Mity o popularnych produktach spoŻywczych

Problemy medyczne, obejmujące wiedzę o zdrowiu i chorobach człowieka, o sposobach zapobiegania chorobom oraz ich leczeniu
Drrr

Mity o popularnych produktach spoŻywczych

Post autor: Drrr »

"Mit trzeci: Z produktów mlecznych najzdrowszy jest ser biały (twaróg), bowiem zawiera najwięcej wapnia.
"Jest dokładnie odwrotnie. W trakcie produkcji tego sera traci się ok. 80 proc. wapnia zawartego w mleku - zaznaczył dr Pluta. Spośród przetworów mlecznych najwięcej tego pierwiastka w przeliczeniu na 100 gram ma ser Żółty (867 mg). WaŻne jest równieŻ to, Że ser Żółty nie zawiera laktozy i moŻe być spoŻywany przez osoby, które nie tolerują tego cukru."
Awatar użytkownika
Aniaww
Posty: 1241
Rejestracja: 24 mar 2006, o 13:47

Re: Mity o popularnych produktach spoŻywczych

Post autor: Aniaww »

Co więcej wapń z sera żółtego jest o wiele łatwiej wchłanialny. Podobno 100gram wystarcza na pokrycie dobnowego zapotrzebowania.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości