Cześć , mam na imię Dominika , mam 16 lat w tym roku kończe gimnazjum i wybieram się do ogólniaka na profil biologiczno-chemiczny.
Na lekcji chemi pani dała nam dodatkowe zadanie a mianowicie:
Jak to się dzieje , że mydło może być emulgatorem
No i ja z racji tego ,że mam chemię dopiero od trzech lat nie umiem odpowiedzieć na to pytanie i prosze was o jakieś proste i jasne wyjaśnienie. Jeśli mi pomożecie będę dozgonnie wzięczna .
Pozdrawiam
Tłuszcze
Re: Tłuszcze
Emulgator składa się z dwóch elementów: części hydrofilowej(lubiącej wodę), którazanurza się w fazie wodnej i części Hydrofobowej (nielubiącej wody), która rozmieszcza się w fazie olejowej. Emulgator stabilizuje lepiej ten typ emulsji w którego fazie rozpraszającej lepiej się rozpuszcza.
Re: Tłuszcze
Emulgator - związek chemiczny umoŻliwiający powstanie emulsji, oraz zapewniający jej trwałość. Gromadzi się na powierzchni granicznej obu faz tworzących emulsję, silnie zmniejszając napięcie powierzchniowe tej powierzchni, a nawet powiększając tę powierzchnię. W naturze waŻnym emulgatorem jest lecytyna rozpraszająca drobiny tłuszczy w wodnych roztworach białek i węglowodanów. W przemyśle emulgatory mają duŻe zastosowanie nie tylko w produkcji Żywności, ale takŻe np. w górnictwie, produkcji farb, klejów, leków, kosmetyków, materiałów budowlanych, tworzyw gumowych itd.
Re: Tłuszcze
mydło to stearynian sodu (albo potasu teraz to nie gra roli):
CH3-(CH2)16-COONa
nie lubi wody lubi wode i substancje polarne
lubi substancje niepolarne
wiec tak jesli mydlo natrofi na czasteczke tłuszczu to czesc nielubiaca wody (hydrofobowa, długi łańcuch węglowy) wnika do czasteczki tłuszczu a cześć COONa zostaje na zewnątrz, jest w kontakcje z czyms polarnym
CH3-(CH2)16-COONa
nie lubi wody lubi wode i substancje polarne
lubi substancje niepolarne
wiec tak jesli mydlo natrofi na czasteczke tłuszczu to czesc nielubiaca wody (hydrofobowa, długi łańcuch węglowy) wnika do czasteczki tłuszczu a cześć COONa zostaje na zewnątrz, jest w kontakcje z czyms polarnym
Re: Tłuszcze
Hej. Sprawdźcie czy jak napisze tak to będzie git.
Emulgator to związek chemiczny , któy umożliwai powstawanie emulsji i zapewnia jej trwałość. Składa się z dwóch elementów częsci hydrofobowej i hydrofilowej.
Mydło posiada także te części , więc logicznie rzecz biorąc może być emulgatorem.
MOże być? muszę to miec na jutro
Emulgator to związek chemiczny , któy umożliwai powstawanie emulsji i zapewnia jej trwałość. Składa się z dwóch elementów częsci hydrofobowej i hydrofilowej.
Mydło posiada także te części , więc logicznie rzecz biorąc może być emulgatorem.
MOże być? muszę to miec na jutro
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 12962 Odsłony
-
Ostatni post autor: japecznikow
8 kwie 2016, o 02:05
-
- 2 Odpowiedzi
- 2467 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnkaSkakanka
24 sty 2019, o 22:14
-
-
Reakcje węglowodany,białka i tłuszcze.
autor: Sherlock88 » 28 kwie 2017, o 11:27 » w Chemia w szkole i na studiach - 0 Odpowiedzi
- 1232 Odsłony
-
Ostatni post autor: Sherlock88
28 kwie 2017, o 11:27
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 1620 Odsłony
-
Ostatni post autor: kasiaN
7 cze 2016, o 17:04
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości