właściwości substancji
właściwości substancji
Mam pytanie niby bardzo proste, ale ja jakoś nie mogę tego zaczaić". Dlaczego zapach i smak to właściwości chemiczne, skoro z tego co mi wiadomo, właś.chem. te te ujawniające się w reakcjach chemicznych. No a czy bez reakcji nie można stwierdzić zapachu i smaku? Zawsze mylą mi się te właściwości niestety.
Re: właściwości substancji
Zapach i smak to właściwości fizyczne (ze względów historycznych). Kiedyś dawno, dawno temu smak i zapach (dla niektórych ostatni raz w życiu) były podstawowymi cechami fizycznymi, którymi charakteryzowano substancje, zanim poznano reakcje. To, że teraz wiemy, iż są to interakcje z odpowiednimi receptorami, różne reakcje biochemiczne itd., to tego nie uwzględniamy.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 5 Odpowiedzi
- 23064 Odsłony
-
Ostatni post autor: DMchemik
18 wrz 2014, o 21:25
-
- 0 Odpowiedzi
- 4471 Odsłony
-
Ostatni post autor: Luizkana
19 sty 2020, o 16:39
-
- 2 Odpowiedzi
- 1786 Odsłony
-
Ostatni post autor: Sansewieria
22 kwie 2016, o 11:34
-
- 1 Odpowiedzi
- 9400 Odsłony
-
Ostatni post autor: AdvancedArthur
14 paź 2015, o 13:48
-
- 0 Odpowiedzi
- 4224 Odsłony
-
Ostatni post autor: mousme
5 kwie 2016, o 15:32
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości