Anatomia ryb ryba bez ości

Problemy zoologii w tym anatomii, fizjologii, morfologii, embriologii, cytologii, również zwierząt domowych
tchorz
Posty: 1120
Rejestracja: 12 paź 2009, o 17:53

Anatomia ryb ryba bez ości

Post autor: tchorz » 20 gru 2014, o 22:00

No wzieło mnie światecznie- mam przygotowac rybę BEZ ości.
Kulinarnych rad troche przeczytałam, ale moze jakiś oceanolog coś wie? Wisomo są żebra i inne kości oraz ości. ale.
Biologicznie myślałamże wszyskie kostoszkieletowe maja ości (poziom maturalny) kulinarnie okazuje się że jest jakoś inaczej.
Szukałam atlasu anatomicznego np karpia czy halibuta,żeby zobaczyć ile tych osci i wszystkie wyciagnąć.
pomoże ktoś naukowo rekin nie ma osci (wiedza biologiczna) czy jak kupię kawałek rekina to bedzie bez osci i smak podobny do ryby? w końcu chrzęstno szkieletowe.
Wiem ze wiedza biologiczna przydaje sie tylko do matury (

Awatar użytkownika
Aksolotl
Posty: 1212
Rejestracja: 1 mar 2014, o 21:13

Re: Anatomia ryb ryba bez ości

Post autor: Aksolotl » 20 gru 2014, o 22:38

Nie kupuj rekina : o ten mocznik dla izoosmotyczności. Ponoć mięso serio śmierdzi moczem
(tak słyszałam )

Awatar użytkownika
Keti
Posty: 70
Rejestracja: 19 maja 2015, o 23:16

Re: Anatomia ryb ryba bez ości

Post autor: Keti » 2 cze 2015, o 23:15

Podobno fajny jest jesiotr, nie wiem czy znajdziesz idealne rozwiązanie bez prawie niczego do obierania b chyba węgorz też ma mało w sobie ale nie dam głowy. Najczęściej dla niechętnym ością poleca się tego jesiotra.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post