Zróżnicowana zawartość wody w nasionach i owocach/liściach?

Wzajemna pomoc w rozwiązywaniu zadań i prac domowych z biologii. Napisz, dodaj załącznik, wskaż problem, którego nie rozumiesz.
nie-mam-pojęcia
Posty: 18
Rejestracja: 8 paź 2011, o 16:26

Zróżnicowana zawartość wody w nasionach i owocach/liściach?

Post autor: nie-mam-pojęcia »

Wyjaśnij zróżnicowaną zawartość wody np. w owocu pomidora i i nasionach pomidora. No właśnie czemu w miąższu jest dużo wody a w nasionach nie i w ogóle dlaczego w liściach i owocach zawartość wody wynosi nawet do 90% a w nasionach 10%. Może ktoś mi to wytłumaczyć? Proszę
AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: Zróżnicowana zawartość wody w nasionach i owocach/liściach?

Post autor: AnnaWP »

Owoce są krótkoterminowe", zachodzi w nich intensywny metabolizm. Dlatego mają dużo wody (zależy jakie, bo owoce suche już nie).

Nasiona muszą przezimować, metabolizm jest drastycznie ograniczony, do tego celu są odwadniane - coś jak przetrwalnik bakterii, tylko inaczej.

Przy kiełkowaniu muszą wprowadzić sporo wody.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post