Witam, mam kilka pytań odnośnie węglowodanów i aminokwasów/ białek.
Jakie najważniejsze doświadczenia/reakcje powinnam umieć na maturę (rozszerzoną) z węglowodanów?
To samo pytanie do aminokwasów/białek.
W podręcznikach jest tego zbyt mało, a gdy rozwiązuję matury z tamtych lat okazuje się, że jednak sporo jest do nauki. W szkole wypisałam się miesiąc temu z fakultetu chemicznego i nie mam żadnego punktu odniesienia.
Mogę prosić o pomoc?
matura
Re: matura
Wydaje mi się że odnosnie białek to reakcje biruretową , gdzie związek powstały będzie się zabarwiał na żółto , co do cukrów to np. odróżnianie aldozy od ketozy gdzie aldoza ulega utlenieni w obecności Br2 i NaHCO3 i powstaje nam kwas glukonowy wtedy , ketozy nie ulegają, a także ważne jest że sacharoza jest cukrem nieredukującym , może byc reakcja z Cu(OH)2 gdzie dojdzie wtedy tylko do rozpadu Cu(OH)2
Re: matura
A jeśli chodzi o naukę do matury mogę jeszcze dorzucić , że świetne jest repetytorium , TRENER gdzie jest duży podręcznik z zagadnieniami , książka która zawiera zadania i jak je rozwiązywać oraz same zadania i jest to cały komplet , jest to z PWN Małgorzaty Krzeczkowskiej , ja się z tego uczę i jestem zadowolony ale to taka mała dygresja
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 3 Odpowiedzi
- 7550 Odsłony
-
Ostatni post autor: JanJensen
21 lip 2016, o 20:37
-
- 2 Odpowiedzi
- 13902 Odsłony
-
Ostatni post autor: Loa_Loa
16 maja 2016, o 20:12
-
-
Pielęgniarstwo + matura.
autor: Rachel » 9 wrz 2014, o 18:39 » w Przewodnik po uczelniach przyrodniczych - 0 Odpowiedzi
- 2433 Odsłony
-
Ostatni post autor: Rachel
9 wrz 2014, o 18:39
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 2319 Odsłony
-
Ostatni post autor: Anarchia
7 gru 2017, o 11:58
-
- 0 Odpowiedzi
- 3889 Odsłony
-
Ostatni post autor: uczeń1
18 wrz 2014, o 18:39
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości