inhibicja akompetycyjna

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
Awatar użytkownika
paige25
Posty: 30
Rejestracja: 17 cze 2009, o 14:54

inhibicja akompetycyjna

Post autor: paige25 »

Czy ktoś mógłby wyjaśnić na czym dokładnie polega inhibicja akompetycyjna? Ewentualnie podać jakiś link, gdzie jest to sensownie wytłumaczone

Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: inhibicja akompetycyjna

Post autor: Giardia Lamblia »

Inhibitor dołącza się w innym miejscu niż centrum allosteryczne. Może np. zasłaniać częściowo miejsce wiązania substratu (zawada przestrzenna) utrudniając mu oddysocjowanie od enzymu.
Wiąże się wyłącznie do kompleksu enzym-substrat
Efektem jest niezdolność do przeprowadzania reakcji, produkt nie powstaje.

KM i vmax maleją. KM maleje dlatego, że substrat jest lepiej wiązany. Oznacza to, że powinowactwo enzymu do substratu jest tak wysokie, że nie che on nam go wypuścić. vmax maleje dlatego, że mamy mniejsze stężenie enzymu zdolnego do przeprowadzania reakcji.
Awatar użytkownika
paige25
Posty: 30
Rejestracja: 17 cze 2009, o 14:54

Re: inhibicja akompetycyjna

Post autor: paige25 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości