Dlaczego fruktoza odbarwia roztwór KMno4??

Przygotowanie do matury z chemii, rozwiązywanie zadań, pomoc w zrozumieniu reakcji chemicznych, arkusze maturalne z chemii
Awatar użytkownika
agnnie97
Posty: 16
Rejestracja: 27 lut 2016, o 14:10

Dlaczego fruktoza odbarwia roztwór KMno4??

Post autor: agnnie97 »

Zastanawiam się nad tym i chyba już mi mózg wysiada przed maturą. Czemu KMno4 odbarwia się z fruktozą, a z 2 - metylobutan-2-ol, który stanie się ketonem, z silnym utleniaczem nie?
To zadanie z Tutora 2016 r.
Z góry dziękuję za pomoc !
Awatar użytkownika
Norcy
Posty: 37
Rejestracja: 16 sie 2014, o 22:55

Re: Dlaczego fruktoza odbarwia roztwór KMno4??

Post autor: Norcy »

agnnie97 pisze:Zastanawiam się nad tym i chyba już mi mózg wysiada przed maturą. Czemu KMno4 odbarwia się z fruktozą, a z 2 - metylobutan-2-ol, który stanie się ketonem, z silnym utleniaczem nie?
To zadanie z Tutora 2016 r.
Z góry dziękuję za pomoc !
z pewnością alkohol ten nie stanie się ketonem, ponieważ jest alkoholem III-rzędowym i nie ulega utlenieniu. A co do fruktozy, to nie mam pojęcia jaka jest odpowiedz, ale osobiście wymyśliłabym ze może dochodzi do utlenienia -CH2-OH fruktozy w jakimś środowisku kwaśnym ? Ale to już raczej zostawiam komuś kto się na tym zna
Awatar użytkownika
agnnie97
Posty: 16
Rejestracja: 27 lut 2016, o 14:10

Re: Dlaczego fruktoza odbarwia roztwór KMno4??

Post autor: agnnie97 »

Dziękuję już poznałam odpowiedź :*
Fruktoza ma grupy -OH połączone z drugorzędowymi atomami węgla
Awatar użytkownika
flavien
Posty: 75
Rejestracja: 4 kwie 2016, o 14:31

Re: Dlaczego fruktoza odbarwia roztwór KMno4??

Post autor: flavien »

Chwila, a czemu nie wystarcza po prostu to, że fruktoza ma właściwości redukujące?
Awatar użytkownika
DMchemik
Moderator w spoczynku
Posty: 4050
Rejestracja: 26 wrz 2006, o 23:43

Re: Dlaczego fruktoza odbarwia roztwór KMno4??

Post autor: DMchemik »

Bo cukry redukujące to cukry ulegające próbie Trommera czy Tollensa - czyli wobec łagodnych utleniaczy. Natomiast KMnO4 do łagodnych nie należy, utlenia prawie wszystkie zwiazki zwiazki organiczne, jeśli nie na zimno, to na ciepło prawie każdy. A cukry zbyt trudne do utlenienia dla niego nie są.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post