Masło

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
biolga
Posty: 659
Rejestracja: 7 kwie 2007, o 14:50

Masło

Post autor: biolga »

Jak doświadczalnie sprawdzić świeżość masła?

moderator: Prosze nie dublowac postow! Wystarczy raz zadac pytanie!
Ostatnio zmieniony 29 maja 2007, o 09:55 przez biolga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
badger
Posty: 2075
Rejestracja: 27 sty 2007, o 18:59

Re: Masło

Post autor: badger »

zjeść i przekonać się czy się zatruło czy nie tak najprościej
Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 5874
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23

Re: Masło

Post autor: Medycyna Lwów »

po zapachu masło nieświeże - zjełczałepachnie kwasem masłowym (butanowym)
Awatar użytkownika
jillian
Posty: 334
Rejestracja: 20 lis 2006, o 15:10

Re: Masło

Post autor: jillian »

nieświeże masło żółknie no i jak pisze wyżej jełczeje
Awatar użytkownika
dawidw
Posty: 797
Rejestracja: 10 mar 2007, o 17:39

Re: Masło

Post autor: dawidw »

badger pisze:zjeść i przekonać się czy się zatruło czy nie
chyba musialbys cala kostke wtrymbolic
Awatar użytkownika
badger
Posty: 2075
Rejestracja: 27 sty 2007, o 18:59

Re: Masło

Post autor: badger »

dawidw pisze:chyba musialbys cala kostke wtrymbolic
no tak i wziąć drugą osobę która zjadła by kostkę świeżego masła. ona by była grupą kontrolną
Vistul
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2007, o 14:58

Re: Masło

Post autor: Vistul »

Możesz też spróbować przeprowadzić reakcję zobojętniania.

Bierzesz troszkę masła, rozpuszczasz i dodajesz np. sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i jak się będzie pieniło to znaczy że sie popsuło bo powstał kwas masłowy.

Ale do końca nie gwarantuje.
Mała Mi
Posty: 272
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 19:58

Re: Masło

Post autor: Mała Mi »

W maśle nieświeżym tworzy się kwas masłowy, można dodać do świeżego masła jakiegoś odczynnika, który miałby wykryć obecność kwasu, ale nie mam pomysłu na takowy. No i w związku z brakiem reakcji danego odczynnika stwierdzić, że masło jest świeże. Lub poprostu badać zabarwienie, wiedomo, że nieświeże masło przybiera żółto-pomarańczową barwę.
Awatar użytkownika
tin
Posty: 1491
Rejestracja: 18 lip 2006, o 15:29

Re: Masło

Post autor: tin »

jillian pisze:nieświeże masło żółknie no i jak pisze wyżej jełczeje
Wiekszość obecnych maseł zawiera tyle corrigensów(barwników m.in), że ciężko jest stwierdzic zmianę koloru lub zapachu. Pozatym są one lekko uplastyczniane dla lepszego rozsmarowania więc cięzko zaobserwowac tez rozwarstwienie się.
Reasumując ciężko stwierdzić jełcznie powszechnie uzywanych maseł jeśli nie posiada sie odpowiedniej wiedzy analitycznej i odczynników, czylina oko".
Awatar użytkownika
jillian
Posty: 334
Rejestracja: 20 lis 2006, o 15:10

Re: Masło

Post autor: jillian »

hmmm, czasem jak zostanie kawałek masła w lodówce i długo leży to widze że warstwa wierzchnia jest bardziej zółta niz środek
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości