Przewaga tłuszczy nad cukrami
Przewaga tłuszczy nad cukrami
Za pomocą dwóch argumentów uzasadnij stwierdzenie, że magazynowanie energii w postaci tłuszczów jest bardziej opłacalne dla organizmu, niż magazynowanie jej w postaci tłuszczów.
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
niż w postaci cukrów *
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
Na pewno ze spalania tłuszczu jest biochemicznie więcej energii niż z cukru o tej samej masie.
Pani Buka
- Mastermind
- Posty: 85
- Rejestracja: 15 sie 2011, o 13:10
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
To pytanie maturalne czy ze studiów? Według równoważnika Atwatera 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal, a 1 g tłuszczu 9 kcal. Ewentualnie można porównać spalanie dwóch cząsteczek: w wyniku pełnego utleniania w organizmie człowieka jednej cząsteczki glukozy powstanie 38 cząsteczek ATP, a w wyniku utleniania długołańcuchowego kwasu tłuszczowego powstanie ich ponad 100.
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
To pytanie z matury z wsipu która byla kilka dni temu. 1 argument latwo znalezc (to co wyzrh) ale drugi to nie mam pojęcia
- Giardia Lamblia
- Posty: 3156
- Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
Synteza glikogenu z glukozy wymaga ATP (fosforylacja glukozy), w przypadku trójacylogliceroli jest prościej.
Triacyloglicerole posiadają długie hydrofobowe łańcuchy kwasów tłuszczowych. Są one hydrofobowe, więc na jednostkę objętości łatwiej się magazynuje niż taki glikogen, który wiąże wodę i trochę jednak się rozpycha. = zmagazynowana energia z tłuszczów jest bardziej oszczędna pod względem objętości komórki/tkanki/ciała jaką zajmuje.
Triacyloglicerole posiadają długie hydrofobowe łańcuchy kwasów tłuszczowych. Są one hydrofobowe, więc na jednostkę objętości łatwiej się magazynuje niż taki glikogen, który wiąże wodę i trochę jednak się rozpycha. = zmagazynowana energia z tłuszczów jest bardziej oszczędna pod względem objętości komórki/tkanki/ciała jaką zajmuje.
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
Nie jestem specem od chemii ale, ja przewagę tłuszczów nad cukrami rozumuje w ten sposób.
Cząsteczki tłuszczów są bardziej zredukowane niż cukrów - posiadają więcej wodorów, które wykorzystywane w łańcuchu oddechowym produkują ATP, na syntazie ATP. Więcej wodorów pozyskanych z danego związku = więcej energii.
Drugi argument jest taki, że energia z tłuszczów jest uwalniania stopniowo, co daje możliwość lepszego jej wykorzystania.
Cząsteczki tłuszczów są bardziej zredukowane niż cukrów - posiadają więcej wodorów, które wykorzystywane w łańcuchu oddechowym produkują ATP, na syntazie ATP. Więcej wodorów pozyskanych z danego związku = więcej energii.
Drugi argument jest taki, że energia z tłuszczów jest uwalniania stopniowo, co daje możliwość lepszego jej wykorzystania.
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
Dziardzia ma racje z tym umieszczeniem w komórce. Tłuszczyk się gromadzi w komórce prawidłowo w jednej dużej kropli i tam siedzi, a glikogen się rozpęcznia i lata po całej cytoplazmie. ^_^
Pani Buka
- Giardia Lamblia
- Posty: 3156
- Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
Jest to powiązane (chodzi o niski stopień utlenienia), natomiast co do ilości atomów wodoru nie masz racji, w cukrach mamy ich praktycznie tyle samo w przeliczeniu na 1 atom węgla. Zobacz po wzorach.DwuTom pisze:Nie jestem specem od chemii ale, ja przewagę tłuszczów nad cukrami rozumuje w ten sposób.
Cząsteczki tłuszczów są bardziej zredukowane niż cukrów - posiadają więcej wodorów, które wykorzystywane w łańcuchu oddechowym produkują ATP, na syntazie ATP. Więcej wodorów pozyskanych z danego związku = więcej energii.
Co to znaczy stopniowo?DwuTom pisze:Drugi argument jest taki, że energia z tłuszczów jest uwalniania stopniowo, co daje możliwość lepszego jej wykorzystania.
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
Tłuszcze mają długie łańcuchy kwasów tuszowych + glicerol i więcej wodorów niż glukoza C6H12O6 - 12 wodorów. Na przykład kwas linolowy C18H32O2 ma aż 32 wodory. To czyni tłuszcze bardziej energetycznymi. Tak mi to tłumaczyła Pani od korepetycji z biologii.
Nie jestem wstanie wyjaśnić dokładnie o co chodzi ze stopniowym uwalnianiem energii. Znalazłem taką informację, w jednej z odpowiedzi do zadania maturalnego. Ale chyba coś musi być, na rzeczy, ponieważ uwalnianie glukozy do krwi jest ściśle kontrolowane, np. hormonalnie.
Tak to właśnie widzę. Moja wiedza z chemii jest na poziomie podstawowym, biologia na poziomie maturalnym, albo i nie. (przynajmniej bardzo bym chciał aby była) Dlatego też mogę się mylić.
P.S Giardia Lamblia wygląda przezabawnie na schematach i zdjęciach mikroskopowych. Taki sympatyczny pierwotniak, a przysparza wielu problemów.
Nie jestem wstanie wyjaśnić dokładnie o co chodzi ze stopniowym uwalnianiem energii. Znalazłem taką informację, w jednej z odpowiedzi do zadania maturalnego. Ale chyba coś musi być, na rzeczy, ponieważ uwalnianie glukozy do krwi jest ściśle kontrolowane, np. hormonalnie.
Tak to właśnie widzę. Moja wiedza z chemii jest na poziomie podstawowym, biologia na poziomie maturalnym, albo i nie. (przynajmniej bardzo bym chciał aby była) Dlatego też mogę się mylić.
P.S Giardia Lamblia wygląda przezabawnie na schematach i zdjęciach mikroskopowych. Taki sympatyczny pierwotniak, a przysparza wielu problemów.
- Giardia Lamblia
- Posty: 3156
- Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
To jest głupota, bo porównywanie 2 związków bez żadnego sensownego przelicznika (na masę, na długość łańcucha, na objętość zajmowaną w komórce) nie daje nam żadnej sensownej informacji. Wartości bezwzględne tutaj nie mają zastosowania.DwuTom pisze: Tłuszcze mają długie łańcuchy kwasów tuszowych + glicerol i więcej wodorów niż glukoza C6H12O6 - 12 wodorów. Na przykład kwas linolowy C18H32O2 ma aż 32 wodory. To czyni tłuszcze bardziej energetycznymi. Tak mi to tłumaczyła Pani od korepetycji z biologii.
Co innego, jeżeli porównamy ilość uzyskanego NADH+H+ i FADH2 w przeliczeniu na 1 atom węgla. Albo ogólnie, ATP. Albo ilość uzyskanego acetylo-CoA w przeliczeniu na 1 atom węgla. Takie coś rzeczywiście daje nam jakiś obraz.
Beta-oksydacja, glikoliza, reakcja pomostowa i cykl Krebsa są regulowane na różne sposoby. Jeżeli organizm ma dość ATP (ładunek energetyczny komórki wzrósł), to produkcja energii z glukozy spada. Powolne uwalnianie energii nic nam nie daje, bo z samej glukozy raczej niewiele się marnuje. Tzn. produkujemy jak jest potrzeba (a jest cały czas, tylko w różnym stopniu), a nie po prostu".DwuTom pisze:Ale chyba coś musi być, na rzeczy, ponieważ uwalnianie glukozy do krwi jest ściśle kontrolowane, np. hormonalnie.
Natomiast na pewno wadą tłuszczów jest fakt, że trudniej uwolnić z nich energię - tkanka tłuszczowa musi zostać zmobilizowana do ich uwolnienia (w krwi mamy mało, w zestawieniu z glukozą, której jest stały poziom), po trafieniu do komórki docelowej sam proces biochemiczny z tego co kojarzę też jest ogólnie wolniejszy. Byłaby to raczej wada tłuszczów niż ich zaleta.
Od tego tu jestem ^^DwuTom pisze:Taki sympatyczny pierwotniak, a przysparza wielu problemów.
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
Tłuszcze są bardziej zasobne w wodory,które podczas ostatniego etapu oddychania komórkowego (łańcuch oddechowy) ulegają zamianie z energii chemicznej w energię użyteczną biologicznie,czyli ATP w przeciwieństwie do cukrów,które mają mniej wodorów,co jest równe mniejszej liczbie cząsteczek ATP
Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami
Bo tłuszcz spala sie powoli, a glukoza wybucha.
Lol
I to, i to spala się etapami, przy pomocy odpowiednich enzymów. Stężenie glukozy we krwi jest ściśle kontrolowane, bo i jej niedobór, i nadmiar mają negatywne konsekwencje dla organizmu. Alenie ma to nic wspólnego z szybkością utleniania.
Lol
I to, i to spala się etapami, przy pomocy odpowiednich enzymów. Stężenie glukozy we krwi jest ściśle kontrolowane, bo i jej niedobór, i nadmiar mają negatywne konsekwencje dla organizmu. Alenie ma to nic wspólnego z szybkością utleniania.
Pani Buka
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 6802 Odsłony
-
Ostatni post autor: drakkar
6 cze 2022, o 12:37
-
-
Właściwości rozpuszczające zmywające tłuszczy i pochodnych
autor: kstelmach » 20 gru 2015, o 10:22 » w Chemia organiczna - 0 Odpowiedzi
- 3620 Odsłony
-
Ostatni post autor: kstelmach
20 gru 2015, o 10:22
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości