Cl- w soku żołądkowym

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
Manwe
Posty: 128
Rejestracja: 2 kwie 2013, o 21:39

Cl- w soku żołądkowym

Post autor: Manwe »

Nurtuje mnie dlaczego w soku żołądkowym nie są wydzielane same jony H+, które to obniżają tam pH, po co są tam właściwie jeszcze jony Cl-, skoro oba są dosyć że w inny sposób wytwarzane/pozyskiwane przez komórki okładzinowe, to jeszcze w inny sposób wydzielane. Protony obniżaja pH, a po co tam chlor?
randomlogin
Posty: 3779
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 12:11

Re: Cl- w soku żołądkowym

Post autor: randomlogin »

Da sie wymyslic wiecej przyczyn, ale jedna rzuca mi sie w oczy od razu, bez znajomosci chemii czy fzjologii, tylko na podstawie fizyk/logiki - jak fajnie byloby miec taki niezrownowazony niczym dodatni ladunek brzuszku?

Manwe
Posty: 128
Rejestracja: 2 kwie 2013, o 21:39

Re: Cl- w soku żołądkowym

Post autor: Manwe »

No zapewne H+ starałyby sie dyfundować do wnętrza komórek, ale zapobiegałby temu tak jak sie dzieje to teraz śluz nieprzepuszczalny dla jonów. Możecie mi jakoś nakreślić w takimr azie co by się działo gdyby tam były same dodatnie protony ?
Awatar użytkownika
Mårran
Posty: 3873
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:17

Re: Cl- w soku żołądkowym

Post autor: Mårran »

Iskra by poszła :v
Pani Buka
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post