Szanowni Państwo.
Uprzejmie zapraszamy do uczestnictwa w KURSACH PRZYGOTOWAWCZYCH z zakresu
CHOWU SUMA AFRYKAÑSKIEGO (Clarias gariepinus Burchell 1822)
Względy koniunkturalne w ostatnich latach ograniczają sprzedaŻ karpia towarowego rynek poszukuje nowych gatunków ryb do konsumpcji bezpośredniej jak i przetwórstwa.
Szansą rozszerzenia asortymentu produkcji rybackiej jest poszukiwanie nowych gatunków ryb takim gatunkiem jest niewątpliwie sum afrykański.
Jest wszystkoŻercą, moŻe odŻywiać się zarówno pokarmem roślinnym, jak i zwierzęcym. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 6 do 10 miesięcy.
Sum afrykański ma mięso o małej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka. Jest doskonały pod względem smakowym, dietetycznym i kulinarnym. Jego walorem jest wysoka wydajność technologiczna mięsa w postaci tuszki, jak i filetu.
W placówkach naukowych, zakładach badawczych prowadzono i prowadzi się wiele
eksperymentów i badań związanych z chowem i tuczem suma afrykańskiego.
Prowadzone badania, doświadczenie (jeszcze nielicznych) krajowych producentów zachęca do podjęcia tej gałęzi rybactwa. Trzeba wyraźnie zaznaczyć, Że osiągnięcia są niezwykle efektywne: w ciągu 5 miesięcy tuczu z basenu o pojemności 300m2 uzyskano 45 ton ryby towarowej (wydajność 144 kg/m2). Obecnie te wydajności sięgają do 400kg/m3 basenu hodowlanego.
Biorąc pod uwagę atrakcyjność chowu suma afrykańskiego, odporność na niekorzystne warunki środowiskowe, moŻliwość chowu w obiektach zamkniętych, wysoką wydajność podjęcie produkcji na róŻną skalę (od małych obiektów poprzez duŻe obiekty ielkotowarowe) stanowić będzie niebagatelne źródło dochodów dla przyszłych producentów.
Informujemy, Że w tych samych warunkach (obiekt) moŻna równieŻ prowadzić chów suma europejskiego, jesiotrów, ,jak równieŻ innych gatunków ryb np. węgorza ten ostatni wymaga jednak nabycia wieloletniego doświadczenia hodowli w obiegach recyrkulowanych.
ATRAKCYJNO¦Æ CHOWU SUMA AFRYKAÑSKIEGO
Chów suma moŻna prowadzić w duŻych zagęszczeniach, zdecydowanie większych
niŻ innych gatunków ryb słodkowodnych i osiągać wysokie wyniki produkcyjne , dochodzące do 250 do 400 kg . z 1 m3 basenu.
Rybę towarową o masie jednostkowej 800 do 1000 g moŻna uzyskać w ciągu 6 do 8
miesięcy.
Sum afrykański jest bardzo odporny na niekorzystne warunki środowiskowe spowodowane niskim poziomem tlenu, wysoką zawartością amoniaku oraz duŻą ilością materii organicznej w wodzie.
Gatunek ten moŻna produkować w zamkniętych obiegach recyrkulacyjnych, zasilanych wodą studzienną podgrzaną do temperatury 25 do 30,0 C.
Produkcję ryb moŻna uruchomić w specjalnie do tego celu wybudowanych pomieszczeniach lub zaadaptowanych obiektach gospodarskich i przemysłowych (pieczarkarnie, chlewnie, kurniki, szklarnie itp.).
W podobnych warunkach (obiektach) moŻna równieŻ hodować inne gatunki ryb np. jesiotry, suma europejskiego itp. szczegóły na kursie.
ATRAKCYJNO¦Æ CHOWU INNYCH WYBRANYCH GATUNKÓW RYB:
JESIOTRY:
optymalne temperatury 20 do 24 0C
chów do wielkości towarowej (około 1,5 kg.) około 12 miesięcy
zagęszczenie do 50 kg./ m2 inaczej niŻ w przypadku suma afrykańskiego, (czyli nie na objętość a powierzchnię).
wysoka przeŻywalność (od narybku do ryby handlowej 80 do 90%)
współczynnik pokarmowy około 1.
brak kanibalizmu
SUM EUROPEJSKI:
zaletą suma europejskiego jest fakt bytowania w niskich
temperaturach (moŻna go zimować)
chów do wielkości towarowej (około 1 do 1,2 kg) około 10 miesięcy
zagęszczenie ryby handlowej do 100 do 150 kg./m3 basenów.
trudniejszy jest rozród wymaga zimnego okresu w fazie dojrzewania.
RównieŻ waŻną informacją jest fakt moŻliwości uzyskania funduszy (kredyty,
dotacje) w ramach branŻowego Programu Rozwoju Rybactwa ¦ródlądowego na lata
2000 do 2006 (obecnie), jak równieŻ skorzystania z dotacji w ramach funduszy
strukturalnych pod nazwą FIFG Finansowy Instrument Sterowania
Rybołówstwem . Zainteresowanych tym tematem prosimy o kontakt PROPONUJEMY
RÓWNIE¯ INN¡ TEMATYKÊ.
KONTAKT:
www. aquaagroproject.pl
tel: 0501 467 081
e-mail: [at].tpi.pl
BIZNES W ROLNICTWIE: chów suma i jesiotrów w pomieszczeniach
BIZNES W ROLNICTWIE: chów suma i jesiotrów w pomieszczeniach
Ostatnio zmieniony 4 sie 2006, o 21:15 przez AQUA-AGRO PROJECT, łącznie zmieniany 1 raz.
- przyrodnik
- Posty: 551
- Rejestracja: 14 lip 1997, o 01:00
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 4 Odpowiedzi
- 4794 Odsłony
-
Ostatni post autor: pozerinho
22 wrz 2014, o 21:06
-
- 0 Odpowiedzi
- 9055 Odsłony
-
Ostatni post autor: Łukasz012012
23 wrz 2015, o 18:39
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości