Lokalizacja Smaków na języku??
Lokalizacja Smaków na języku??
Witam. Mam problem z tym zadaniemLokalizacja Smaków na języku?".
Prosze o pomoc. Musze to mieć na jutro]
Pozdrawiam grucha258
Prosze o pomoc. Musze to mieć na jutro]
Pozdrawiam grucha258
-
- Posty: 159
- Rejestracja: 29 paź 2006, o 12:19
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
Krótki kurs pożytecznego korzystania z internetu
google wpisujemysmak" pierwsza z brzegu stronka(klikamy lewym przyciskiem myszy) zjeżdżamy kursorem w dół(trzymając wciśnięty lewy przycisk myszy) i. znajdujemy rysunek
Nieźle się musiałam namęczyć, żeby to znaleś, więc proszę o punkt za pomoc
google wpisujemysmak" pierwsza z brzegu stronka(klikamy lewym przyciskiem myszy) zjeżdżamy kursorem w dół(trzymając wciśnięty lewy przycisk myszy) i. znajdujemy rysunek
Nieźle się musiałam namęczyć, żeby to znaleś, więc proszę o punkt za pomoc
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
juz mowie.
Czujemy smak dzieki brodawkom jezykowym. Brodowki z boku jezyka pozwalają odbierać smak kwaśny. Smak gorzki - brodawki położone z tylu języka, z przodu - słony i słodki. słodki na samym czubku, a słony tak troche dalej ale tez troche na boki mam nadzieje ze pomogłam
Czujemy smak dzieki brodawkom jezykowym. Brodowki z boku jezyka pozwalają odbierać smak kwaśny. Smak gorzki - brodawki położone z tylu języka, z przodu - słony i słodki. słodki na samym czubku, a słony tak troche dalej ale tez troche na boki mam nadzieje ze pomogłam
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
nie brodawki tylko kubki smakowe, nie na wszystkich brodawkach one sa wiec nie mozna tak uogolnic
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
no tak, no bo kubki smakowe znajdują się NA BRODAWKACH ale masz racje z tym nieuogólnianiem
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
Wyróznia się obok 4 podstawowych jeszcze 5 smak o nazwie UMAMI
Umami to jeden z 5 rodzajów receptorów smakowych występujących u ludzi, odpowiedzialny za wykrywanie białka. Bezpośrednio wykrywaną substancją jest jeden z aminokwasów - kwas glutaminowy, który obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak mięso, w potrawach sfermentowanych i zleżałych (sery parmezan, roquefort), w wodorostach, w sosach rybnym i sojowym, a także w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach.
Glutaminian sodu jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej jako przyprawa odpowiadająca temu smakowi. Umami odkrył w 1908 r. Kikunae Ikeda z Cesarskiego Uniwersytetu w Tokio. Istnienie umami zostało potwierdzone w 2000 roku.
Umami to jeden z 5 rodzajów receptorów smakowych występujących u ludzi, odpowiedzialny za wykrywanie białka. Bezpośrednio wykrywaną substancją jest jeden z aminokwasów - kwas glutaminowy, który obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak mięso, w potrawach sfermentowanych i zleżałych (sery parmezan, roquefort), w wodorostach, w sosach rybnym i sojowym, a także w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach.
Glutaminian sodu jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej jako przyprawa odpowiadająca temu smakowi. Umami odkrył w 1908 r. Kikunae Ikeda z Cesarskiego Uniwersytetu w Tokio. Istnienie umami zostało potwierdzone w 2000 roku.
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
a co do glutaminianu sodu to jest to trucizna (czyt. zla i niezdrowa rzecz).
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
Na ten temat sa rozne opinie naukowcow. Na pewno nie jest trucizna bo wtedy nie bylby legalnie dodawany do potraw
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
tak zgadza sie ale jest niezdrowy i powoduje np raka a oni wiedzac o tym dawaja go na rynek
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
Frytki z fastfoodow smazone na kilkukrotnie uzytym oleju tez sa rakotworcze a mimio to ludzie to jedza. Gdyby tak wyliczac wszystkie rzeczy szkodliwe wsrod ktorych zyjemy to by byla niezla lista no ale juz koniec offtopu bo sie moderatorzy zdenerwuja
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
Powoli większość naukowców odchodzi już od teorii rozmieszczenia smaków na języku i istnienia kubków smakowych odpowiedzialnych za konkretne smaki.
Re: Lokalizacja Smaków na języku??
a to dlaczego? przecież to że w jednych miejscach języka wyrażniej czuć jakies konkretny smak można zauważyć doświadczalnie nawet w domu.anik pisze:Powoli większość naukowców odchodzi już od teorii rozmieszczenia smaków na języku i istnienia kubków smakowych odpowiedzialnych za konkretne smaki.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 5742 Odsłony
-
Ostatni post autor: liath
10 wrz 2015, o 20:51
-
-
Najlepsza lokalizacja mieszkania - I rok lekarski
autor: jarosz99 » 6 sie 2018, o 17:50 » w Medycyna na studiach - 1 Odpowiedzi
- 1585 Odsłony
-
Ostatni post autor: Collo
8 sie 2018, o 18:10
-
-
-
Farmacja w Gdańsku w języku angielskim
autor: emilia_ » 17 mar 2015, o 12:11 » w Farmacja na studiach - 0 Odpowiedzi
- 2094 Odsłony
-
Ostatni post autor: emilia_
17 mar 2015, o 12:11
-
-
-
Problemy z nazewnictwem związków. (w języku ang.)
autor: empecetka » 12 gru 2014, o 12:44 » w Chemia ogólna - 1 Odpowiedzi
- 449 Odsłony
-
Ostatni post autor: DMchemik
17 gru 2014, o 09:03
-
-
-
Pomocy poszukuję artykułu w języku angielskim !
autor: sh0za » 7 kwie 2015, o 22:01 » w Chemia w szkole i na studiach - 7 Odpowiedzi
- 10126 Odsłony
-
Ostatni post autor: biochemiczni
8 kwie 2015, o 12:34
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości