Celuloza

Biologia pełna jest ciekawostek, z którymi warto zapoznać się aby pogłębić wiedzę na temat otaczającego nas świata
Dinobryon
Posty: 174
Rejestracja: 11 gru 2006, o 16:33

Celuloza

Post autor: Dinobryon » 2 paź 2007, o 13:46

Chciałbym się dowiedzieć od czego to zależy że ssaki mięsożerne tak łatwo dają sobie radę ze skrobią a z celulozą już jest problem. Przecież oba te związki są cukrami złożonymi z tej samej glukozy (homopolisacharydy) i różnią się (tak na pierwszy rzut oka) tym że celuloza ma liniowa strukturę a skrobia jak to skrobia - rozgałęzioną. Mogłem czegoś nie doczytać ale innych znaczących różnic nie widzę.

Awatar użytkownika
dawidw
Posty: 797
Rejestracja: 10 mar 2007, o 17:39

Re: Celuloza

Post autor: dawidw » 2 paź 2007, o 13:55

Celuloza jako polisacharyd jest zbudowana podobnie jak skrobia z cząsteczek glukozy. I tu masz całkowita rację. Problem polega na tym, że w celulozie jest inny typ wiązań niż w skrobii, dlatego jest ona nie do strawienia przez człowieka i większość zwierząt.

Awatar użytkownika
badger
Moderator w spoczynku
Posty: 2075
Rejestracja: 27 sty 2007, o 18:59

Re: Celuloza

Post autor: badger » 2 paź 2007, o 15:40

roślinożercy łatwiej radzą sobie z celulozą także dzięki bardzo rozbudowanemu jelitu ślepemu

Awatar użytkownika
dawidw
Posty: 797
Rejestracja: 10 mar 2007, o 17:39

Re: Celuloza

Post autor: dawidw » 2 paź 2007, o 16:02

badger pisze:roślinożercy łatwiej radzą sobie z celulozą także dzięki bardzo rozbudowanemu jelitu ślepemu
nie tyle jelitu ślepemu, co odpowiednich bakterii symbiotycznych zamieszkujących np. żwacz

Awatar użytkownika
badger
Moderator w spoczynku
Posty: 2075
Rejestracja: 27 sty 2007, o 18:59

Re: Celuloza

Post autor: badger » 2 paź 2007, o 16:07

tak, ale mi chodzi o to że strawienie i wchłonięcie pokarmu roślinnego wymaga o wiele większej powierzchni jelit niż w przypadku pokarmu mięsnego, a Dinobryon, pyta
Dinobryon pisze:od czego to zależy że ssaki mięsożerne tak łatwo dają sobie radę ze skrobią a z celulozą już jest problem
więc to jest jednym z powodów oczywiście to co Ty napisałeś ma równie wielkie znaczenie

Awatar użytkownika
dawidw
Posty: 797
Rejestracja: 10 mar 2007, o 17:39

Re: Celuloza

Post autor: dawidw » 2 paź 2007, o 16:09

Zgadza się. Oba powody są ważne.

Ewita
Posty: 168
Rejestracja: 23 mar 2007, o 20:09

Re: Celuloza

Post autor: Ewita » 2 paź 2007, o 18:19

Dinobryon pisze:a skrobia jak to skrobia - rozgałęzioną.
Mylisz się. Skrobia występuje w dwóch postaciach: NIErozgałęzionej amylozy i rozgałęzionej amylopektyny.

Dostrzegłam jeszcze jedną różnicę. Być może jest tak, dlatego iż skrobia jest dobrze rozpuszczalna w wodzie, natomiast celuloza w ogole. Ale to tylko taka moja hipoteza

yeast
Posty: 2248
Rejestracja: 5 lip 2007, o 16:36

Re: Celuloza

Post autor: yeast » 2 paź 2007, o 18:42

dawidw pisze:nie tyle jelitu ślepemu, co odpowiednich bakterii symbiotycznych zamieszkujących np. żwacz
W zasadzie to zależy od gatunku zwierzęcia - u przezuwaczy jest to żwacz, ale są też zwierzęta, u których bakterie symbiotyczne sa w innych częściach przewodu pokarmowego np. w jelicie ślepym.

Awatar użytkownika
dawidw
Posty: 797
Rejestracja: 10 mar 2007, o 17:39

Re: Celuloza

Post autor: dawidw » 2 paź 2007, o 19:54

yeast pisze:W zasadzie to zależy od gatunku zwierzęcia - u przezuwaczy jest to żwacz, ale są też zwierzęta, u których bakterie symbiotyczne sa w innych częściach przewodu pokarmowego np. w jelicie ślepym.
dlatego napisałem np. żwacz"

Dinobryon
Posty: 174
Rejestracja: 11 gru 2006, o 16:33

Re: Celuloza

Post autor: Dinobryon » 2 paź 2007, o 20:05

Mniejsza o bakterie, mniejsza o żwacze i mniejsza o skrobie. co takiego niezwykłego jest w wiązaniu celulozy że tylko bakterie potrafią ją rozłożyć na proste sacharydy?

Awatar użytkownika
DMchemik
Moderator w spoczynku
Posty: 4050
Rejestracja: 26 wrz 2006, o 23:43

Re: Celuloza

Post autor: DMchemik » 2 paź 2007, o 20:25

a różnica jest taka, że w łańcuchu skrobi reszty glukozowe są połączone wiązaniem 1,4-α-glikozydowym, w celulozie wiązniem 1,4-β-glikozydowym, róznią się ulożeniem w przestrzeni, niewiele enzymów jest w stanie się dobrać do wiązanie β

lung
Posty: 606
Rejestracja: 26 sie 2007, o 14:05

Re: Celuloza

Post autor: lung » 3 paź 2007, o 07:09

Ciekawe info ja jeszcze tylko chcialem dopowiedziec, ze najwazniejsze sa wlasnie te bakterie zyjace w przewodzie pokarmowym żwaczy - tylko dzieki temu zwierzeta te sa w stanie strawic calkowicie celuloze, a dokldniej zmieniona chemicznie celuloze.

Dlatego nie przejmuj sie nie jestesmy gorsi od zwaczy tylko bakterii nie mamy ktore zmieniaja wiazania w celuloze miedzy jednostkami cukrowymi (glukozy).

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post