Jabłko/Pomidor - inhibitory

Zagadnienia fitofizjologiczne poświęcone badaniom procesów życiowych roślin, funkcjami ich organów oraz warunkami w jakich realizowane są funkcje życiowe roślin.
Bocabinio
Posty: 16
Rejestracja: 13 gru 2009, o 20:25

Jabłko/Pomidor - inhibitory

Post autor: Bocabinio »

Witam wszystkich

Mam pewien problem. Otóż zrobiłem doświadczenia z jabłkiem i pomidorem - a dokładniej: podlewałem rzeżuchę sokiem z wyżej wymienionych roślin. Nie wykiełkowała, zatem soki muszą zawierać jakieś substancje hamujące proces kiełkowania.
I tutaj pytanie do was:
Jak nazywają się ów związku (inhibitory, koliny) zawarte w soku jabłek i pomidorów?
Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 5874
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23

Re: Jabłko/Pomidor - inhibitory

Post autor: Medycyna Lwów »

zbyt śmiały wniosek, może po prostu (a najprawdopodobniej) środowiska kiełkowania (sok) było zbyt hipertoniczne i nie mogło dojść do prawidłowego kiełkowania (zwłaszcza fazy pęcznienia).
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości