napój gazowany domowym sposobem

Forum chemiczne zajmujące się badaniem budowy, właściwości oraz reakcji związków chemicznych zawierających węgiel oraz opracowywaniem różnorodnych metod syntezy tych połączeń
lak
Posty: 5
Rejestracja: 23 lip 2014, o 19:58

napój gazowany domowym sposobem

Post autor: lak »

Dzieńdobry, wie może ktoś jak wsadzić do napoju niegazowanego, np herbaty bąbelki i jak je uzyskać w domu?
W internecie jest na to troche sposobów, ale czy dobre? Dzięki, pzdr
AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: napój gazowany domowym sposobem

Post autor: AnnaWP »

saturatorem
mmmichal
Posty: 95
Rejestracja: 11 lis 2013, o 09:57

Re: napój gazowany domowym sposobem

Post autor: mmmichal »

Bąbelki w napojach to CO2. Przychodzą mi do głowy dwa domowe sposoby na ich wprowadzenie:
- wtłoczenie CO2 pod ciśnieniem - do tego potrzebny jest syfon, taki z nabojami - 20-30 lat temu były w prawie każdym domu, ale teraz to rzadkość, więc ten sposób raczej odpada (choć można znaleźć w internecie lub u rodziny na strychu)
- przeprowadzenie w napoju reakcji wytworzenia CO2 - łatwo to osiągnąć działając kwasami na węglany, ale trzeba wybrać taki zestaw, który nadaje się do spożycia (czyli zalewanie kredy domestosem, to zdecydowanie zły pomysł ).

Jako źródło węglanu proponuję wodorowęglan sodu, znany pod nazwą soda oczyszczona (od niej powstała nazwa woda sodowa"), a jeśli chodzi o kwas, to cytrynowy lub octowy. Proporcje najlepiej dobrać doświadczalnie. Na przykład na początek wsyp pół łyżeczki sody do szklanki wody i dodaj łyżkę octu, posmakuj i ewentualnie zmieniaj proporcje. Spróbuj też z kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny itp.

Osobiście uważam, że taka woda sodowa własnej produkcji jest raczej średnia w smaku, zwykła gazowana ze sklepu lepsza, ale co kto lubi. Przyjemność wyprodukowania jej samemu może wynagrodzić niedoskonały smak. Z resztą jeśli masz potrzebę napicia się gazowanej herbaty, to takich wynalazków raczej nie sprzedają i nie masz wyjścia, musisz zrobić własnoręcznie

To reakcja wodorowęglanu sodowego z kwasem octowym:
NaHCO3 + CH3COOHCH3COONa + H2O + CO2

Część dwutlenku węgla reaguje z wodą:
H2O + CO2HCO3- + H+
Kationy H+ sprawiają, że woda gazowana ma lekko kwaskowaty smak (choć głównym powodem kwaśnego smaku domowej wody sodowej będzie zapewne nadmiar kwasu octowego czy cytrynowego).
Awatar użytkownika
DMchemik
Posty: 4052
Rejestracja: 26 wrz 2006, o 23:43

Re: napój gazowany domowym sposobem

Post autor: DMchemik »

Tak naprawdę aby zrobić pełnoprawną wodę sodową (lub jak mówią mniej obeznani: mineralną) to trzeba to zrobić pod ciśnieniem. Rozpuszczalność gazów w cieczy zależy od ciśnienia gazu nad cieczą (dlatego też po otwarciu butelki woda się odgazowuje) a takie domorosłe sposoby które nie pozwalają uzyskać ciśnienia potrzebnego do skutecznego nasycenia wody. Więc albo saturator (chociażby syfon) albo np. kostka suchego lodu, choć i tutaj bez nadciśnienia co najmniej 2 atmosfer woda może być licho nasycona.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości