Jakie zastosowanie w produkcji żywności mają inhibitory
I czym one tak w ogóle są
Inhibitory
Re: Inhibitory
INHIBITOR- każda cząsteczka działająca bezpośrednio na enzym w kierunku zmniejszenia jego aktywności katalitycznej.
Pewne inhibitory enzymów są normalnymi metabolitami komórkowymi, które hamują dany enzym w ramach naturalnej metabolicznej kontroli odpowiedniego szlaku. Inne inhibitory mogą być substancjami obcymi dla organizmu, takimi jak toksyny i leki, i w tym przypadku hamowanie enzymu może mieć działanie terapeutyczne , ale również letalne.
Rozróżnia się dwa główne typu inhibicji :
- nieodwracalną,
- odwracalną.
Pewne inhibitory enzymów są normalnymi metabolitami komórkowymi, które hamują dany enzym w ramach naturalnej metabolicznej kontroli odpowiedniego szlaku. Inne inhibitory mogą być substancjami obcymi dla organizmu, takimi jak toksyny i leki, i w tym przypadku hamowanie enzymu może mieć działanie terapeutyczne , ale również letalne.
Rozróżnia się dwa główne typu inhibicji :
- nieodwracalną,
- odwracalną.
Re: Inhibitory
mówiąc bardziej do rzeczy to chodzi o to, że psucie się żywności jest procesem enzymatycznym, inhibitory ograniczają aktywność enzymów za to odpowiedzialnych, przez co żywność jest bardziej trwała
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości