Homogenizacja tłuszczy

Problemy medyczne, obejmujące wiedzę o zdrowiu i chorobach człowieka, o sposobach zapobiegania chorobom oraz ich leczeniu
Starszy Pajo
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2014, o 11:12

Homogenizacja tłuszczy

Post autor: Starszy Pajo »

Witam!
Ile jest prawdy w tych stwierdzeniach:
"powstałe w procesie homogenizacji mikrocząstki tłuszczu są tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawione), samoistnie przenikają przez nabłonek jelitowy do krwi"
oraz
"Rozdrobnione poprzez homogenizację cząsteczki tłuszczu bez żadnych problemów przenikają do krwi, omijając proces trawienia.Wynikiem tego, na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się niestrawiony tłuszcz"

Jeśli powyższe stwierdzenia są prawdziwe, to czy blendery, malaksery i miksery są wstanie rozbić tłuszcz na tak małe cząsteczki?
Czy koktajl mleczny (zmiksowany banan z mlekiem) albo domowy majonez (zmiksowany olej z jajkiem) są bezpieczne? Czy może lepiej uważać co się miksuje i nie pakować do blendera niczego co zawiera tłuszcz?
Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Moderator w spoczynku
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: Homogenizacja tłuszczy

Post autor: Giardia Lamblia »

Co innego rozbijanie kropli tłuszczu na mniejsze (emulgacja), a co innego cięcie łańcuchów węglowych reszt kwasowych kwasów tłuszczowych.

Mikserem/blenderem tego drugiego nie zrobisz

Co do stwierdzeń z tekstów dotyczących nietrawienia. Cóż. nie wiem czym jest mikrocząsteczka tłuszczu, ale dokładnie to samo robią sole żółciowe wydzielane przez wątrobe - rozbijają krople tłuszczu na możliwie najmniejsze kropelki w celu ułatwienia ich strawienia i przyswojenia.

A dostawać bezpośrednio do krwi mogą się jednie krótkie (nie więcej niż 10-12 atomów węgla w łańcuchu) wolne kwasy tłuszczowe (a nie tłuszcze, jak to autor pisze). Tutaj wracamy do cięcia łańcuchów węglowych. No chyba, że podczas homogenizacji dochodzi do mechanicznego skrócenia reszt kwasowych? Nie wydaje mi się to jednak realne.
Starszy Pajo pisze:Czy koktajl mleczny (zmiksowany banan z mlekiem) albo domowy majonez (zmiksowany olej z jajkiem) są bezpieczne?
Nikt jeszcze (pod warunkiem, że nie był np. uczulony, albo się nie zakrztusił) raczej od koktajlu mlecznego nie umarł, a majonez domowy to będzie tak samo zdrowy jak każde inne tłuste pożywienie. Unikniesz różnych dodatków obecnych w majonezach sklepowych - co już, w zależności od firmy, może być większym/mniejszym plusem.
Starszy Pajo
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2014, o 11:12

Re: Homogenizacja tłuszczy

Post autor: Starszy Pajo »

Dzięki za odpowiedź, uspokoiłeś mnie
Myślałem, że będę musiał zrezygnować ze swojskiego majoneziku.
Pozdrawiam
lith
Posty: 3117
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:49

Re: Homogenizacja tłuszczy

Post autor: lith »

[at] Pajo
Najzdrowiej to omijaj takie źródła jakie podlinkowałeś, bo w takich miejscach można tylko bajki, mity i bzdury przeczytać. oczywiście podpisane jako prawda objawiona.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post