Podpuszczka - funkcje
[Link] Podpuszczka - funkcje
Podpuszczka (inaczej: rennina, chymozyna) to enzym który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces krzepnięcia mleka jest sok figowy. Obecnie w użyciu znajdują się także podpuszczki syntetyczne. Podpuszczka występuje również u człowieka jedynie w okresie niemowlęcym - ścina białko mleka matki.
Podpuszczka
Podpuszczka
Ostatnio zmieniony 4 cze 2006, o 01:24 przez Mawr, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Podpuszczka - funkcje
To przeczytałem, ale może ktoś ma więcej i konkretniejsze info?
Re: Podpuszczka - funkcje
W żołądku zwierzat młodych - osesków (cieląt0 wystepuje enzym podpuszczka (chymozyna), która szczególnie w obecnosci jonów wapnia ścina białka mleka - kazeiny.
"Biochemia Kręgowców
Chymozyna nalezy do Proteaz aspartylowych. w centrum aktywnym tego enzymu wystepuja dwie reszty asparaginianu.
"Biochemia Stryera
"Biochemia Kręgowców
Chymozyna nalezy do Proteaz aspartylowych. w centrum aktywnym tego enzymu wystepuja dwie reszty asparaginianu.
"Biochemia Stryera
Ostatnio zmieniony 30 mar 2006, o 21:13 przez Mawr, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Podpuszczka - funkcje
Podpuszczka jest wydzielana przez komorki glowne sciany gruczolow wlasciwych zoladka.
Histologia, Zarzycki
Enzym renina, wydzielany przez błonę śluzową Żołądka, działa na swoiste białko zawarte w mleku — kazeinę — powodując jej ścinanie, a więc przechodzenie w formę nierozpuszczalną. Renina (chociaŻ słabiej) moŻe hydrolizować niektóre inne białka nie stwierdzono jednak jej swoistości w stosunku do wiązań między pewnymi aminokwasami. ¦cięte mleko pozostaje w Żołądku dłuŻej niŻ płynne i pepsyna ma moŻność rozłoŻenia kazeiny. Od wieków renina była ekstrahowana z Żołądków cieląt i uŻywana do wyrobu specjalnego gatunku sera.
Biologia, Villee
Histologia, Zarzycki
Enzym renina, wydzielany przez błonę śluzową Żołądka, działa na swoiste białko zawarte w mleku — kazeinę — powodując jej ścinanie, a więc przechodzenie w formę nierozpuszczalną. Renina (chociaŻ słabiej) moŻe hydrolizować niektóre inne białka nie stwierdzono jednak jej swoistości w stosunku do wiązań między pewnymi aminokwasami. ¦cięte mleko pozostaje w Żołądku dłuŻej niŻ płynne i pepsyna ma moŻność rozłoŻenia kazeiny. Od wieków renina była ekstrahowana z Żołądków cieląt i uŻywana do wyrobu specjalnego gatunku sera.
Biologia, Villee
Re: Podpuszczka - funkcje
jakie to są sery?Mawr pisze:Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych
jak pozyskuje się chymozynę od zwierząt?
może ktoś wie coś więcej?
(ciekawy tamat )
Re: Podpuszczka - funkcje
słyszałam że np. oscypek jest takim seremwredna pisze:jakie to są sery?
-
- Posty: 179
- Rejestracja: 5 mar 2006, o 15:05
Re: Podpuszczka - funkcje
Ja słyszałem że podpuszczka z żołądka używana jest do produkcji serów zwyższej półki jak np. mozarella. Do serówstudenckich hehe jest używana podpuszczka syntetyczna. Tani ser żółty jest wegetariański, drogi, nie
Re: Podpuszczka - funkcje
podpuszczka jest wykorzystywana do wyrobów serów: oscypków, mozarelli, goudy, w serkach topionych (!), serach pleśniowych. no chyba we wszystkich żółtych serach Od 2 lat nie jem dlatego żółtych serów odkąd sie o tym dowiedziałam
-
- Posty: 179
- Rejestracja: 5 mar 2006, o 15:05
Re: Podpuszczka - funkcje
A ja wierzę w to co napisałem i nie wychodzę pozastudenckie sery czyli bałtycki, edamski i tym podobnetennyo pisze:podpuszczka jest wykorzystywana do wyrobów serów: oscypków, mozarelli, goudy, w serkach topionych (!), serach pleśniowych. no chyba we wszystkich żółtych serach Od 2 lat nie jem dlatego żółtych serów odkąd sie o tym dowiedziałam
Re: Podpuszczka - funkcje
A ja mam nadzieję, że to co napisałeś to prawda ^_^ bo inaczej musiałabym zrezygnować tak jak Tennyo ^_-Chlamydocassis pisze:A ja wierzę w to co napisałem i nie wychodzę pozastudenckie sery czyli bałtycki, edamski i tym podobne
-
- Posty: 179
- Rejestracja: 5 mar 2006, o 15:05
Re: Podpuszczka - funkcje
W sumie tak się zastanawiam dobrze że tak jest bo odkąd nie jem mięsa to moim ulubionym pokarmem jest ser żółty, po prostu nie wyobrażam sobie życia bez niego Gdyby wszystki sery były robione na podpuszczce nie wiem czy byłbym sobie w stanie odmówić tej przyjemności
Re: Podpuszczka - funkcje
Aaapodpuscka", teraz już wiem o co chodziło góralowi jak nam tłumczył jak się oscypek robi
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Pierwszo i drugorzędowa struktura DNA i RNA a ich funkcje
autor: paulaa8181 » 13 kwie 2019, o 21:37 » w Genetyka - 1 Odpowiedzi
- 4355 Odsłony
-
Ostatni post autor: Mårran
13 kwie 2019, o 22:35
-
-
-
glikogen i celuloza, budowa i funkcje
autor: preston97 » 22 wrz 2016, o 11:46 » w Zadania domowe z biologii - 2 Odpowiedzi
- 11134 Odsłony
-
Ostatni post autor: preston97
22 wrz 2016, o 12:07
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości