właściwości substancji

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
Awatar użytkownika
Bioguah0
Posty: 371
Rejestracja: 12 mar 2013, o 19:04

właściwości substancji

Post autor: Bioguah0 »

Mam pytanie niby bardzo proste, ale ja jakoś nie mogę tego zaczaić". Dlaczego zapach i smak to właściwości chemiczne, skoro z tego co mi wiadomo, właś.chem. te te ujawniające się w reakcjach chemicznych. No a czy bez reakcji nie można stwierdzić zapachu i smaku? Zawsze mylą mi się te właściwości niestety.
adamantan
Posty: 1489
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 13:00

Re: właściwości substancji

Post autor: adamantan »

Zapach i smak to właściwości fizyczne (ze względów historycznych). Kiedyś dawno, dawno temu smak i zapach (dla niektórych ostatni raz w życiu) były podstawowymi cechami fizycznymi, którymi charakteryzowano substancje, zanim poznano reakcje. To, że teraz wiemy, iż są to interakcje z odpowiednimi receptorami, różne reakcje biochemiczne itd., to tego nie uwzględniamy.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości