Masło
- Medycyna Lwów
- Posty: 5874
- Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Re: Masło
po zapachu masło nieświeże - zjełczałepachnie kwasem masłowym (butanowym)
Re: Masło
Możesz też spróbować przeprowadzić reakcję zobojętniania.
Bierzesz troszkę masła, rozpuszczasz i dodajesz np. sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i jak się będzie pieniło to znaczy że sie popsuło bo powstał kwas masłowy.
Ale do końca nie gwarantuje.
Bierzesz troszkę masła, rozpuszczasz i dodajesz np. sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i jak się będzie pieniło to znaczy że sie popsuło bo powstał kwas masłowy.
Ale do końca nie gwarantuje.
Re: Masło
W maśle nieświeżym tworzy się kwas masłowy, można dodać do świeżego masła jakiegoś odczynnika, który miałby wykryć obecność kwasu, ale nie mam pomysłu na takowy. No i w związku z brakiem reakcji danego odczynnika stwierdzić, że masło jest świeże. Lub poprostu badać zabarwienie, wiedomo, że nieświeże masło przybiera żółto-pomarańczową barwę.
Re: Masło
Wiekszość obecnych maseł zawiera tyle corrigensów(barwników m.in), że ciężko jest stwierdzic zmianę koloru lub zapachu. Pozatym są one lekko uplastyczniane dla lepszego rozsmarowania więc cięzko zaobserwowac tez rozwarstwienie się.jillian pisze:nieświeże masło żółknie no i jak pisze wyżej jełczeje
Reasumując ciężko stwierdzić jełcznie powszechnie uzywanych maseł jeśli nie posiada sie odpowiedniej wiedzy analitycznej i odczynników, czylina oko".
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości