Dzieńdobry, wie może ktoś jak wsadzić do napoju niegazowanego, np herbaty bąbelki i jak je uzyskać w domu?
W internecie jest na to troche sposobów, ale czy dobre? Dzięki, pzdr
napój gazowany domowym sposobem
Re: napój gazowany domowym sposobem
saturatorem
Re: napój gazowany domowym sposobem
Bąbelki w napojach to CO2. Przychodzą mi do głowy dwa domowe sposoby na ich wprowadzenie:
- wtłoczenie CO2 pod ciśnieniem - do tego potrzebny jest syfon, taki z nabojami - 20-30 lat temu były w prawie każdym domu, ale teraz to rzadkość, więc ten sposób raczej odpada (choć można znaleźć w internecie lub u rodziny na strychu)
- przeprowadzenie w napoju reakcji wytworzenia CO2 - łatwo to osiągnąć działając kwasami na węglany, ale trzeba wybrać taki zestaw, który nadaje się do spożycia (czyli zalewanie kredy domestosem, to zdecydowanie zły pomysł ).
Jako źródło węglanu proponuję wodorowęglan sodu, znany pod nazwą soda oczyszczona (od niej powstała nazwa woda sodowa"), a jeśli chodzi o kwas, to cytrynowy lub octowy. Proporcje najlepiej dobrać doświadczalnie. Na przykład na początek wsyp pół łyżeczki sody do szklanki wody i dodaj łyżkę octu, posmakuj i ewentualnie zmieniaj proporcje. Spróbuj też z kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny itp.
Osobiście uważam, że taka woda sodowa własnej produkcji jest raczej średnia w smaku, zwykła gazowana ze sklepu lepsza, ale co kto lubi. Przyjemność wyprodukowania jej samemu może wynagrodzić niedoskonały smak. Z resztą jeśli masz potrzebę napicia się gazowanej herbaty, to takich wynalazków raczej nie sprzedają i nie masz wyjścia, musisz zrobić własnoręcznie
To reakcja wodorowęglanu sodowego z kwasem octowym:
NaHCO3 + CH3COOHCH3COONa + H2O + CO2
Część dwutlenku węgla reaguje z wodą:
H2O + CO2HCO3- + H+
Kationy H+ sprawiają, że woda gazowana ma lekko kwaskowaty smak (choć głównym powodem kwaśnego smaku domowej wody sodowej będzie zapewne nadmiar kwasu octowego czy cytrynowego).
- wtłoczenie CO2 pod ciśnieniem - do tego potrzebny jest syfon, taki z nabojami - 20-30 lat temu były w prawie każdym domu, ale teraz to rzadkość, więc ten sposób raczej odpada (choć można znaleźć w internecie lub u rodziny na strychu)
- przeprowadzenie w napoju reakcji wytworzenia CO2 - łatwo to osiągnąć działając kwasami na węglany, ale trzeba wybrać taki zestaw, który nadaje się do spożycia (czyli zalewanie kredy domestosem, to zdecydowanie zły pomysł ).
Jako źródło węglanu proponuję wodorowęglan sodu, znany pod nazwą soda oczyszczona (od niej powstała nazwa woda sodowa"), a jeśli chodzi o kwas, to cytrynowy lub octowy. Proporcje najlepiej dobrać doświadczalnie. Na przykład na początek wsyp pół łyżeczki sody do szklanki wody i dodaj łyżkę octu, posmakuj i ewentualnie zmieniaj proporcje. Spróbuj też z kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny itp.
Osobiście uważam, że taka woda sodowa własnej produkcji jest raczej średnia w smaku, zwykła gazowana ze sklepu lepsza, ale co kto lubi. Przyjemność wyprodukowania jej samemu może wynagrodzić niedoskonały smak. Z resztą jeśli masz potrzebę napicia się gazowanej herbaty, to takich wynalazków raczej nie sprzedają i nie masz wyjścia, musisz zrobić własnoręcznie
To reakcja wodorowęglanu sodowego z kwasem octowym:
NaHCO3 + CH3COOHCH3COONa + H2O + CO2
Część dwutlenku węgla reaguje z wodą:
H2O + CO2HCO3- + H+
Kationy H+ sprawiają, że woda gazowana ma lekko kwaskowaty smak (choć głównym powodem kwaśnego smaku domowej wody sodowej będzie zapewne nadmiar kwasu octowego czy cytrynowego).
Re: napój gazowany domowym sposobem
Tak naprawdę aby zrobić pełnoprawną wodę sodową (lub jak mówią mniej obeznani: mineralną) to trzeba to zrobić pod ciśnieniem. Rozpuszczalność gazów w cieczy zależy od ciśnienia gazu nad cieczą (dlatego też po otwarciu butelki woda się odgazowuje) a takie domorosłe sposoby które nie pozwalają uzyskać ciśnienia potrzebnego do skutecznego nasycenia wody. Więc albo saturator (chociażby syfon) albo np. kostka suchego lodu, choć i tutaj bez nadciśnienia co najmniej 2 atmosfer woda może być licho nasycona.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Którą metodą (fermentacji alkoholowej czy destylacji zacieru) otrzymano pewien napój alkoholowy?
autor: pytam32 » 9 kwie 2020, o 10:39 » w Biologia w szkole - 0 Odpowiedzi
- 2055 Odsłony
-
Ostatni post autor: pytam32
9 kwie 2020, o 10:39
-
-
-
Proszę o pomoc w zadaniu domowym - KOMPLEKSOMETRIA
autor: klaudysia0894 » 19 maja 2014, o 18:56 » w Chemia w szkole i na studiach - 0 Odpowiedzi
- 1421 Odsłony
-
Ostatni post autor: klaudysia0894
19 maja 2014, o 18:56
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości