Białka i denaturacja,koagulacja i wysalanie na poziomie maturalnym. szukam wiadomości.
Maturę niestety juz zdałam i rodzina uważa chyba że wszystko wiem.
Denaturacja białka zwykle nieodwracalna i i zostawia tylko strukturę pierwszorzedową.
Z koagulacją mam problem.
Znalazłam że jest niedwracalna (niektórzy pisza ze to ostatni etap denaturacji) inni ,że odwaracalna koagulacja<eptydyzacja. a jeszcze inni ze tak powstaje jogurt.
Pamietam wysalanie-czyli koloid białkowy po dodaniu pewnych soli ma zaburzoną hydratację i przechodzi w zol w żel. Nie narusza struktury białka. Czy wysalanie= koagulacja
W którym podreczniku do LO znajde ten temat? Pomocy proszę
denaturacja. koagulacja. wysalanie
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 1743 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
31 paź 2014, o 16:02
-
- 1 Odpowiedzi
- 3251 Odsłony
-
Ostatni post autor: Bauan
19 kwie 2016, o 19:40
-
- 11 Odpowiedzi
- 3292 Odsłony
-
Ostatni post autor: paatixx3
3 wrz 2014, o 13:29
-
- 2 Odpowiedzi
- 2512 Odsłony
-
Ostatni post autor: Alus1998
12 lis 2017, o 11:49
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości