Ludzie jeśli ktokolwiek wie jak to rozwiązac to pomówżcie vo to zadanie jest dla mnie dziwne po prostu :C
Średnia zawartość kadmu w korzeniu marchewki uprawianej na Gornym Slasku wynosi 1,10 ppm w suchej masie marchewki. Zakladajac ze surowa marchewka zawiera 85,0% wody oraz ze spozyty kadm jest calkowicie wchlaniany i zatrzymywany w organizmie obliczyc ile maksymalnie kg takiej marchewki mozna spozywac tygodniowo, aby nie przekroczyc normy WHO (Swiatowej Organizacji Zdrowia) wynoszącej 500 mikrogramów Cd/tydzien?
potrzebne na już! bo o 7 rano kolokwium! ppm!
-
- Posty: 3779
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 12:11
Re: potrzebne na już! bo o 7 rano kolokwium! ppm!
a dokładne rozwiązanie? bo coś tu rozwiązałam ale nie jestem pewna tego
-
- Posty: 3779
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 12:11
Re: potrzebne na już! bo o 7 rano kolokwium! ppm!
Masz ppm, zakladam ze masowe bo zeby bylo jakiekolwiek inne to danych by sie wiecej przydalo. Czyli gram suchej masy zawiera 1.1ug Cd. W tygodniu mozna zjesc 500ug kadmu, czyli 500/1.1 suchej masy - to bedzie jakies 450g na oko. Woda to 85% masy marchewki, czyli sucha masa to 15%. Tu masz proporcje 450g - 15%, x - 100% - mnozysz 450 przez 100, dzielisz przez 15 i wychodza 3kg swiezej marchwi. Jak sie myle, to. to sie myle. A, no i siegnij po kalkulator, bo ja to moglem zbyt zgrubnie pozaokraglac.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 3 Odpowiedzi
- 4425 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adax82
1 gru 2014, o 18:03
-
- 4 Odpowiedzi
- 4055 Odsłony
-
Ostatni post autor: Izka94
31 paź 2014, o 10:35
-
- 4 Odpowiedzi
- 2549 Odsłony
-
Ostatni post autor: placek
18 lis 2014, o 23:16
-
- 0 Odpowiedzi
- 17356 Odsłony
-
Ostatni post autor: nutme133
27 gru 2015, o 15:59
-
-
Pomoc w zadaniu na jutrzejsze kolokwium ! :<
autor: aromatyczna » 25 lis 2015, o 19:17 » w Mikrobiologia - 0 Odpowiedzi
- 6555 Odsłony
-
Ostatni post autor: aromatyczna
25 lis 2015, o 19:17
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości