Pensjonarko, wydaje mi się, że najmniej w krwiobiegu mamy leukocytów (4-10tys./mm3) odpowiadających za reakcje obronne organizmu, a płytek krwi mamy całkiem sporo (ok. 300tys./mm3). Najwięcej oczywiście, tak jak mówisz, jest erytrocytów (o ile się nie mylę to między 4,7-5,3 mln/mm3)Pensjonarka pisze:Najwięcej - erytrocyty- transport tlenu,
Najmniej trombocyty- krzepnięcie krwi.
Wyjaśnij dlaczego enzymy w komórce wykazują aktywność nawet w temperaturze poniżej O* C.
Matura 2013 - masz pytanie, masz odpowiedź :D
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
-
- Posty: 135
- Rejestracja: 23 gru 2011, o 20:59
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
Sprawdziłam i rzeczywiście, dzięki za poprawkę.Pensjonarko, wydaje mi się, że najmniej w krwiobiegu mamy leukocytów (4-10tys./mm3) odpowiadających za reakcje obronne organizmu, a płytek krwi mamy całkiem sporo (ok. 300tys./mm3). Najwięcej oczywiście, tak jak mówisz, jest erytrocytów (o ile się nie mylę to między 4,7-5,3 mln/mm3)
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
1) unikanie obróbki termicznejmarson pisze: Wymień 3 sposoby przygotowywania posiłków, żeby były one jak najbogatsze w witaminy
2)ograniczanie dostępu światła
3)dobieranie odpowiednich składników (np. nie mieszać ogórka z pomidorem)
Dlaczego wzrastające stężenie CO2 w środowisku będzie zwiększało tempo fotosyntezy TYLKO do pewnego momentu, po którym przyjmie ono stałą wartość
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
Inne czynniki, np. woda, temperatura, będą ograniczać tempo fotosyntezy?
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
To ograniczenie dostępu światła niezbyt bo wychodzi, że jedząc sałatkę na dworze tracimy z niej witaminy.matiati pisze:1) unikanie obróbki termicznejmarson pisze: Wymień 3 sposoby przygotowywania posiłków, żeby były one jak najbogatsze w witaminy
2)ograniczanie dostępu światła
3)dobieranie odpowiednich składników (np. nie mieszać ogórka z pomidorem)
Dlaczego wzrastające stężenie CO2 w środowisku będzie zwiększało tempo fotosyntezy TYLKO do pewnego momentu, po którym przyjmie ono stałą wartość
- unikanie obróbki termicznej
- spożywanie na ile to możliwe surowych warzyw i owoców
- dodawanie do sałatek oleju aby zwiększyć wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
Jak dla mnie to unikanie obróbki a jedzenie surowych warzyw to jest to samo. Ja bym dodał jeszcze: jedzenie warzyw i owoców w całości (wraz ze skórką).To ograniczenie dostępu światła niezbyt bo wychodzi, że jedząc sałatkę na dworze tracimy z niej witaminy.
- unikanie obróbki termicznej
- spożywanie na ile to możliwe surowych warzyw i owoców
- dodawanie do sałatek oleju aby zwiększyć wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
Inne czynniki fotosyntezy bedą czynnikami ograniczającymi tempo.Dlaczego wzrastające stężenie CO2 w środowisku będzie zwiększało tempo fotosyntezy TYLKO do pewnego momentu, po którym przyjmie ono stałą wartość
+ w wyniku zbyt wysokiego stężenia CO2 dojdzie do zakwaszenia środowiska przez co może dojść do zmniejszenia tempa fotosyntezy.
Wymień 3 różnice w cyklu rozwojowym podstawczaków i workowców
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
- u podstawczaków występuje somatogamia, u workowców gametangiogamia
- u podstawczaków dominuje faza jąder sprzężonych, u workowców faza haploidalna
- u podstawczaków są zarodniki podstawkowe, u workowców zarodniki workowe
Dlaczego w toku ewolucji rośliny dążyły do dominacji sporofitu?
- u podstawczaków dominuje faza jąder sprzężonych, u workowców faza haploidalna
- u podstawczaków są zarodniki podstawkowe, u workowców zarodniki workowe
Dlaczego w toku ewolucji rośliny dążyły do dominacji sporofitu?
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
Mam takie pytanie do zadania maturalnego z 2008 roku
Na wykresach przedstawiono wpływ pH na aktywność trzech enzymów.
Uzupełnij poniższą tabelę, podając optymalne pH działania każdego z enzymów (I, II i III) oraz nazwy makrocząsteczek, które są trawione przez te enzymy w żołądku lub
dwunastnicy człowieka.
W tabeli mamy
pH=ok.2 białka
pH= 6,5-7 polisacharydy
pH= 8-8,5 - peptydy i tłuszcze
i tu właśnie mam problem, czy w pH ok.8 nie działa tez amylaza trzustkowa trawiąca cukry a dokładnie dekstryny i ona też działa w dwunastnicy czemu nie można udzielić takiej odpowiedzi ?
Na wykresach przedstawiono wpływ pH na aktywność trzech enzymów.
Uzupełnij poniższą tabelę, podając optymalne pH działania każdego z enzymów (I, II i III) oraz nazwy makrocząsteczek, które są trawione przez te enzymy w żołądku lub
dwunastnicy człowieka.
W tabeli mamy
pH=ok.2 białka
pH= 6,5-7 polisacharydy
pH= 8-8,5 - peptydy i tłuszcze
i tu właśnie mam problem, czy w pH ok.8 nie działa tez amylaza trzustkowa trawiąca cukry a dokładnie dekstryny i ona też działa w dwunastnicy czemu nie można udzielić takiej odpowiedzi ?
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
gosiula93 pisze:
i tu właśnie mam problem, czy w pH ok.8 nie działa tez amylaza trzustkowa trawiąca cukry a dokładnie dekstryny i ona też działa w dwunastnicy czemu nie można udzielić takiej odpowiedzi ?
amylaza trzustkowa działa w obojętnym pH, ok 7,1
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
gosiula93 pisze:Mam takie pytanie do zadania maturalnego z 2008 roku
Na wykresach przedstawiono wpływ pH na aktywność trzech enzymów.
Uzupełnij poniższą tabelę, podając optymalne pH działania każdego z enzymów (I, II i III) oraz nazwy makrocząsteczek, które są trawione przez te enzymy w żołądku lub
dwunastnicy człowieka.
W tabeli mamy
pH=ok.2 białka
pH= 6,5-7 polisacharydy
pH= 8-8,5 - peptydy i tłuszcze
i tu właśnie mam problem, czy w pH ok.8 nie działa tez amylaza trzustkowa trawiąca cukry a dokładnie dekstryny i ona też działa w dwunastnicy czemu nie można udzielić takiej odpowiedzi ?
Nie rozumiem zbytnio gdzie Ci sugerują, że nie może być to amylaza trzustkowa trawiąca sacharydy Może być jako enzym działający zgodnie z wykresem III. W treści zadania jest błąd bo podają pH obojętne, które jest w jamie ustnej a nie w dwunastnicy czy żołądku
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
W tym III. odpowiedź jest wiążąca czy można by podać same peptydy, tłuszcze, czy polisacharydy?
Re: Matura 2012- masz pytanie, masz odpowiedź :D
zgodnie z odpowiedziami enzymy działające zgodnie z wykresem III trawią peptydy i tłuszczemarson pisze:Nie rozumiem zbytnio gdzie Ci sugerują, że nie może być to amylaza trzustkowa trawiąca sacharydy Może być jako enzym działający zgodnie z wykresem III. W treści zadania jest błąd bo podają pH obojętne, które jest w jamie ustnej a nie w dwunastnicy czy żołądku
chyba, że
wtedy by się zgadzało, ale ogólnie to zawsze byłam pewna, że amylaza trzustkowa działa w zasadowym chociaż się czegoś dowiedziałam dodatkowo przed samą maturą:)OUI pisze:amylaza trzustkowa działa w obojętnym pH, ok 7,1
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 5 Odpowiedzi
- 9493 Odsłony
-
Ostatni post autor: Cappy
24 kwie 2017, o 17:33
-
- 0 Odpowiedzi
- 2427 Odsłony
-
Ostatni post autor: hnatman
21 gru 2014, o 12:52
-
- 5 Odpowiedzi
- 2104 Odsłony
-
Ostatni post autor: zupan
31 gru 2017, o 19:36
-
- 3 Odpowiedzi
- 7584 Odsłony
-
Ostatni post autor: JanJensen
21 lip 2016, o 20:37
-
- 1 Odpowiedzi
- 2959 Odsłony
-
Ostatni post autor: Seeba
28 sie 2014, o 18:50
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości