modyfikacja potranslacyjna
modyfikacja potranslacyjna
Mam pytanie,gdzie dokładnie zachodzi obróbka białek po translacji. Chodzi mi o np. przyłaczanie łańcuchów cukrowych. W podręczniku podaje się siateczkę śródplazmatyczną lub aparat Golgiego. I jak to jest, że w DNA jest zawarta tylko informacja o I-rzeowej strukturze białek, gdzie one potem nabierają wyższych form ?
Re: modyfikacja potranslacyjna
Tak dokładnie to:
glikozylacja odbywa się w kilku etapach:
-przyłączenie oligosacharydu 14 resztowego do dolicholu - lipidu błony ER (w rejonie szorstkiego ER) po stronie cytozolu
- przeniesienie go do wnętrza ER
- wstępne modyfikacje oligosacharydu
- przeniesienie oligosacharydu na białko, na apsaraginian
transport białka do AG
- dalsze modyfikacje oligosacharydu, do utworzenia ogromnej różnorodności
Ale obawiam się, że na maturze pomija się etap pierwotnej glikozylacji, a szkoda. Upewnij się u nauczyciela, czy ten model glikozylacji mu odpowiada
glikozylacja odbywa się w kilku etapach:
-przyłączenie oligosacharydu 14 resztowego do dolicholu - lipidu błony ER (w rejonie szorstkiego ER) po stronie cytozolu
- przeniesienie go do wnętrza ER
- wstępne modyfikacje oligosacharydu
- przeniesienie oligosacharydu na białko, na apsaraginian
transport białka do AG
- dalsze modyfikacje oligosacharydu, do utworzenia ogromnej różnorodności
Ale obawiam się, że na maturze pomija się etap pierwotnej glikozylacji, a szkoda. Upewnij się u nauczyciela, czy ten model glikozylacji mu odpowiada
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 6 Odpowiedzi
- 11012 Odsłony
-
Ostatni post autor: Aniaaaaaa
2 gru 2014, o 18:04
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości