Witam,
Mam problem z takim zadaniem:
1.Zbuduj model fragmentu łańcucha białkowego:
A (Met-Ser-Cys-Tyr-Liz-)
B (Met-Ala-Phe-Leu-Ile-Val)
ten punkt potrafię zrobić.
Na podstawie modelu oceń:
1.Jak zachowują się w wodzie peptyd A i peptyd B. Uzasadnij, który peptyd może znajdować się wewnątrz, a który na zewnątrz błony komórkowej.
2. W którym miejscu łańcucha peptydowego A może przyłączać się kwas fosforowy i dlaczego ? ( tutaj wywnioskowałam że będzie się tworzyło wiązanie estrowe, więc reszta fosforanowa przyłączy się tam gdzie jest grupa OH)
3. Które miejsce łańcucha peptydowego A może brać udział w tworzeniu mostków -S-S- i dlaczego ? ( tutaj myślę że będzie to możliwe tam gdzie jest siarka przy cysteinie bo jest to fragment łańcucha cysteiny a w białkach wiązania disulfidowe powstają między atomami siarki dwóch reszt cysteinowych )
4. W którym miejscu łańcucha peptydowego A mogą przyłączać się łańcuchy oligosacharydowe i dlaczego ?
Biochemia - peptydy
- Mastermind
- Posty: 85
- Rejestracja: 15 sie 2011, o 13:10
Re: Biochemia - peptydy
1. W peptydzie A dominują aminokwasy polarne, a w B niepolarne, to pewnie ma jakieś znaczenie.
2. Też tak uważam.
3. Dokładnie tak. Te reszty nazywają się grupami tiolowymi lub sulfhydrylowymi.
4. Reszty cukrowców mogą się przyłączać wiązaniami N- i O-glikozydowymi. W tym wypadku stawiałbym na te drugie, które mogą powstawać przy grupach -OH.
2. Też tak uważam.
3. Dokładnie tak. Te reszty nazywają się grupami tiolowymi lub sulfhydrylowymi.
4. Reszty cukrowców mogą się przyłączać wiązaniami N- i O-glikozydowymi. W tym wypadku stawiałbym na te drugie, które mogą powstawać przy grupach -OH.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 paź 2014, o 07:43
Re: Biochemia - peptydy
Bardzo dziękuję, myślę, że juz teraz sobie poradzę
-
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 paź 2014, o 07:43
Re: Biochemia - peptydy
A mógłbyś jeszcze wyjaśnić dlaczego te reszty cukrowców będą
a mógłbyś jeszcze powiedzieć dlaczego te reszty cukrowców dozepią się jednak przy OH a nie przy N ?Mastermind pisze:1. W peptydzie A dominują aminokwasy polarne, a w B niepolarne, to pewnie ma jakieś znaczenie.
2. Też tak uważam.
3. Dokładnie tak. Te reszty nazywają się grupami tiolowymi lub sulfhydrylowymi.
4. Reszty cukrowców mogą się przyłączać wiązaniami N- i O-glikozydowymi. W tym wypadku stawiałbym na te drugie, które mogą powstawać przy grupach -OH.
- Mastermind
- Posty: 85
- Rejestracja: 15 sie 2011, o 13:10
Re: Biochemia - peptydy
Nie jestem specjalistą w tych sprawach, ale wiązanie N-glikozydowe z reguły powstaje chyba przy azocie pochodzącym z asparaginy, natomiast O-glikozydowe w tym wypadku powstanie przy serynie.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 2022 Odsłony
-
Ostatni post autor: Kondzioss
13 wrz 2018, o 16:56
-
- 12 Odpowiedzi
- 16770 Odsłony
-
Ostatni post autor: Mårran
19 lip 2014, o 22:24
-
- 1 Odpowiedzi
- 5484 Odsłony
-
Ostatni post autor: Xenomorph
20 paź 2016, o 11:03
-
- 1 Odpowiedzi
- 2788 Odsłony
-
Ostatni post autor: SzeruCR
26 cze 2017, o 00:12
-
-
Biotechnologia medyczna/ biochemia
autor: Xavia » 30 paź 2016, o 22:09 » w Biotechnologia na studiach - 0 Odpowiedzi
- 14630 Odsłony
-
Ostatni post autor: Xavia
30 paź 2016, o 22:09
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość