dlaczego..? dlaczego napój pryska po wstrząśnięciu
dlaczego..? dlaczego napój pryska po wstrzĄśnięciu
Ktoś umie mi naukowo wyjaśnic dlaczego potrząsając puszką jakiegoś napoju, po otwarciu sie rozpryskuje napój?
Re: dlaczego..? dlaczego napój pryska po wstrzĄśnięciu
Może dlatego że pod wpływem gazu w puszce jest większe ciśnienie i podczas wstrząsnięcia ciecz łatwiej przechodzi w tym ciśnienu w gaz
Ale to tylko moje mizerne gdybanie
Zresztą sam jestem ciekaw
Ale to tylko moje mizerne gdybanie
Zresztą sam jestem ciekaw
Re: dlaczego..? dlaczego napój pryska po wstrzĄśnięciu
Napój gazowany, im niższa temp. tym więcej CO2 mieści się w ciecz, po wstrząśnięciu uwalnia się więcej tego gazu a ze jest lżejszy od cieczy to frunie sobie do góry, ciśnienie się zwiększa no i pach
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 3 Odpowiedzi
- 9715 Odsłony
-
Ostatni post autor: DMchemik
28 lip 2014, o 07:34
-
-
Którą metodą (fermentacji alkoholowej czy destylacji zacieru) otrzymano pewien napój alkoholowy?
autor: pytam32 » 9 kwie 2020, o 10:39 » w Biologia w szkole - 0 Odpowiedzi
- 2039 Odsłony
-
Ostatni post autor: pytam32
9 kwie 2020, o 10:39
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości