Obliczenie wydajności chłodnicy do parzenia kawy.

Forum chemiczne zajmujące się badaniem zjawisk makroskopowych, atomowych, subatomowych i międzycząsteczkowych w układach chemicznych, przy uwzględnieniu praw i pojęć fizyki
Skrziwan
Posty: 1
Rejestracja: 21 cze 2016, o 12:38

Obliczenie wydajności chłodnicy do parzenia kawy.

Post autor: Skrziwan » 21 cze 2016, o 12:54

Na początek serdecznie wszystkich witam.

Posiadam pewien problem, który może nie do końca związany jest z chemią, ale na pewno każdy chemik będzie w stanie pomóc mi z rozwiązaniem go.

Jestem w trakcie budowy syfonu próżniowego do parzenia kawy. (wybaczcie taki błahy w mniemaniu niektórych powód tematu )

Zasada działania jest bardzo prosta. Kolba kulista podgrzewana jest od spodu palnikiem a w niej gotuje się woda, woda gotując się przechodzi rurką do naczynia w którym znajduje się zmielona i gotowa do zaparzenia kawa. Woda przechodząc do drugiego naczynia wytwarza w kolbie próżnię, która następnie zasysa kawę z powrotem do kolby i mamy w ten sposób pięknie zaparzoną kawę w jakże efektowny sposób.

Mój problem jest następujący. Temperatura idealna do zaparzenia kawy powinna zawierać się w przedziale 90 st C do 96 st C. Z mojego doświadczenia to 92 st C i teraz budując takie urządzenie chciałbym uzyskać dokładnie taką temperaturę do ekstrakcji kawy.

Bardzo bym prosił, drodzy chemicy, o pomoc w obliczeniu, jak długa powinna być rurka transportująca wodę do kawy, żeby na tej drodze temperatura spadła do 92 stopni. mógłbym pewnie bawić się w dopasowanie temperatury na drodze prób i błędów, ale wymagałoby to zakupu odpowiedniej ilości rurek itd, a nawet nie wiem od czego zacząć, bo z chemią i fizyką mam naprawdę niewiele wspólnego.

Ad. średnicy rurki transportującej- szczerze nie wiem, będę używał kolby kulistej o pojemności 1000 ml z korkiem szczelnie zamykającym z możliwością wsadzenia rurki. Przypuszczam, że są w tym temacie jakieś standardy więc też prosiłbym o pomoc. Cała aparatura oczywiście będzie szklana.

Jeśli znacie jakieś dobre sklepy prowadzące sprzedaż detaliczną takie sprzętu to prosiłbym o jakieś linki.

Adax82
Moderator
Posty: 1519
Rejestracja: 2 lis 2013, o 19:42

Re: Obliczenie wydajności chłodnicy do parzenia kawy.

Post autor: Adax82 » 27 cze 2016, o 18:22

Skrziwan,
To nie jest zadanie z chemii. To jest termodynamika w najczystszej postaci. Podajesz zbyt mało danych technicznych.
Obliczenia dotyczące wymiany ciepła wymagają znajomości wielu parametrów:
1. Jaka jest wydajność źródła wody/pary ?
2. Wydajność chłodnicy jest pewną funkcją przepływu pary. Czy czynnikiem chłodzącym jest powietrze ( co bardziej racjonalne z uwagi na końcową temperaturę wody ) czy też woda ( co jest trudne dla ustalenia odpowiedniego przepływu ).
3. W warunkach domowych uzyskanie stanu ustalonego ( bo o takim możemy tylko mówić ) w wymianie ciepła jest trudne.
4. Nie uważam, żeby odrzucanie metody prób i błędów było - w tym wypadku - działaniem racjonalnym.
5. Co do samych obliczeń - są bardzo, bardzo karkołomne i wymagają bardzo szczegółowego opisania instalacji, a nie przedstawienia tylko jej idei.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post