Popcorn

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
Vinci

Popcorn

Post autor: Vinci » 20 sty 2006, o 20:24

Moze ktos mi naukowo wyjaśnic mechanizm powstawania popcornu? jak z malego ziarneka robi sie duze cos ]

bagatha

Re: Popcorn

Post autor: bagatha » 20 sty 2006, o 21:20

Popcorn to inaczej kukurydza poddana prazeniu, a wiec wysokiej temperaturze.
Owocem kukurydzy jest popularne ziarno czyli ziarniak- w wiekszosci wypelniony bielmem. Głównym materiałem zapasowym jest skrobia stanowiąca 50-70% całej masy ziarniaka.
Nasiona posiadaja bardzo malo wody (ok.25%). Pod wpływem wysokiej temperatury woda zaczyna parowac i naciskac na owocnie. Dzieje sie tak do pewnego momentu, az owocnia zostaje przebita i nastepuje maly wybuch. Bielmo bogate w skrobie zmienia swoja strukture.

Nie jest to z pewnoscia idealna odpowiedz ale chyba co nieco wyjasnia

ODPOWIEDZ