Czołem. Proszę o pomoc w interpretacji wyników.
Próbówki:
I- 2 ml oleju jadanlego, 5 ml wody destylowanej, kawałeczek gotowanej trzustki
II- 2 ml oleju jadalnego, 5 ml wody destylowanej, kawałeczek świeżej trzustki
III- 2 ml oleju jadalnego, 5 ml 10-procentowego roztworu żółci bydlęcej, kawałeczek świeżej trzustki
IV- 2 ml oleju jadalnego, 5 ml 10-procentowego roztworu żółci bydlęcej.
Próby mają zostać odstawione do łaźni. Potem dodać 2 krople fenoloftaleiny, wymieszać zawartość i miareczkować 0,1% NaOH aż do uzyskania różowego zabarwienia. Doświadczenie ma ukazać aktywność lipazy trzustkowej. W próbówce trzeciej trawienie będzie przebiegało najintensywniej (żółć+lipaza) czyli zostanie uwolniona duża liczba kwasów tłuszczowych i trzeba będzie dać najwięcej kropel przy miareczkowaniu Próba 1- gotowana trzustka czyli nie będzie aktywna lipaza - czy tu nie będzie zabarwienia na malinowo? Próba 2 -dać mniej kropel niż w przypadku próby 3 aby uzyskać zabarwienie? A co z próbą 4? Co tam się wydarzyć powinno
trawienie, lipaza trzustkowa
Re: trawienie, lipaza trzustkowa
Brak enzymów, więc żółć zemulguje olej, ale nie zostanie strawiony.
Re: trawienie, lipaza trzustkowa
A pozostałe próbówki dobrze opisałem? Najwięcej kropel do 3 w celu zmaireczkowania, najmniej do 2 a w 1 brak reakcji (trzustka gotowana=brak lipazy) ?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 4 Odpowiedzi
- 9401 Odsłony
-
Ostatni post autor: ZuzM
23 lip 2015, o 16:00
-
- 1 Odpowiedzi
- 14915 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
21 kwie 2015, o 19:40
-
-
chymotrypsyna czy trypsyna rozpoczyna trawienie PILNE ! help
autor: cordis » 11 maja 2014, o 14:36 » w Biologia w szkole - 5 Odpowiedzi
- 5166 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
11 maja 2014, o 19:58
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości