Emulgowanie tłuszczów

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
feelthelifee
Posty: 9
Rejestracja: 26 paź 2014, o 07:43

Emulgowanie tłuszczów

Post autor: feelthelifee »

Witam,
Mam takie doświadczenie:
w 5 probówkach jest woda + oliwa
do 1 nic nie dodajemy
do 2 dodajemy kroplę roztworu NaOH
do 3 dodajemy kroplę mydła
do 4 dodajemy kroplę detergentu
do 5 dodajemy kroplę roztworu białka

Potem trzeba je wstrząsać przez 30 sekund a następnie odstawić na kilka minut. W których probówkach dojdzie do rozdzielenia warstwy wody od warstwy oliwy i dlaczego ?
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post