tasiemiec

Masz problem z biologią na lekcjach? Czegoś nie rozumiesz? Potrzebujesz pomocy w rozwiązaniu zadań? Napisz o tym na forum!
Ewita
Posty: 168
Rejestracja: 23 mar 2007, o 20:09

tasiemiec

Post autor: Ewita »

Ah, to znowu ja
Tym razem mam problem ze zrozumieniem w jaki sposób obecność glikokaliksu chroni tasiemca (znadującego się w przewodzie pokarmowym) przed działaniem enzymów żywiciela. Gdyby ktos moglby wyjasnic, bylabym wdzieczna.

Pozdrawiam
E.
Awatar użytkownika
ulala
Posty: 1673
Rejestracja: 17 gru 2006, o 18:29

Re: tasiemiec

Post autor: ulala »

budowa, związki chemiczne będące odporne na enzymy, po prostu[?]
patus16
Posty: 25
Rejestracja: 18 lut 2008, o 20:23

Re: tasiemiec

Post autor: patus16 »

tasiemiec ma oskórek który jest odporny na enzymy zywiciela tak więc nic mu nie robią
Gregor7
Posty: 166
Rejestracja: 26 mar 2006, o 15:34

Re: tasiemiec

Post autor: Gregor7 »

no właśnie badania z lat 60 XX w wykazały, że tegument tasiemca i przywr nie jest pokryty oskórkiem, ale właśnie glikokaliksem, który zabezpiecza płazińca przed sokami trawiennymi gospodarza. jednak na jakiej podstawie to funkcjonuje.nie wiem pzdr
yeast
Posty: 2248
Rejestracja: 5 lip 2007, o 16:36

Re: tasiemiec

Post autor: yeast »

Przypuszczam, że może uniemożliwiać dostęp i inhibować enzymy trawienne.
Ewita
Posty: 168
Rejestracja: 23 mar 2007, o 20:09

Re: tasiemiec

Post autor: Ewita »

na powierzchni tegumentu tasiemca nie ma oskórka, tylko obecny jest glikokaliks, czyli taka osłonka z białek i cukrów. Ale czy naprawdę nikt nie ma zielonego pojęcia jak to dokładnie się dzieje? Moze jest cos podobnego jak u wirusów zwierzęcych? Przeciez one też mają taką osłonkę, a organizm nie rozpoznaje ich jako zagrożenie i zostawia w spokoju jak sądzicie?
shetanii
Posty: 226
Rejestracja: 25 lip 2007, o 23:19

Re: tasiemiec

Post autor: shetanii »

Zapewne nasze enzymy trawienne po prostu ich nie ruszają tak jak celulozy i chityny.
Awatar użytkownika
Aniaww
Posty: 1241
Rejestracja: 24 mar 2006, o 13:47

Re: tasiemiec

Post autor: Aniaww »

Ewita pisze:na powierzchni tegumentu tasiemca nie ma oskórka, tylko obecny jest glikokaliks, czyli taka osłonka z białek i cukrów. Ale czy naprawdę nikt nie ma zielonego pojęcia jak to dokładnie się dzieje? Moze jest cos podobnego jak u wirusów zwierzęcych? Przeciez one też mają taką osłonkę, a organizm nie rozpoznaje ich jako zagrożenie i zostawia w spokoju jak sądzicie?
Kto ci to powiedział?

Przy pierwotnym zakażeniu po kilku dniach jest już gotowa reakcja odpornościowa, przy wtórnym - po kilku godzinach. Typowo zresztą. Osłonki wirusów zawierają antygeny i są rozpoznawane jako ciała obce.

Dalej - nie mieszaj osłonek wirusów i odporności z trawieniem. Wiele produktów jest odpornych na trawienie, jak chociażby celuloza. Jeśli osłonka zbudowana jest ze związków dla których brak enzymów trawiennych - nie będą trawione, tak po prostu.
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości