Rozwiązując maturę z czerwca na takie pytanie na trafiłem
Wyjaśnij dlaczego kwas mlekowy powstaje w mięśniach szkieletowych a nie powstaje w mięsniach gładkich. Uwzględnij sposób pracy tych mięśni.
Moja odpowiedź: Mięśnie szkieletowe mogą wykonywać skurcze szybkie i silnej jednak dłuższa ich praca może powodować powstanie długu tlenowego w wyniku czego powstaje kwas mlekowy a mięśnie gładkie wykonują skurcze wolno przy czym są bardzo odporne na zmęczenie w związku z czym nie występuje u nich oddychanie beztlenowe.
klucz mówi tak: Kwas mlekowy jest produktem oddychania beztlenowego, które zachodzi tylko podczas intensywnego wysiłku w mięśniach szkieletowych podczas niedoboru tlenu, natomiast mięśnie gładkie nie mają zdolności intensywnego kurczenia się w warunkach niedotlenienia
Według was miałby zaliczoną odpowiedź którą udzieliłem czy raczej nie ?
kwas mlekowy w mięsniach szkieletowych a nie w gładkich
Re: kwas mlekowy w mięsniach szkieletowych a nie w gładkich
Wg mnie tak.
Pamiętaj tylko o tym, żeby przy odpowiedzi nie kombinować - odpowiadaj zwięźle i krotko.
Na końcu dopisałbym tylko , więc nie tworzy się w nich kwas mlekowy.
Pamiętaj tylko o tym, żeby przy odpowiedzi nie kombinować - odpowiadaj zwięźle i krotko.
Na końcu dopisałbym tylko , więc nie tworzy się w nich kwas mlekowy.
Re: kwas mlekowy w mięsniach szkieletowych a nie w gładkich
Dzięki za odpowiedź
edit:
jeszcze teraz mi się to rzuciło w oczy. Czy mięśnie gładkie mogą się intensywne kurczyć w obecności tlenu?
edit:
gregory94 pisze:natomiast mięśnie gładkie nie mają zdolności intensywnego kurczenia się w warunkach niedotlenienia
jeszcze teraz mi się to rzuciło w oczy. Czy mięśnie gładkie mogą się intensywne kurczyć w obecności tlenu?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 10 Odpowiedzi
- 6790 Odsłony
-
Ostatni post autor: Nitrogenium32
23 sie 2017, o 18:17
-
- 2 Odpowiedzi
- 32866 Odsłony
-
Ostatni post autor: adamantan
3 lip 2017, o 15:37
-
- 0 Odpowiedzi
- 5822 Odsłony
-
Ostatni post autor: ciupaga
8 gru 2019, o 20:43
-
-
Kwas mrówkowy, octowy, mlekowy - walka z warrozą
autor: hurriway » 24 mar 2017, o 10:19 » w Chemia organiczna - 2 Odpowiedzi
- 6783 Odsłony
-
Ostatni post autor: Amanda123
24 kwie 2018, o 14:19
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 6509 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
16 sty 2019, o 13:51
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości