Kwaśne mleko?
Kwaśne mleko?
Mam w domu jakiś rodzaj grzyba. Gdzyb to chyba. Żywi się on mlekiem. Wkładam go do słoika z mlekiem i po 24 godzinach otrzymuję pewną substancję. Ma ona smak kwaśnego mleka. Za karzdym razem grzyb ten rośnie i w końcu trzeba go rozdzielać. Mój tata dostał to od kumpla. Powiedział, że można to pić, i że dobrze wpływa na przewód pokarmowy. Po 10 dniach picia trzeba przerwać i odczekać 10 następnych, i pić znowu. Nie wiem skąd on to ma, może z mleczarni.
Proszę o jakieś informacje na temat tego grzyba. Co to wogóle jest, jaki ma skład to kwaśne mleko, czy to jest zdrowe i gdzie coś takiego się wykorzystuje?
Pozdrawiam.
Proszę o jakieś informacje na temat tego grzyba. Co to wogóle jest, jaki ma skład to kwaśne mleko, czy to jest zdrowe i gdzie coś takiego się wykorzystuje?
Pozdrawiam.
Re: Kwaśne mleko?
Chodzi o kwaśne mleko powstałe w wyniku fermentacji mlekowej? Chyba nie.
Ale jeśli tak, to fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym.
Właściwą fermentację mlekową wywołują bakterie mlekowe zaliczane do rodzajów:
* Streptococcus - paciorkowce homofermentatywne (Streptococcus lactis paciorkowiec mlekowy, Streptococcus cremoris - paciorkowiec śmietanowy)
* Leuconostoc - paciorkowce heterofermentatywne (Leuconostoc citrovorum - bywa używany jako dodatek do zakwasów przy wyrobie masła)
* Lactobacillus - pałeczki homo- i heterofermentatywne (Lactobacillus bulgaricus - pałeczka bułgarska występująca w jogurcie, Lactobacillus viridescens - powoduje zielenienie mięsa peklowanego i surowych kiełbas).
Bakterie właściwej fermentacji mlekowej dzieli się na:
* homofermentatywne - fermentują cukrowce wytwarzając głównie kwas mlekowy
* heterofermentatywne - fermentują cukrowce wytwarzając obok kwasu mlekowego produkty uboczne
Nie wszystkie gatunki bakterii mlekowych odgrywają rolę dodatnią, niektóre są szkodliwe, a inne nawet chorobotwórcze.
Ale Ty pytałeś o grzyby. Niestety nie potrafię odpowiedzieć. Być może znajdzie się ktoś bardziej obyty w tym temacie .
Ale jeśli tak, to fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym.
Właściwą fermentację mlekową wywołują bakterie mlekowe zaliczane do rodzajów:
* Streptococcus - paciorkowce homofermentatywne (Streptococcus lactis paciorkowiec mlekowy, Streptococcus cremoris - paciorkowiec śmietanowy)
* Leuconostoc - paciorkowce heterofermentatywne (Leuconostoc citrovorum - bywa używany jako dodatek do zakwasów przy wyrobie masła)
* Lactobacillus - pałeczki homo- i heterofermentatywne (Lactobacillus bulgaricus - pałeczka bułgarska występująca w jogurcie, Lactobacillus viridescens - powoduje zielenienie mięsa peklowanego i surowych kiełbas).
Bakterie właściwej fermentacji mlekowej dzieli się na:
* homofermentatywne - fermentują cukrowce wytwarzając głównie kwas mlekowy
* heterofermentatywne - fermentują cukrowce wytwarzając obok kwasu mlekowego produkty uboczne
Nie wszystkie gatunki bakterii mlekowych odgrywają rolę dodatnią, niektóre są szkodliwe, a inne nawet chorobotwórcze.
Ale Ty pytałeś o grzyby. Niestety nie potrafię odpowiedzieć. Być może znajdzie się ktoś bardziej obyty w tym temacie .
Re: Kwaśne mleko?
Możliwe że ktoś sporządził takiroztwór samopowielający się, jak swego czasu był Herman.
Jeżeli skwaśniałe juz mleko dodamy do mleka świeżego, to fermentacja mlekowa pewnie zajdzie szybciej - więcej bakterii na wstępie. Tak sobie myślę. Dla porównania, spróbuj zrobić normalne mleko kwaśne, z woreczka (UHT nie nadaje się, bo tasm nie ma już bakterii mlekowych).
Jeżeli to o to chodzi, to spokojnie można pić to mleko.
Herman, to był taki zaczyn, z którego po nakarmieniu mlekiem, mąką i cukrem, po kilku tygodniach otrzymywano placek, drożdżowy, ale z lekką nutą alkoholu.3/4 zaczynu przekazywano dalej, z 1/4 robiono ciasto - dodawano mąkę itd.
Jeżeli skwaśniałe juz mleko dodamy do mleka świeżego, to fermentacja mlekowa pewnie zajdzie szybciej - więcej bakterii na wstępie. Tak sobie myślę. Dla porównania, spróbuj zrobić normalne mleko kwaśne, z woreczka (UHT nie nadaje się, bo tasm nie ma już bakterii mlekowych).
Jeżeli to o to chodzi, to spokojnie można pić to mleko.
Herman, to był taki zaczyn, z którego po nakarmieniu mlekiem, mąką i cukrem, po kilku tygodniach otrzymywano placek, drożdżowy, ale z lekką nutą alkoholu.3/4 zaczynu przekazywano dalej, z 1/4 robiono ciasto - dodawano mąkę itd.
Re: Kwaśne mleko?
Ha. wiem co to jest! Poszukałem trochę w intelu. To co mam to grzybek jogów hinduskich (grzybek tybetański). Ma bardzo duze właściwości leczniecze. Jest to coś w stylu kombuchy (grzyba herbacianego) i kryształków japońskich (alg morskich). Jest to grupa grzybów i bakterii, które żyją w symbiozie. Ciekawe.
To jest właśnie coś w stylu Hermana, którego dalej się przekazuje, tylko że ten miał przynosić szczęście, a na przykład grzybek tybetański, ma działanie lecznicze.
Pozdrawiam.
To jest właśnie coś w stylu Hermana, którego dalej się przekazuje, tylko że ten miał przynosić szczęście, a na przykład grzybek tybetański, ma działanie lecznicze.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2006, o 13:25 przez Biogen, łącznie zmieniany 6 razy.
Re: Kwaśne mleko?
Moja ciocia ma hodowlę alg morskich tylko już nie pamiętam co tam dokładnie dodaje,czy wodę czy cukier czy może i jedno,i drugie. ale napój jest całkiem dobry.polecam
Re: Kwaśne mleko?
Szkoda czasu na kłotnie o to zdjecie.
"Zawierają duŻą ilośc chlorofilu, a ten sam w sobie jest chelatorem. Taką informacje moŻna znaleźć na stronie sklepu, który sprzedajeJapońskie kryształy". A na wikipediiSą koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus) i droŻdŻy (Saccharomyces). To niby gdzie jest ten chlorofil?
"Zawierają duŻą ilośc chlorofilu, a ten sam w sobie jest chelatorem. Taką informacje moŻna znaleźć na stronie sklepu, który sprzedajeJapońskie kryształy". A na wikipediiSą koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus) i droŻdŻy (Saccharomyces). To niby gdzie jest ten chlorofil?
Re: Kwaśne mleko?
Na Wikipedi, pod hasłemchlorofil znalazłem to:
Chlorofil występujący w roślinach zielonych ma barwę zieloną, zaś chlorofil alg i bakterii - żółtą. Wynika to z faktu, że w chlorofilu roślinnym występują dwa związki chemiczne - chlorofil a (niebieski) i chlorofil b (żółty), co daje w sumie optyczne wrażenie koloru zielonego. W algach i bakteriach występuje tylko chlorofil b.
Re: Kwaśne mleko?
Jest więcej chlorofili a, b, c, d,e.
Niektóre algi mają dodatkowo chlorofil c, d (linki poniŻej)
np. brunatnice (a i c):
krasnorosty (red algi - Rhodophyta) (czerwone chlorofile d i e)
Niektóre algi mają dodatkowo chlorofil c, d (linki poniŻej)
Kod: Zaznacz cały
pl.wikipedia.org/wiki/Chlorofil
Kod: Zaznacz cały
pl.wikipedia.org/wiki/Brunatnice
Re: Kwaśne mleko?
mam pytanie mianowicie: czy oobty chore na cukrzyce moga pic to mleko zrobione z owego grzybka? z gory dziekuje za odpowiedzi
Re: Kwaśne mleko?
zmartwię niektórych, ten tzw. grzybek jogów hinduskich to zwykłe oszustwo, ktoś sprzedaje ziarna kefirowe jako cudowny lek na niemal wszystko, a pijemy zwykły kefir
wiem, bo do mnie też on kiedyś trafił i się sprawą zaiteresowałem, to zwykłe grzyby yzuwane w mleczarniach do produkcji kefiru
a oczywiscie kefir nie szkodzi cukrzykom
wiem, bo do mnie też on kiedyś trafił i się sprawą zaiteresowałem, to zwykłe grzyby yzuwane w mleczarniach do produkcji kefiru
a oczywiscie kefir nie szkodzi cukrzykom
Re: Kwaśne mleko?
A skąd to wiesz? Jakby to mieli w mleczarniach, to by musieli się nieźle namęczyć.
To się mnoŻy tak szybko, Że chyba krowom w paszy by musieli dawać nadmiar.
:D
To się mnoŻy tak szybko, Że chyba krowom w paszy by musieli dawać nadmiar.
:D
Re: Kwaśne mleko?
to się mnoży tak szybko, na ile dostanie jedzenia. Nie widze w tym nic dziwnego. Przecież do produkcji serów też używa się bakterie i grzyby.
Re: Kwaśne mleko?
Racja to są grzybki kefirowe, Żyją w symbiozie z bakteriami. Kefir to chyba najzdrowszy produkt mleczny. Jak znalazł po kuracji antybiotykowej )
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 5078 Odsłony
-
Ostatni post autor: Żywia
27 maja 2019, o 14:22
-
- 0 Odpowiedzi
- 5284 Odsłony
-
Ostatni post autor: Edziaaaaaa
30 mar 2018, o 09:17
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości