Cl- w soku żołądkowym
Cl- w soku żołądkowym
Nurtuje mnie dlaczego w soku żołądkowym nie są wydzielane same jony H+, które to obniżają tam pH, po co są tam właściwie jeszcze jony Cl-, skoro oba są dosyć że w inny sposób wytwarzane/pozyskiwane przez komórki okładzinowe, to jeszcze w inny sposób wydzielane. Protony obniżaja pH, a po co tam chlor?
-
- Posty: 3779
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 12:11
Re: Cl- w soku żołądkowym
Da sie wymyslic wiecej przyczyn, ale jedna rzuca mi sie w oczy od razu, bez znajomosci chemii czy fzjologii, tylko na podstawie fizyk/logiki - jak fajnie byloby miec taki niezrownowazony niczym dodatni ladunek brzuszku?
Re: Cl- w soku żołądkowym
No zapewne H+ starałyby sie dyfundować do wnętrza komórek, ale zapobiegałby temu tak jak sie dzieje to teraz śluz nieprzepuszczalny dla jonów. Możecie mi jakoś nakreślić w takimr azie co by się działo gdyby tam były same dodatnie protony ?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Utlenianie metali pod wpływem soku z wiśni
autor: januszniski » 10 lip 2019, o 13:37 » w Chemia ogólna - 6 Odpowiedzi
- 2918 Odsłony
-
Ostatni post autor: januszniski
11 lip 2019, o 20:34
-
-
-
czynniki powodujące wydzielanie soku żołądkowego i trzustk.
autor: vaaleanroosa » 30 sty 2016, o 14:30 » w Biologia w szkole - 1 Odpowiedzi
- 11144 Odsłony
-
Ostatni post autor: persil1991
5 lut 2016, o 23:22
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości