałem co tak naprawdę odpowiedzieć. Pytanie brzmiało: Dlaczego polimeraze przechowuje się w niskich temperaturach. W sensie że głównie w lodówce i na lodzie. Zna ktoś odpowiedź?
Re: polimeraza
Mam nadzieje, ze to nie ostatnia znajoma
Polimerazy, tak jak kazde inne bialko sa malo stabilne w temperaturze pokojowej tymbardziej dla zachowania aktywnosci katalitycznej wszystkie enzymy przechowuje sie w 20% glicerolu preferencyjnie w temperaturze -20C co przedluza czas ich poltrwania.
Z chemicznego punktu widzenia spontaniczne reakcje hydroliz wiazan peptydowych przebiegaja duzo wolniej w niskich temperaturach.
Polimerazy, tak jak kazde inne bialko sa malo stabilne w temperaturze pokojowej tymbardziej dla zachowania aktywnosci katalitycznej wszystkie enzymy przechowuje sie w 20% glicerolu preferencyjnie w temperaturze -20C co przedluza czas ich poltrwania.
Z chemicznego punktu widzenia spontaniczne reakcje hydroliz wiazan peptydowych przebiegaja duzo wolniej w niskich temperaturach.
Re: polimeraza
Ej Savok, hydroliza to jedno, bardziej chodzi o utrzymanie formy natywnej - po prostu bialka ulegaja denaturacji w temperaturze pokojowej bardzo szybko, natomiast w -20 czy -80 stopniach mozna je dlugo przechowywac, oczywiscie po dodaniu krioprotektanta.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości