Jak zmodyfikować słodycze by jeść i nie tyć?
Jak zmodyfikować słodycze by jeść i nie tyć?
Jestem straszne ciekawa,jakby mozna stowrzyc takie slodyczei czy smak czekolady zmienil by sie.Ja uwielbiam slodycze kazdego rodzaju :P i gdybym mogla to bym jadla je i jadal ale co za duzo to nie zdrowo. Swiat w ktorym slodycze by nas nie tuczyly a prz tym dostarczaly wszystkich niezbednych witamini przyjemnosci byl by wspanialy. Wiec moze w przyszlosci uda mi sie zmodyfikowac tak czekolade
-
- Posty: 154
- Rejestracja: 12 kwie 2006, o 13:05
Re: Jak zmodyfikowac sŁodycze ,które mozna by jesc i nie tyc?
Widzę, że chcesz zostać biotechnologiem . Heh wiesz z tymi słodyczami to nic mi do głowy nie przychodzi Hehehe
sŁodycze bez cukru i tŁuszczu
Od wielu lat na zachodzie dostępne są słodycze bez cukru.
"Cukier zastąpiony został w tych artykułach poprzez rozwój niektórych nowych produktów, znanych jako polialkohole monosacharydowe. Do nich naleŻą sorbit, mannit, ksylitol, gliceryna i erytrytol. KaŻdy produkt ze swoimi wyjątkowymi właściwościami potrzebuje odpowiedniego aromatu, który wzmocni jego oddziaływanie na konsumenta i wartość rynkową. Na przykład ksylitol oferuje ekstremalnie chłodzący efekt. W połączeniu z aromatem mięty Bell powstaje produkt, który przynosi intensywne orzeźwienie w ustach. Sorbitol często wybierany jest dla produktów owocowych. W połączeniu z aromatami owocowymi Bell kaŻdemu konsumentowi cieknie ślinka do ust. Konsumenci zainteresowani są produktem bez cukru tylko wtedy, jeśli oferuje on orzeźwienie i pełny smak."
"Cukier zastąpiony został w tych artykułach poprzez rozwój niektórych nowych produktów, znanych jako polialkohole monosacharydowe. Do nich naleŻą sorbit, mannit, ksylitol, gliceryna i erytrytol. KaŻdy produkt ze swoimi wyjątkowymi właściwościami potrzebuje odpowiedniego aromatu, który wzmocni jego oddziaływanie na konsumenta i wartość rynkową. Na przykład ksylitol oferuje ekstremalnie chłodzący efekt. W połączeniu z aromatem mięty Bell powstaje produkt, który przynosi intensywne orzeźwienie w ustach. Sorbitol często wybierany jest dla produktów owocowych. W połączeniu z aromatami owocowymi Bell kaŻdemu konsumentowi cieknie ślinka do ust. Konsumenci zainteresowani są produktem bez cukru tylko wtedy, jeśli oferuje on orzeźwienie i pełny smak."
Re: Jak zmodyfikowac sŁodycze ,które mozna by jesc i nie tyc?
Sądze ze takie słodycze byłyby świetnym rozwiązaniem dla ludzi lubiących jeść, a nie chcących utyć. Bo przecieŻ ich nadmierne spoŻywanie jest jednym z wielu problemów otyłości Amerykanów :shock:
Re: Jak zmodyfikowac sŁodycze ,które mozna by jesc i nie tyc?
Jest pewne białko zanwane mirakulina, występuje w jakims owocu tropikalnym, który badają bodajże w Holandii lub Belgii. Mirakulina powoduje zmianę odczuwania smaków - smak kwaśny staje się słodki. Kiedy mój prof. spróbował po niej cytrynę, smakowała podobnie do miodu. No - ale potem wytrawne wino. szkoda mówić. Zmiana utrzymuje się kilkanaście godzin.
Mirakulina sama w sobie nie powoduje szczególnych zmian fizjologicznych - poza tą jedną, ale jest nadal badana.
Zastosowanie jej pomogłoby wielu cukrzykom - mogliby słodzić herbatę zamiast szkodliwymi słodzikami - kwaskiem cytrynowym!
Mirakulina sama w sobie nie powoduje szczególnych zmian fizjologicznych - poza tą jedną, ale jest nadal badana.
Zastosowanie jej pomogłoby wielu cukrzykom - mogliby słodzić herbatę zamiast szkodliwymi słodzikami - kwaskiem cytrynowym!
Re: Jak zmodyfikowac sŁodycze ,które mozna by jesc i nie tyc?
To jest Synsepalum dulcificum Daniell (Miracle fruit)
Więcej moŻna znaleŻć wpisując w wyszukiwarkę nazwę łacińską Synsepalum dulcificum lub słowo Miraculin
Więcej moŻna znaleŻć wpisując w wyszukiwarkę nazwę łacińską Synsepalum dulcificum lub słowo Miraculin
Re: Jak zmodyfikowac sŁodycze ,które mozna by jesc i nie tyc?
ale czy to byłoby to samo?
czy te słodycze miałyby ten sam smak, te same właściwości (np, czekolada poprawia nastrój i pomaga koncentracji.)
to byloby zbyt piękne P
można stworzyć jakąśnamiastkę", produkt zastępczy, ale nie będzie to w 100% to samo.
przykładem tu mogą być wszelkie produkty bez cukru, ligt. są dobre np dla osób odchudzających się, ale chyba w smaku nie są takie same. zawsze to coś, ale.
czy te słodycze miałyby ten sam smak, te same właściwości (np, czekolada poprawia nastrój i pomaga koncentracji.)
to byloby zbyt piękne P
można stworzyć jakąśnamiastkę", produkt zastępczy, ale nie będzie to w 100% to samo.
przykładem tu mogą być wszelkie produkty bez cukru, ligt. są dobre np dla osób odchudzających się, ale chyba w smaku nie są takie same. zawsze to coś, ale.
Kilka faktów o Synsepalum Dulcificium i Mirakulinie ;]
Witam
umieszczając posta. muszę tu poprawić Anieww jeśli chodzi o wypowiedź na tematCudownego Owocu zmieniającego smak ]
Twój Profesor niestety musiał troszkę przekolorować swoją opowieść o efektach spożywania Cudownego Owocu.
Zasada działania jest prosta, białko - Mirakulina, zawarte w owocu, łączy się z kubkami smakowymi na języku. Blokuje kubki odpowiedzialne za smak gorzki (słabiej) i smak kwaśny (mocno). Smak słony i słodki się przy tym nie zmienia. Efekt jest taki że w momencie spożywania kwaśnego produktu, cząsteczka kwaśna dopasowuje się do kształtu cząsteczki mirakuliny w kubku smakowym i KWAŚNE SMAKUJE SŁODKO ! ]
Powiedziałem że Profesor przekolorował bo cytryna nie smakuje jak miód. ale jak słodka lemoniada, nie wiem skąd wziął porównanie do miodu. Efekt po spożyciu jest niesamowity - rabarbar jest słodki, kwaśne wiśnie jak posypane cukrem, grejpfrut jest słodki i nie jest gorzki, zwykłe jasne piwo smakuje jak Reds i mógłbym tak wymieniać i wymieniać ]
Druga rzecz, która została wyssana z palca przez profesora to okres utrzymywania się efektu zmiany smaku. Utrzymuje się on od pół godziny do 2 godzin, w zależności od tego co się spożywa. i tak jeśli przyjmujemy dużo płynów, mirakulina spłukuje się z języka i efekt jest coraz słabszy.
Dodatkowo badania nad owocem nie trwają bo wszystkie zostały już przeprowadzone w latach 70 w stanach mieli wprowadzić mirakuline jako słodzik, ale lobby potężnych koncernów cukrowych, wpłynęło na rząd i nie udało się to. Przez to mamy we wszystkich produktach dziś bardzo niezdrowe sztuczne słodziki jak aspartam, zamiast zdrowej i naturalnej Mirakuliny ]
W Polsce nie będzie nam dane spróbować raczej owocu, bo hodowany jest na Florydzie, Ghanie i Tajwanie, a że się szybko psuje transport na dalekie odległosci jest bardzo trudny. Ale za to pewna firma z Tajwanu opatentowała pastylki zrobione z tego owocu. Mają swoje wielkie szklarnie, zrywają owocki, ścierają na proszek w procesie sublimacyjnego suszenia, i dodają tylko skrobie kukurydzianą ]. Pastylki są 100% zdrowe przeszły wszystkie badania i są produkowane w sterylnych laboratoryjnych warunkach.
Można je dostać na polskim Allegro, wpisując w wyszukiwarce Synsepal Słodki, Miracle Fruit albo Cudowny Owoc.
Sam próbowałem i życze wszystkim tego wspaniałego doświadczenia ]
Pozdrawiam Biologów!
umieszczając posta. muszę tu poprawić Anieww jeśli chodzi o wypowiedź na tematCudownego Owocu zmieniającego smak ]
Twój Profesor niestety musiał troszkę przekolorować swoją opowieść o efektach spożywania Cudownego Owocu.
Zasada działania jest prosta, białko - Mirakulina, zawarte w owocu, łączy się z kubkami smakowymi na języku. Blokuje kubki odpowiedzialne za smak gorzki (słabiej) i smak kwaśny (mocno). Smak słony i słodki się przy tym nie zmienia. Efekt jest taki że w momencie spożywania kwaśnego produktu, cząsteczka kwaśna dopasowuje się do kształtu cząsteczki mirakuliny w kubku smakowym i KWAŚNE SMAKUJE SŁODKO ! ]
Powiedziałem że Profesor przekolorował bo cytryna nie smakuje jak miód. ale jak słodka lemoniada, nie wiem skąd wziął porównanie do miodu. Efekt po spożyciu jest niesamowity - rabarbar jest słodki, kwaśne wiśnie jak posypane cukrem, grejpfrut jest słodki i nie jest gorzki, zwykłe jasne piwo smakuje jak Reds i mógłbym tak wymieniać i wymieniać ]
Druga rzecz, która została wyssana z palca przez profesora to okres utrzymywania się efektu zmiany smaku. Utrzymuje się on od pół godziny do 2 godzin, w zależności od tego co się spożywa. i tak jeśli przyjmujemy dużo płynów, mirakulina spłukuje się z języka i efekt jest coraz słabszy.
Dodatkowo badania nad owocem nie trwają bo wszystkie zostały już przeprowadzone w latach 70 w stanach mieli wprowadzić mirakuline jako słodzik, ale lobby potężnych koncernów cukrowych, wpłynęło na rząd i nie udało się to. Przez to mamy we wszystkich produktach dziś bardzo niezdrowe sztuczne słodziki jak aspartam, zamiast zdrowej i naturalnej Mirakuliny ]
W Polsce nie będzie nam dane spróbować raczej owocu, bo hodowany jest na Florydzie, Ghanie i Tajwanie, a że się szybko psuje transport na dalekie odległosci jest bardzo trudny. Ale za to pewna firma z Tajwanu opatentowała pastylki zrobione z tego owocu. Mają swoje wielkie szklarnie, zrywają owocki, ścierają na proszek w procesie sublimacyjnego suszenia, i dodają tylko skrobie kukurydzianą ]. Pastylki są 100% zdrowe przeszły wszystkie badania i są produkowane w sterylnych laboratoryjnych warunkach.
Można je dostać na polskim Allegro, wpisując w wyszukiwarce Synsepal Słodki, Miracle Fruit albo Cudowny Owoc.
Sam próbowałem i życze wszystkim tego wspaniałego doświadczenia ]
Pozdrawiam Biologów!
Re: Jak zmodyfikowac sŁodycze ,które mozna by jesc i nie tyc?
Jesli chodzi o slodycze bez cukru to zdaje sie takie sa specjalne slodycze dla diabetykow. Niestety nie smakuja one jak prawdziwe:(.
-
- Posty: 24
- Rejestracja: 31 lip 2007, o 09:49
Re: Jak zmodyfikowac sŁodycze ,które mozna by jesc i nie tyc?
te dla diabetyków mają mnóstwo dodatków, które raczej czynią je dalekie od zdrowej żywności do tego fakt nie maja samej glukozy, dalej bezpośrednio rozkładanej w glikolizie, za za to mają (chyba) fruktozę przynajmniej ciasteczka, które kupowałam miały właśnie fruktozę w składzie i racja są niesmaczne
Re: Jak zmodyfikowac sŁodycze ,które mozna by jesc i nie tyc?
nie wie ktoś czy można kupić gdzieś sadzonkę lub nasiona tej rośliny ?
Re: Jak zmodyfikowac sŁodycze ,które mozna by jesc i nie tyc?
Ja również chętnie kupię taką roślinkę Na allegro nie było:) Jak ktoś by coś wiedział to proszę o kontakt
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 28 Odpowiedzi
- 46679 Odsłony
-
Ostatni post autor: Crescencia2
6 lip 2021, o 09:10
-
- 15 Odpowiedzi
- 42627 Odsłony
-
Ostatni post autor: kfisher
9 lis 2019, o 19:50
-
-
Czy kot powinien jeść świeże mięso?
autor: MonaS » 16 wrz 2014, o 15:16 » w Koty - forum miłośników kotów - 8 Odpowiedzi
- 26740 Odsłony
-
Ostatni post autor: linaweimann
18 maja 2020, o 13:45
-
-
-
Mała mysz nie chce jeść
autor: 13ala13 » 5 maja 2021, o 17:59 » w Chomiki, szczury, myszoskoczki, świnki morskie i inne gryzonie - 2 Odpowiedzi
- 5467 Odsłony
-
Ostatni post autor: Miarka
12 maja 2021, o 13:04
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 12437 Odsłony
-
Ostatni post autor: clearpure
18 maja 2015, o 09:00
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości