witam
temat troche bedzie mieszany o drożdżach i olimpiadzie
wiec zaczynamy
planuje wystartowac w tegorocznej olimpiadzie biologicznej i rozmyslalem nad doswiadczeniem z drozdzami i roznymi odczynnikami
i z tego co sie orientuje dobrze jest zrobic doswiadczenie w ktorym nie bedzie tzn wynikow polowkowych a wiec w moim przypadku zakladalem ze dany odczynnik albo zahamuje proces fermentacji albo nic do niej nie wniesie<brak wyraznych zmian
pytanie jest tylko takie czy te doswiadczenie jest wykonywalne w warunkach domowych i jakie mam wybrac odczynnikiltchce aby mniej wiecej polowo zahamowala a polowa nic nie zrobila i ich ogola liczba to 8-10 jak bedzie trzeba to dodam do jakich odczynnikow moge miec swobony dostepltoczywisci poza takimi jak sol cukier bo to, to kazdy ma
licze na pomoc i pozdrawiam
drożdże -kilka pytan
Re: drożdże -kilka pytan
mam kolejne pytanie jak dziala na grzyby/drozdze woda utlenionalth2o2 oraz etanol
Re: drożdże -kilka pytan
Woda utleniona zrobi z nich masakrę
Etanol jest tolerowany przez drożdże do pewnego stężenia zależnie od gatunku. Są drożdże, które przeżyją wyższe stężenie, inne giną w niższym - stąd mamy niektóre trunki, do których nie jest dolewany alkohol, ale posiadające różną zawartość alkoholu. W trakcie fermentacji etanolowej cukrów jako produkt uboczny wydalany jest przez drożdże właśnie etanol. Gromadzi się w środowisku, aż w końcu staje się dla nich toksyczny.
Nie rozumiem podejścia, że w eksperymentcie ma nie być wyników połówkowych. Dobrze zaplanowany eksperyment może pokazać pewne zależności np. wzrost drożdży w zależności od ilości cukru dodanego do pierwotnej pożywki.
Etanol jest tolerowany przez drożdże do pewnego stężenia zależnie od gatunku. Są drożdże, które przeżyją wyższe stężenie, inne giną w niższym - stąd mamy niektóre trunki, do których nie jest dolewany alkohol, ale posiadające różną zawartość alkoholu. W trakcie fermentacji etanolowej cukrów jako produkt uboczny wydalany jest przez drożdże właśnie etanol. Gromadzi się w środowisku, aż w końcu staje się dla nich toksyczny.
Nie rozumiem podejścia, że w eksperymentcie ma nie być wyników połówkowych. Dobrze zaplanowany eksperyment może pokazać pewne zależności np. wzrost drożdży w zależności od ilości cukru dodanego do pierwotnej pożywki.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 5 Odpowiedzi
- 3365 Odsłony
-
Ostatni post autor: randomlogin
10 lis 2014, o 11:24
-
-
Chemia Politechnika Wrocławska- kilka pytan do studentów
autor: kolox619 » 17 maja 2014, o 19:00 » w Chemia na studiach - 1 Odpowiedzi
- 3862 Odsłony
-
Ostatni post autor: deVries
3 cze 2014, o 07:48
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości