Zaleganie treści pokarmowej w żołądku

Problemy medyczne, obejmujące wiedzę o zdrowiu i chorobach człowieka, o sposobach zapobiegania chorobom oraz ich leczeniu
porfiria
Posty: 70
Rejestracja: 11 gru 2006, o 19:51

Zaleganie treści pokarmowej w żołądku

Post autor: porfiria »

Mam głupie pytanie: ile czasu standardowo treść pokarmowa zalega w żołądku? Trafiłam na tekst mówiący, jakoby były to 3 godziny, ale zawsze wydawało mi się, że trwa to jakieś dwa razy krócej. I zwątpiłam. A półgodzinne poszukiwania w Googlach nie dały żadnych rezultatów Może ktoś z Was będzie wiedział?
Rixa
Posty: 45
Rejestracja: 21 lis 2006, o 14:10

Re: Zaleganie treści pokarmowej w żołądku

Post autor: Rixa »

Nigdy nie inetresowałam się bliżej tą dziedziną biolohii, ale z tego co wiem to tak mniej więcej od 2-6 godzin
najkrócej zalegają produty o dużej zawartości węglowodanoów, później o dużej zawartości białek, najdłużej produkty o przewadze tłuszczów

na przykład stres spolwalnie cały proces, i trochę zaelży od wrodzonych predyspozycji:)

nie ma głupich pytań, nigdy
porfiria
Posty: 70
Rejestracja: 11 gru 2006, o 19:51

Re: Zaleganie treści pokarmowej w żołądku

Post autor: porfiria »

Dzięki W takim razie nie wiem, skąd mi się wzięło te 1,5 godziny.
Co do kolejności, to wygląda to mniej więcej tak: alkohol jarzyny produkty mączne mięso tłuszcze potrawy smażone czekolada, ciężkie kremy i inne miksy
Jynx

Re: Zaleganie treści pokarmowej w żołądku

Post autor: Jynx »

Zobacz : DIGESTION TIME OF VARIOUS FOODS
(link poniŻej)

Kod: Zaznacz cały

unani.com/digestion_time_of_foods.htm
Digestion Time Of Foods * (czas trawienia poszczególnych pokarmów)

1 1/4 Hours (godz.)
parsley (pietruszka)

1 1/2 Hours (godz.)
lemon (cytryna)
Irish moss (rodzaj glonu, krasnorostu Chondrus crispus)

1 3/4 Hours (godz.)
avocado (awokado)
grapes (winogrona)
mango (mango)
olive, ripe (oliwki, dojrzałe)
raspberry (maliny)

2 Hours (godz.)
blueberry (jagody)
sweet cherry (wiśnie, czereśnie)
grapefruit (grejfrut)
orange (pomarańcza)
raisin (rodzynki)
coconut milk (mleczko kokosowe)
artichoke (karczoch)
beet greens (botwinka)
garlic (czosnek)
potato (ziemniak)
tomato (pomidor)
brown rice (ryŻ brązowy)

2 1/4 Hours (godz.)
fig, fresh (figi, świeŻe)
pear, fresh (gruszki, świeŻe)
pineapple (ananas)
strawberry (truskawki)
asparagus (szparagi)
carrot (marchew)
cauliflower (kalafior)
lettuce: cos, loose leaf, iceberg (sałata, róŻne odmiany)

2 1/2 Hours (godz.)
blackberry (jeŻyny)
date (daktyle)
fig, dried (figi, suszone)
gooseberry (agrest)
peach, fresh (brzoskwinia)
almond (migdały)
dandelion (korzenie mniszka lekarskiego)
greens (zielenina)
leek (pory)
mushroom (grzyby)
okra (ketmia jadalna Abelmoschus esculentus)
lima (fasola, lima)
bean (fosola, grochy)
white rice (biały ryŻ)
basmati rice (ryŻ basmati)

Note: Foods beyond this time should not be eaten 3 hours prior to bedtime. (uwaga pokarmy podane poniŻej nie powinny być spoŻywane krócej niŻ 3 godziny przed zaśnięciem)

2 3/4 Hours (godz.)
apple, fresh (jabłak, świeŻe)
apricot, fresh (morele, świeŻe)
currant (porzeczki)
peach, dried (suszone brzoskwinie)
plum (śliwki, węgierki))
watermelon (arbuz)
chestnut (kasztan)
coconut meat, fresh (kokos, miąŻ)
pecan (orzechy pekan)
pignolia (pinia)
beet (buraczki)
summer squash (rodzaj dyni, dynia piŻmowa)
wheat bran (płatki pszeniczne)

3 Hours (godz.)
lime (limon, owoc cytrusowy)
prune, dried (suszone śliwki)
filbert nut (orzechy laskowe)
walnut (orzechy włoskie)
broccoli (brokół)
cabbage (kapusta)
Swiss chard (najprawdopodobnie rzepa)
sweet corn (słodka kukurydza)
endive (escarole) (cykoria)
kohlrabi (coś z kapustnych)
rhubarb (rabarbar)
spinach (szpinak)
winter squash (rodzaj dyni)
white bean (bała fasola)
lentil (soczewica)
soybean (soja)
wheat germ (zarodzki pszenicy)

3 1/4 Hours (godz.)
cranberry (Żurawina)
cantaloupe (melon)
casaba melon (melon)
honeydew melon (melon)
olive oil (olej z oliwki)
pomegranate (granat)
cashew nut (orzech nerkowca)
coconut meat, dried (wiórki kokosowe)
celery (seler)
cucumber (ogórek)
onion (cebula)
sweet green pepper (słodka papryka)
pumpkin (dynia)
radish (rzodkiewka)
rutabaga (coś z kapustnych)
sweet potato (batat, słodki kartofel)
turnip greens (pasterniak, zielenina)
watercress (rukiew wodna)
snap bean (rodzaj fasoli)
peas, fresh (groszek, świeŻy)
peanut (orzeszki ziemne)
millet (proso)

3 1/2 Hours (godz.)
safflower oil (olej z krokosza)
sesame seed oil (olej sezamowy)
eggplant (kabaczek)
mustard (nasiona gorczycy)
greens peas, dried (szuszony groszek)
soybean oil (olej sojowy)
rye (Żyto)

3 3/4 Hours (godz.)
persimmon (parsimony, owoc hebanowca)
quince (pigwa)
red cabbage (czerwona kapusta)
barley (jęczmień)
wheat (pszenica)

4 Hours
Brussels sprouts (kiełki brukselki)
horseradish (chrzan)
turnip (pasterniak, korzeń)

* Source: Ford Heritage, Composition and Facts about Foods (Mokelumne Hill, Calif.: Health
Research).
porfiria
Posty: 70
Rejestracja: 11 gru 2006, o 19:51

Re: Zaleganie treści pokarmowej w żołądku

Post autor: porfiria »

Jej. dzięki, Jynx. potrafisz przytłoczyć informacjami
Jynx

Re: Zaleganie treści pokarmowej w żołądku

Post autor: Jynx »

O dzięki Porfiria

W powyŻszej liście nie ma podanych produktów pieczonych (pieczone mięsa, frytki, pieczywo itd.) to wszystko się trawi najdłuŻej t.j. powyŻej 5 1/2 godziny (jest to cięŻkostrawne, niezdrowe poŻywienie).

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości