Celuloza
Celuloza
Chciałbym się dowiedzieć od czego to zależy że ssaki mięsożerne tak łatwo dają sobie radę ze skrobią a z celulozą już jest problem. Przecież oba te związki są cukrami złożonymi z tej samej glukozy (homopolisacharydy) i różnią się (tak na pierwszy rzut oka) tym że celuloza ma liniowa strukturę a skrobia jak to skrobia - rozgałęzioną. Mogłem czegoś nie doczytać ale innych znaczących różnic nie widzę.
Re: Celuloza
Celuloza jako polisacharyd jest zbudowana podobnie jak skrobia z cząsteczek glukozy. I tu masz całkowita rację. Problem polega na tym, że w celulozie jest inny typ wiązań niż w skrobii, dlatego jest ona nie do strawienia przez człowieka i większość zwierząt.
Re: Celuloza
roślinożercy łatwiej radzą sobie z celulozą także dzięki bardzo rozbudowanemu jelitu ślepemu
Re: Celuloza
nie tyle jelitu ślepemu, co odpowiednich bakterii symbiotycznych zamieszkujących np. żwaczbadger pisze:roślinożercy łatwiej radzą sobie z celulozą także dzięki bardzo rozbudowanemu jelitu ślepemu
Re: Celuloza
tak, ale mi chodzi o to że strawienie i wchłonięcie pokarmu roślinnego wymaga o wiele większej powierzchni jelit niż w przypadku pokarmu mięsnego, a Dinobryon, pyta
więc to jest jednym z powodów oczywiście to co Ty napisałeś ma równie wielkie znaczenieDinobryon pisze:od czego to zależy że ssaki mięsożerne tak łatwo dają sobie radę ze skrobią a z celulozą już jest problem
Re: Celuloza
Zgadza się. Oba powody są ważne.
Re: Celuloza
Mylisz się. Skrobia występuje w dwóch postaciach: NIErozgałęzionej amylozy i rozgałęzionej amylopektyny.Dinobryon pisze:a skrobia jak to skrobia - rozgałęzioną.
Dostrzegłam jeszcze jedną różnicę. Być może jest tak, dlatego iż skrobia jest dobrze rozpuszczalna w wodzie, natomiast celuloza w ogole. Ale to tylko taka moja hipoteza
Re: Celuloza
W zasadzie to zależy od gatunku zwierzęcia - u przezuwaczy jest to żwacz, ale są też zwierzęta, u których bakterie symbiotyczne sa w innych częściach przewodu pokarmowego np. w jelicie ślepym.dawidw pisze:nie tyle jelitu ślepemu, co odpowiednich bakterii symbiotycznych zamieszkujących np. żwacz
Re: Celuloza
dlatego napisałem np. żwacz"yeast pisze:W zasadzie to zależy od gatunku zwierzęcia - u przezuwaczy jest to żwacz, ale są też zwierzęta, u których bakterie symbiotyczne sa w innych częściach przewodu pokarmowego np. w jelicie ślepym.
Re: Celuloza
Mniejsza o bakterie, mniejsza o żwacze i mniejsza o skrobie. co takiego niezwykłego jest w wiązaniu celulozy że tylko bakterie potrafią ją rozłożyć na proste sacharydy?
Re: Celuloza
a różnica jest taka, że w łańcuchu skrobi reszty glukozowe są połączone wiązaniem 1,4-α-glikozydowym, w celulozie wiązniem 1,4-β-glikozydowym, róznią się ulożeniem w przestrzeni, niewiele enzymów jest w stanie się dobrać do wiązanie β
Re: Celuloza
Ciekawe info ja jeszcze tylko chcialem dopowiedziec, ze najwazniejsze sa wlasnie te bakterie zyjace w przewodzie pokarmowym żwaczy - tylko dzieki temu zwierzeta te sa w stanie strawic calkowicie celuloze, a dokldniej zmieniona chemicznie celuloze.
Dlatego nie przejmuj sie nie jestesmy gorsi od zwaczy tylko bakterii nie mamy ktore zmieniaja wiazania w celuloze miedzy jednostkami cukrowymi (glukozy).
Dlatego nie przejmuj sie nie jestesmy gorsi od zwaczy tylko bakterii nie mamy ktore zmieniaja wiazania w celuloze miedzy jednostkami cukrowymi (glukozy).
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
glikogen i celuloza, budowa i funkcje
autor: preston97 » 22 wrz 2016, o 11:46 » w Zadania domowe z biologii - 2 Odpowiedzi
- 11116 Odsłony
-
Ostatni post autor: preston97
22 wrz 2016, o 12:07
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości